Skocz do zawartości

spalanie 3.0 d

davidwebb

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze

zależy jakie miasto. Na wiochach bez świateł i jak zapalasz rano i gasisz wieczorem + spokojna jazda to pewnie nawet w okolice 10 litrów by zszedł.

Mieszkam w stolicy podkarpacia, jak dojeżdżałem do pracy 5km (korki, pod górę i w dół prawie cały czas) + wyjazdy na zakupy itp to w zależności od pory roku i zmiany: zima pierwsza zmiana to nawet 17l wciągała, lato jak miasto puste to około 14,5l. Liczyłem średnią z roku 16litrów. Jeździłem normalnie, równo z innymi autami. Inni którzy mają/mieli e53 3.0d mają takie samo spalanie w mieście.

Z moich obserwacji bardzo dużo dają opony i geometria w e53. Koła mogę polecić 4x19 9j i 4 takie same opony wyższej klasy. Prowadzi się dobrze a jednocześnie spadek spalania jest. Teraz po mieście tyle nie jeżdżę ale z tras w stosunku do ogumienia mieszanego w niektórych warunkach spokoje -1litr

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW

To i tak nienajgorzej z twoim spalaniem, mi zimą w około komina na niedogrzanym silniku, działającym WEBASTO potrafi 14-15 spalić.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

BMW - Bardzo Mądry Wybór ;-)

http://forum-lines.ru/rez/ab278744.gif

• 2 tygodnie później...

Ja prowadzę na aplikacji rejestr od września 2020. Max spalanie mam 12.9 a minimum 10.5. Ostatnio ciągle zalewam VPower w czwartki + dodatek Archoil Ar6900d. Nie jeżdżę oszczędnie. Co ciekawe nawet jak w nocy zrobię trase expresowkami przy naprawdę wysokich prędkościach przelotowych to nie wplywa to znacznie na średnie spalanie. Z tym że u mnie spalanie to jest 50/50 trasa/Warszawa.

Auto na 19" - 255/50/19, 285/45/19

Ja akurat rzadko kiedy leje lepsze paliwo, za dużo tam dodatków uszlachetniających przez co za mocno czyści układ paliwowy a z czasem prowadzi to do nieszczelności. Nawet zimą WEBASTO nie bardzo chce palić lepszego paliwa.

Ale to moje zdanie, nie musicie się z tym zgadzać.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

BMW - Bardzo Mądry Wybór ;-)

http://forum-lines.ru/rez/ab278744.gif

no to mam podobne spalanie te same kola jesli chodzi o miasto

tez tylkow w czwartki vpower z shela

a ten dodatek to myslisz ze jest sens?

Nie wiem czy ma sens ale poprawia parametr smarności i podnosi liczbę cetanową. Zrobiłem juz na tym dodatku jakieś 20tys km. Do paliwa premium dodaję połowę zalecanej dawki. Autko chodzi ok choć vmax mam 200, moze 210 więc bez szalu. Może już automat trochę "puszcza" ;)