Skocz do zawartości

E46 / 328i / 1999 / problem z zamykaniem z kluczyka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć forumowicze! Mam nadzieję, że ktoś tutaj będzie mógł mi pomóc! :arrow: :?: :?

Od jakiegoś czasu próbuje rozwiązać problem zamykania samochodu z kluczyka. Nie znalazłam podobnego, wątku który mógłby mi pomóc, mam nadzieję, że dobra dusza pomoże z odpowiedzią :roll:

Sytuacja wygląda tak: kluczyk oryginalny jest mocno zużyty, nie posiadam zapasowego. Jednak kluczyk działa prawdopodobnie prawidłowo, bateryjka wymieniona, elementy w środku na swoim miejscu, widać świecącą się diodę. Kupiliśmy nowa obudowę, wypróbowaliśmy moduł oryginalnego klucza w nowej obudowie i tu działa też bez zarzutu

Jednak drzwi nie otwierają się, ani nie zamykają się. Przycisk znajdujący się w środku auta do otwierania drzwi działa prawidłowo, jednak nie reaguje otwieranie i zamykanie bagaznika. Wejście na klucz znajduje się tylko po stronie kierowcy jednak również nie da rady otworzyć ich kluczem. Wcześniej było z nim wszystko w porządku.

Czy chodzi tu o moduł komfortu czy jest to jakaś błahostka, którą można w łatwy sposób uratować?

Pomocy! :mad2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bezpieczniki sprawdzone? Próba zakodowania pilota była?
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano

Bezpieczniki były sprawdzone w pierwszej kolejności, po kupieniu nowej obudowy próbowaliśmy go zakodować, ale auto dalej nie reaguje.

:cry:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czyli brak reakcji na kodowanie? Bezpieczniki w bagażniku też sprawdzone?
Opublikowano

Witam. Jestem nowa na forum . Podpinam się do tematu żeby nie było bałaganu. Od razu zaznaczam, że forum wyczytane, nadal brak odpowiedzi.

Posiadam swoją Coupe od 2016 r. Od początku nie otwiera się z pilota. Postanowiłam w końcu się za to zabrać. Otóż. Wymieniłam moduł komfortu ( na sto procent sprawny) zakodowalam kluczyk, wszystko działa oprócz otwierania nadal .... Zamek również został wymieniony na sprawny (na sto procent) . Samochód ma odpowiedź z modułu bo słychać reakcję otwarcia , natomiast "cycki" nie wyskakują. Zaznaczam że obie pary drzwi nie otwierają się, ale alarm rozłącza usłuchać w obu drzwiach dźwięk. Moje pytania . Co odpowiada za wyskakujące "cycki" ? Co rozbierać ? Co sprawdzać dalej ? Aha przycisk z konsoli tylko cyka. Wiązki w drzwiach wyglądają ok.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wtyczki na przepuście między drzwiami a karoserią sprawdzone?
Opublikowano
Wtyczki na przepuście między drzwiami a karoserią sprawdzone?

Chodzi o miejsce gdzie kable są w peszlu ? Dziś sprawdzę. Ale jaki procent szans że po obu stronach jest jakaś lipa ?

Opublikowano

Dokładnie, brak reakcji na kodowanie. Co do bezpieczników w bagazniku i wtyczek nie wpadliśmy na ten pomysł.

Poza tymi rzeczami są jakieś jeszcze możliwości?

Dzięki za szybkie i konkretne odpowiedzi.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dokładnie, brak reakcji na kodowanie. Co do bezpieczników w bagazniku i wtyczek nie wpadliśmy na ten pomysł.

Poza tymi rzeczami są jakieś jeszcze możliwości?

Dzięki za szybkie i konkretne odpowiedzi.

Sprawdź w schowku bezpiecznik F49

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam. Jestem nowa na forum . Podpinam się do tematu żeby nie było bałaganu. Od razu zaznaczam, że forum wyczytane, nadal brak odpowiedzi.

