Skocz do zawartości

BMW E39 MULTIFUNKCJA PROBLEM

LukiXD971

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem nowy na forum i szukam informacji i nie mogę znaleźć. Dlatego założyłem nowy temat. Mój problem jest taki że miałem kierownice czteroramienną guziki działały zalożyłem kierownice m pakiet serducho duże guziki świecą a nie działają i świruje mi panel klimatyzacji tzn skacze obieg zamknięty lub otwarty. Taśma kierownicy sprawna bo nawet przekładałem taśmę z poprzedniej kierownicy to samo było. (piny w kostce tez zmieniałem) kierownica 1 nabój. może ktoś z was miał coś takiego i sobie poradził z tym? :?: :?:

• Zasłużeni forumowicze

Z którego roku auto i z którego roku nowa kiera. Stare multifunkcje musiały mieć moduł MFL żeby multifunkcja działała poprawnie, nowe już nie potrzebują tego modułu tylko są podpinane bezpośrednio w linię I-Bus, zmiana była coś koło 96r.

Znalazłem temat

http://bimmerboard.com/forums/posts/593789

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

• Zasłużeni forumowicze

Nie wymieniasz żadnego modułu, jeżeli auto posiada moduł MFL a dołożyłeś kierownicę z nowszą multifunkcją to przy module MFL odcinasz dwa przewody, łączysz je razem i po sprawie. Zerknę w schematy i napiszę Ci które.

Odcinasz przewód na pinie 6 i 7 modułu MFL i łączysz je razem. Moduł MFL jest z lewej strony kierownicy na wysokości lewego kolana pod tapicerką.

• Dziękuję 1
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

• 2 lata później...
W dniu 9.05.2021 o 10:32, piotr520 napisał(a):

Nie wymieniasz żadnego modułu, jeżeli auto posiada moduł MFL a dołożyłeś kierownicę z nowszą multifunkcją to przy module MFL odcinasz dwa przewody, łączysz je razem i po sprawie. Zerknę w schematy i napiszę Ci które.

Odcinasz przewód na pinie 6 i 7 modułu MFL i łączysz je razem. Moduł MFL jest z lewej strony kierownicy na wysokości lewego kolana pod tapicerką.

Panie Piotrze. Uratował mi Pan kierownicę, że sterowanie z kierownicy działa idealnie z radiem. 🙂

Ale nadal mam problem z tempomatem. Po prostu on nie działa. Pokazuje błąd Fehler Togglebit ;/.

Ma Pan jakiś pomysł?

Auto to bmw m52b28 na pojedyńczym vanosie z 1996/02

• Zasłużeni forumowicze

Wcześniej miałeś tempomat uruchamiany z przycisku pod licznikiem po prawej czy z kierownicy? Daj zdjęcie wtyczki od multifunkcji podpiętej do taśmy pod poduszką, daj zdjęcie wtyczki podpiętej do taśmy od strony kolumny kierowniczej (tak żeby było widać kolory przewodów i ilość przewodów)

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)

• 2 tygodnie później...
W dniu 1.08.2023 o 00:27, szumrak napisał(a):

Wcześniej miałeś tempomat uruchamiany z przycisku pod licznikiem po prawej czy z kierownicy?

Tak dokładnie , po prawej stronie w dekorze jest przycisk do włączania 🙂 przed zmianą kierownicy wszystko działało jak należy 😉

Ilość kabli jest taka sama co z multifunkcji jak i poza multifunkcją.

Dodam, ze po zmostkowaniu pinu 6i7 w module MFL sterowanie radiem z kierownicy działa ! 🙂

Zdjęcie numer dwa: biała wtyczka to ori wtyczka biegnąca do modułu MFL, czarna wtyczka wychodzi z taśmy KIEROWNICY,

tasmakierownica.jpg

tasmaauto.jpg