Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witajcie,

od pewnego czasu zauwazylem, ze kiedy na swiatlacg funkcja START/STOP zgasi silnik, automat wrzuca bieg P. Przez to, kiedy zapali sie zielone swiatlo musze znow wrzucac bieg na D, moze ktos wie co to moze byc?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
witajcie,

od pewnego czasu zauwazylem, ze kiedy na swiatlacg funkcja START/STOP zgasi silnik, automat wrzuca bieg P. Przez to, kiedy zapali sie zielone swiatlo musze znow wrzucac bieg na D, moze ktos wie co to moze byc?

A o jakim trybie pracy skrzyni mówisz? Econo czy Comfort? Czy to ma znaczenie? czy nie? Tryb Econo ma funkcje tak zwanego żeglowania, wtedy to skrzynia podczas jazdy przełącza się w tryb neutral i auto jedzie na biegu jałowym. Może także tutaj w ramach jakiegoś oszczędzania następuje proces przełączania na "park"?

Opublikowano

nie mam takiego przelacznika, widzialem w niektorych autach, kolo drazka zmiany biegow, po lewej. tryby, ja akurat nie mam.

ECO z definicji:)

ktos mi powiedzial, ze to moze byc wina slabego akumulatora. ladowalem wielokrotnie ale wciaz to wystepuje.

Opublikowano

Gdyby był słaby akumulator,to by komputer nie pozwolił wgl na zadziałanie systemu start-stop i tym samym zgaszenie auta

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 2 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
po wymianie akumulatora problem zniknal.

na fabrycznym akumulatorze przejechalem 10 lat, 153k :)

A co kupiłeś tak z ciekawości?

U mnie też zauważyłem ten sam problem. Być może mam jeszcze fabryczny akumulator bo właściwie nie sprawdzałem tego od momentu zakupu a na liczniku ponad 170k :roll:

Opublikowano

Akumulator (OE) MERCEDES 92Ah 850A Start-Stop AGM

od jakiegos goscia z allegro. wciaz jeszcze jakies są. Ktos rzucil na polske duze ilosci. Są naprawde tanie.

kupilem OE, bo na OE BMWowskim auto przejechalo 10 lat.

Kiedys w passacie wymienilem z OE VW na moll (czyli jedna z lepszych marek w owym czasie) i posluzyl ok 5 lat.