Posiadam swoją Coupe od 2016 r. Od początku nie otwiera się z pilota. Postanowiłam w końcu się za to zabrać. Otóż. Wymieniłam moduł komfortu ( na sto procent sprawny) zakodowalam kluczyk, wszystko działa oprócz otwierania nadal .... Zamek również został wymieniony na sprawny (na sto procent) . Samochód ma odpowiedź z modułu bo słychać reakcję otwarcia , natomiast "cycki" nie wyskakują. Zaznaczam że obie pary drzwi nie otwierają się, ale alarm rozłącza usłuchać w obu drzwiach dźwięk. Moje pytania . Co odpowiada za wyskakujące "cycki" ? Co rozbierać ? Co sprawdzać dalej ? Aha przycisk z konsoli tylko cyka. Wiązki w drzwiach wyglądają ok.

Nie otwierają się.... Ale czy zamykają się z pilota?

Opublikowano

Tak zamykają się normalnie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak zamykają się normalnie.

Jak dla mnie GM do wymiany. Po czym stwierdzasz że jest 100% sprawny?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
No mam trzy sztuki w sumie. I na każdym module komfortu jest to samo. jakie prawdopodobieństwo że wszystkie są uszkodzone w ten sam sposób ? Elektronik, który kodował ten ostatni wyczyścił go i poprawił luty.
Opublikowano
A jak siedzisz w środku i się zamkniesz kluczykiem nie przyciskiem obok awaryjnych to już klamką nie otworzysz drzwi bo się zarygluje. A gdy otworzysz kluczykiem i mimo że te cycki się nie wysuną to gdy 2x pociagniesz klamkę to drzwi się otworzą? Bagażnik po 'otwarciu' otwiera się czy też nie?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No mam trzy sztuki w sumie. I na każdym module komfortu jest to samo. jakie prawdopodobieństwo że wszystkie są uszkodzone w ten sam sposób ? Elektronik, który kodował ten ostatni wyczyścił go i poprawił luty.

Ale co da poprawienie lutów skoro w środku stycznika są wypalone styki. Masz 3szt to niech elektryk jedną otworzy namierzy stycznik który cyka przy otwieraniu i niech go wymieni!

Opublikowano
A jak siedzisz w środku i się zamkniesz kluczykiem nie przyciskiem obok awaryjnych to już klamką nie otworzysz drzwi bo się zarygluje. A gdy otworzysz kluczykiem i mimo że te cycki się nie wysuną to gdy 2x pociagniesz klamkę to drzwi się otworzą? Bagażnik po 'otwarciu' otwiera się czy też nie?

No więc tak . Siedzę w środku wciskam kluczyk zamknij, samochód się rygluje , nie mogę jej otworzyć za klamkę, jest zamknięta na amen, otwieram kluczykiem samochód się rozryglowuje, jak dwa razy pociągnę za klamkę to tak otwierają się. Jeżeli chodzi o bagażnik

Otwiera się za każdym razem z kluczyka , teraz dołożyłam masę bo nie zawsze łączył przycisk i już też za każdym razem klapę otwiera .( Oczywiście gdy centralny jest rozryglowany)

Opublikowano

Ale co da poprawienie lutów skoro w środku stycznika są wypalone styki. Masz 3szt to niech elektryk jedną otworzy namierzy stycznik który cyka przy otwieraniu i niech go wymieni!

Po co te krzyki ? Tak, jeden był tak zrobiony i gówno to dało .nie pisałbym na forum gdybym miała jeszcze jakiś pomysł w głowie. Czekam na jakieś rozjaśnienie, i sorry ale nie będę mówić elektrykowi co ma robić bo to on jest elektrykiem . Ja jestem tylko mechanikiem spawaczem i nie wyobrażam sobie żeby jakas faja mówiła mi co i jak mam pospawać . . . Za taką pomoc to ja podziękuję...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Po co te krzyki ? Tak, jeden był tak zrobiony i [bAD] to dało .nie pisałbym na forum gdybym miała jeszcze jakiś pomysł w głowie. Czekam na jakieś rozjaśnienie, i sorry ale nie będę mówić elektrykowi co ma robić bo to on jest elektrykiem . Ja jestem tylko mechanikiem spawaczem i nie wyobrażam sobie żeby jakas faja mówiła mi co i jak mam pospawać . . . Za taką pomoc to ja podziękuję...

No przepraszam ale nic o wymianie nie było tylko poprawieniu lutów, jeżeli zamki sprawne, sterownik sprawny i instalacja sprawna no to cudów nie ma. Jak elektryk tego nie ogarnia to pora go zmienić panie spawaczu. (Jak krzyczę to daję !!! Jak jest ! to tylko mówię donośnie :mrgreen: )