Skocz do zawartości

320d 136km 1999 ekonomizer staje w miejscu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Jestem nowym członkiem forum i bardzo sobie chwalę wasze posty ponieważ dzięki nim mój samochód trochę ożył. Dlaczego trochę? A więc zacznę od początku... Kupiłem bawarkę rok temu jako pierwszy samochód, myślałem że pracuje normalnie dopóki nie wsiadłem do innego diselka z podobną mocą, fakt tamten był trochę nowszy niż mój ale różnica mocy i przyśpieszenia była nieporównywalna. A więc zacząłem szukać, i okazało się że mój sprzęt ma pewne wady które występują w tych silnikach a mianowicie: elektrozaworki turbo i egr oraz przepływka. Elektrozaworki zostały przezemnie wyczyszczone w pierwszej kolejności lecz nie dało to praktycznie żadnej zmiany(wymieniłem też wężyki podciśnienia), a więc postanowiłem zainteresować się przepływką. Gdzieś znalazłem temat o czyszczeniu przepływki, ale było tak samo negatywnych opinii jak i pozytywnych więc to ominąłem. Następnie znalazłem coś na temat dziury w przepływce, byłem do tego sceptycznie nastawiony ale opinie nie były już tak podzielone jak w przypadku czyszczenia, więc zdecydowałem się na ten akt desperacji i zrobiłem dziurkę wiertłem 5mm i rzeczywiście... samochód ożył. Od 1-3 biegu no jest bajka, lecz zaczynają się problemy na 4 oraz 5, niby nie jest źle, napewno lepiej niż było przedtem, ale ekonomizer w samochodzie zawiesza mi się na 4 biegu na 14l, natomiast na 5 na 11l. I tutaj jest moje pytanie, co z tym fantem zrobić? Słyszałem o adaptacjach przepływki, wgrywaniem nowego softu itp. Czy poprostu poświęcić troszkę pieniędzy i kupić nowy przepływomierz? Może ktoś z was napotkał się z podobnym problemem lub gdzieś o nim czytał lub może mnie pokierwać do odpowiedniego tematu? Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na 4 biegu i pedal gazu w podłodze ekonomista powinien dojść do końca. Sprawdź czy pompa progowa daje odpowiednie cisnienie

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To nie jest cr, tu nie ma pompy progowej. Komputer i sprawdzanie parametrów podczas jazdy da odpowiedź gdzie jest problem.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.