Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie miałem żadnych problemów z odpalaniem. Pewnego dnia siedziałem dłużej w samochodzie i doprowadziłem do rozładowania akumulatora.

na ekranie napis akumulator rozładowany.

Doładowywałem go prądem około 4A przez 8 godz. Wszystko działa bardzo żwawo światła podnoszenie tylnej klapy tylko nie chce odpalić.

Po wciśnięciu "start" słychać ,pompę i jeszcze coś tam pod maską ,ale nie kręci , kontrolki nie przygasają wszystkie cały czas świecą.

Czy po tym rozładowaniu coś się zblokowało w systemie ?

Opublikowano

Sprawdź akumulator jakimś testerem (nie woltomierzem bo to nic nie da) bo może się okazać, że akumulator jest nie sprawny (pomimo doładowania).

To, że świecą światła, podnosi się klapa itd o niczym nie świadczy - to są małe pobory prądu, które nie obniżają napięcia. Co innego rozruch silnika.

Opublikowano
Ok. Oczywiście może tak być ,ale dlaczego nie włącza się kręcenie silnikiem ? Czy nie powinno być tak, że po naciśnięciu "start" powinny z powodu braku mocy wyłączyć się wszystkie kontrolki ?
Opublikowano
Prawdę mówiąc nie wiem jak to jest w BMW. W innym moim aucie miałem już taką sytuację, że przy słabej kondycji akumulatora słychać było tylko coś w rodzaju "pstrykania" - nie było słychać próby kręcenia rozrusznikiem czyli typowego zrzężenia. Prawdopodobnie komputer stwierdza wtedy, że jest zbyt słaby akumulator i w ogóle nie podaje napięcia na rozrusznik.
Opublikowano

Z powodu rozładowania akumulatora wysypał się sterownik modułu CAS .

Tak nawiasem jak zakłada BMW.

Jesteś na campingu syn słucha muzyki lub podłączy laptopa i rozładuje akumulator.

Ty bierzesz "jumpa" od kogoś na odpalenie i nic.

System blokuję odpalanie i jak nie doładujesz to nie odblokuje klemy "+"jak rozładujesz za mocno to mogą posypać się sterowniki, dziwne .

jeśli jest takie ryzyko powinien być odcinany prąd na wszystkich odbiornikach aby nie rozładować poniżej pewnego poziomu.

Z campingu wzywasz serwis ?Troche chore. Uważajcie