Skocz do zawartości

Powłoka ceramiczna - czy warto ?

boohmacher

Rekomendowane odpowiedzi

W swoim czarnym G30 zrobilem podobnie. Zaraz z salonu zawiezione na mycie, wosk i folię full front.

Ja osobiscie nie widzialem wartosci w wydawaniu kilku tysiecy na ceramike, ktora co roku trzeba przegladac i uzupelniac za kilka stowek.

• Odpowiedzi 295
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Tak obok tematu - jakich środków używacie do czyszczenia felg? Ja myślę o zakupie CarPro IronX.

Mi detailer polecił ADBL Vampire Light, bardzo dobrze się sprawdzał. Ostatnio przez przypadek kupiłem Vampira zwykłego, jest tańszy, ale również gęstszy i trudniej się go rozprowadza. Przy tym też strasznie daje jajem :D

Ale ogólnie polecam. Tylko od razu pędzelek do rozprowadzania kupić i szczotka do felg też będzie przydatna.

Niektórzy tu piszą, że po tych deironizerach korodują zaciski hamulcowe, ale ja się z tym nie spotkałem.

Takie kompleksowe mycie na myjni bezdotykowej tak raz na miesiąc robię (deironizer na felgi, prewash karoseria, piana aktywna, płukanie, powłoka na mokro by podbić szklistość, znowu płukanie i ręcznikiem suszenie). Co tydzień gdzieś tam zleje wodą demi, jak brudniej to piana aktywna.

Mam PPF prawie full front (bez słupków i lusterek a teraz żałuje. najbardziej porysowane są słupki B - piano black to nieporozumienie) + jakieś detale, a na reszcie ceramika. Hydrofobowość się trzyma mocno, wygląda ekstra, a mycie to przyjemność :)

Jedyny minus to na folii po deszczu zostaje więcej "zacieków", ale za to łatwo się zmywa :)

• Zasłużeni forumowicze

G31 po powłoce.

https://www.facebook.com/100321005039463/posts/pfbid02xd3Jb77ACPc8rLtKnfqDP2bDAUoQB7zzoR3aT8xwXdjQHCxn3oTumEBqu9giyucrl/?app=fbl

Kladziona była w kwietniu. W sumie 4 dni zeszlo. Póki co mycie tylko szamponem delixirum ph neutral. Jak bedzie sie przytykac to pierw mycie piana bilthamber a po niej szamponem kwaśnym carpro descale.

Ogolnie moj detailer mi powiedzial ze jeżeli chodzi o szampony do mycia powłoki to tylko dwa sa warte. Oba od carpro. Reset(zasadowy) i descale (kwaśny)

🙃🙃

Słuchajcie, przecież te fotki ze środka studia gdzie auto stoi oświetlone ledami, wypastowane dopiero co bez pyłka czegokolwiek to jest pic. Wyjedziesz ze studia i wieczorem auto wyglada normalnie. Jasne że te całe kwarce, krzemy itd pomagają utrzymać czystość lakieru ale tylko pomagają. W normalnym użytkowaniu różnica pomiędzy powłoką za 5 tys zł a woskiem za 200 zł jest taka że wosk trzeba powtarzać po 3-4 miesiącach a lepszy po pół roku a ceramika raz w roku. Szklistość, hydrofobowość, głębia są takie same wizualnie dla normalnego człowieka.

• Zasłużeni forumowicze

Bez pełnej korekty żadnym woskiem nie osiagniesz takiego rezulatatu jak na fotach pod lampami. To nie jest pic. Oczywiście ze wieczorem bedzie brudne. Majty tez wieczorem bedziesz mial brudne :mrgreen:

Powłoka bardziej uchroni lakier przed malymi zarysowaniami. Duzo łatwiej sie myje. Sam jestem ciekaw jak dlugo wytrzyma. Dopiero 1 raz jak oddalem auto do studia, zawsze sam sie bawilem (mycie glinka, chemia, czasami maszyna polerska i na koniec albo sonax pns albo fusso coat 12) ale to nie to samo co ceramika. Tym bardziej ze takie zabawy jak wyzej, nie majac garazu to udręka. Pogoda musi dopisac, najlepiej jak jest pochmurno. Ale jak nie zdąży sie w ten sam dzien to na drugi juz lezy kurz i robota glupiego. A teraz to piana aktywna, mycie na 2 wiadra. Wytarcie do sucha i jest cacy.

🙃🙃

• Zasłużeni forumowicze

Co ci bede tłumaczył jak i tak nie zrozumiesz. Jedni zbieraja pokemony inni znaczki, jedni dbają np o ogród by byl jak z obrazka inni skosza trawe i maja reszte w dupie.

Jeszcze inni dbaja o auta w inny sposob niz tylko myjnia raz na pół roku.

🙃🙃

• Zasłużeni forumowicze
Z ciekawosci, czemu na g30 nie chcesz położyc powłoki skoro jesteś zadowolony z efektu na g20?

Jak niewiadomo o co chodzi , to wiadomo o co chodzi :wink:

• Zasłużeni forumowicze
To w końcu jaki wosk położył, z krzemem ?

Z tego co piszesz wystarczyło mycie detalingowe, bez polerowania i glinkowania. Czyli wychodzi na to co mówiłem, że tylko mycie i wosk wystarczy

Tak , wosk z krzemem i co 3-4 miesięcy ponowienie zabiegu . gdzieś po 3h odebrałem auto , także pewnie samo mycie wystarczyło .

To wszystko co napisałem dotyczy nowego auta a nie gruza z lakierem jak w Ikarusie z mzk. Przecież ja wam nie bronie wydawać 5 tys za ceramikę.

O myjce automatycznej nie wspomniałem bo to urządzenie w ogóle dla mnie nie istnieje.

