Skocz do zawartości

Wymiana odboi amortyzatorów przód.

Fuser

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Nie jest to tak wyczerpujące, żeby tego nie przeżyć, tylko sposób tutaj opisany wiąże się ze ściskaniem sprężyn i demontażem poduszki/łożyska. Nie chciałem tego sugerować, bo może ktoś to robił bez wyciągania poduszki przekładając miedzy zwojami sprężyny przy odkręconym od góry amortyzatorze.

• Zasłużeni forumowicze
Dziwnie kombinujesz, bo jak już odkręcisz od góry kolumnę to jedna śruba trzyma amortyzator w zwrotnicy i wyciągasz amora ze sprężyną. Jak chcesz rozcinać odboje to mija się to z celem całej operacji. Kompresja sprężyny i zdjęcie łożyska od góry to jedyna rozsądna opcja. Jak założysz rozcięty odbój to jak ma działać? Bedzie się rozjeżdzał zamiast przyjmować na siebie enegię...

• Zasłużeni forumowicze

Nic nie mam zamiaru rozcinać. Odkręcam nakrętkę amortyzatora i podnoszę auto tak wysoko aż tłoczysko schowa się pod poduszką. Wtedy miedzy zwojami sprężyny przekładam odbój i nasadzam go na tłoczysko pod poduszką. Operacja ogranicza się do odkręcenia jednej nakrętki, kwestia czy odbój przejdzie między zwojami.

Podobnie robiłem w E36 tylko tam miałem jeszcze do wymiany poduszki amortyzatora więc zakładałem odbój od góry po wyjęciu poduszek. Trzeba było też ścisnąć sprężynę.

• Zasłużeni forumowicze
Co nie zmienia faktu, że kombinujesz z robotą na samochodzie, kiedy odkręcając jedną śrubę wyciagasz amora ze sprężyną i górnym mocowaniem. Jak wolisz. :mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze

No właśnie nie chcę nic wyciągać, nawet zdejmować kół. Chyba źle tłumaczę... to może inaczej.

Podnosisz z przodu auto podnośnikiem, najlepiej pośrodku, żeby łączniki stabilizatora nie ciągnęły. W pewnym momencie koła zaczynają się unosić i to się dzieje gdy amortyzator jest maksymalnie rozciągnięty - koła wiszą na amortyzatorach. I teraz gdy odkręcisz wcześniej od góry śrubę amortyzatora to auto dalej podnosisz, koła stoją na glebie, a amortyzator zaczyna wychodzić z poduszki. Teraz pytanie czy odboje przejdą między zwojami, żeby je wcisnąć na tłoczysko jak już będzie odpowiednio duża przerwa między poduszką.