Przygotowanie lakieru pod ceramikę w nowym aucie to pikuś co innego w gruzie którego trzeba polerować 3 dni. Więc mój wywód dotyczy tylko nowego auta.

Ja wiem, że trzeba jakoś usprawiedliwić wydane 5 tys zł i wmówić sobie że uhuhuhu, ale ta ceramika to boski zabieg. Nie brudzi się, nie rysuje /bzdura/, nie przylepiają się owady /bzdura/ i błyszczy się nieziemsko. Do tego podeprzeć swoje zachwyty zdjęciem z hali ze studia gdzie auto jest oświetlone tysiącami lamp pod odpowiednim kątem.

Ceramika owszem ale nie za 5 tys zł dla NOWEGO auta.

Mam pogląd na ceny w Polsce i DE. Mój kolega prowadzi zakład w Munchen. Wiem i widzę ile płacą niemcy za takie usługi. Dużo dużo mniej. Tutaj w Polsce powariowali !!!

• Zasłużeni forumowicze

Widze ze na nowo definiujesz znaczenie słowa gruz....

Z tasmy zjezdzajace to auto. Wszystko reszta to juz gruz :duh:

🙃🙃

Widze ze na nowo definiujesz znaczenie słowa gruz....

Z tasmy zjezdzajace to auto. Wszystko reszta to juz gruz :duh:

A co uważasz że auto które nadaje się do trzyetapowego polerowania to jest utrzymane w dobrym stanie ?

Są auta któe mają 5 lat plus i nie widziały na oczy myjki automatycznej i w ich przypadku wystarczy zwykłą polerka finiszem. A są auta roczne z lakierem w stanie fatalnym zazwyczaj poleasingowe i to są właśnie gruzy.

Nie wiek auta ale obchodzenie się z lakierem wyznacza tu definicję gruza. Ponieważ mówimy tu akurat o stanie powłoki lakierniczej nie o stanie technicznym auta, prawda...

Edytowane przez konopson

• Zasłużeni forumowicze

Kupujac auto uzywane nie ma sie wpływu na to gdzie i jak właściciel je mył. Jedni maja faze i pucuja na dwa wiadra inni jada na automat i maja gdzies jak wyglada lakier, lub nie maja czasu czy miejsca na bawienie sie w mycie reczne, wazne dla takich by byl czysty. Akurat to nie jest dla mnie wyznacznikiem gruzu, bo co innego auto zlochane i poobijane a co innego majace hologramy ze zlego mycia.

Moja byla lekko porysowana. Wiec potrzebna byla korekta przed nalozeniem powloki i jakos sie tego nie wstydze. Zreszta np dekory w slupkach w g sa tak delikatne ze i mycie na 5 wiader nic nie da bo i tak sie porysuja i tak.

I 5 tys tez bym nie zaplacil za ceramike.

🙃🙃

Kupujac auto uzywane nie ma sie wpływu na to gdzie i jak właściciel je mył. Jedni maja faze i pucuja na dwa wiadra inni jada na automat i maja gdzies jak wyglada lakier, lub nie maja czasu czy miejsca na bawienie sie w mycie reczne, wazne dla takich by byl czysty. Akurat to nie jest dla mnie wyznacznikiem gruzu, bo co innego auto zlochane i poobijane a co innego majace hologramy ze zlego mycia.

Moja byla lekko porysowana. Wiec potrzebna byla korekta przed nalozeniem powloki i jakos sie tego nie wstydze. Zreszta np dekory w slupkach w g sa tak delikatne ze i mycie na 5 wiader nic nie da bo i tak sie porysuja i tak.

I 5 tys tez bym nie zaplacil za ceramike.

No przecież cały czas to powtarzam. Jak najbardziej jeśli trzeba preprowadzić operację na lakierze to trzeba. Ale nie za 5 tys zł.

• Zasłużeni forumowicze

Co ty z tymi 5 tysiacami?

Druga sprawa jak kogos stać na 5 czy 10 tys niech sobie płaci. Duze studia detailingowe musza wszystko opłacić wiec i ceny maja duzo wyzsze niz np ci co robia na prowincjach. Poza tym przy dzisiejszych cenach wszystkiego... :duh:

🙃🙃

Ja obstaje tylko za ceramiką, nawet jak co te 6miesiecy trzeba lepiej umyć i deczko odświeżyć. Zabieg trwa krócej niż woskowania etc. Tym bardziej jeżeli chodzi o auto daily.

W przypadku weekendowej zabawki, być może wpakowałby w zaciszu garażu, czasami czułej niż żonę.

Co ty z tymi 5 tysiacami?

Druga sprawa jak kogos stać na 5 czy 10 tys niech sobie płaci. Duze studia detailingowe musza wszystko opłacić wiec i ceny maja duzo wyzsze niz np ci co robia na prowincjach. Poza tym przy dzisiejszych cenach wszystkiego... :duh:

No bo jakoś tak mi to utknęło w głowie :D Przy odbiorze auta za usługę krzyknęli właśnie 5 tys i że to promocja ze względu na pół roku czekania bo normalnie to taka operacja z ceramiką kosztuje 7.5 tys :D

Salon w Wawie.

Tak dokładnie. Ale muszę się przyznać że teraz bym na to poszedł. Skoro ala studio heniek&jurek po kursie w MX Nowicki też takie ceny walą to juz bym wolał w tym salonie. Tym bardziej ze to byla oferta na lakier, kola, środek oraz w cenie także obsługa coroczna przez 4 lata.

Tylko że wtedy nie masz za bardzo co robić dla przyjemności przy aucie. A tak co pół roku polerka delikatna finiszem, wosk, QD-ek itd itd Jak ktoś lubi to jest to bardzo miłe zajęcie.