Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Taka czysto teoretyczna sytuacja.

Serwis wpisuje do historii auta wymianę oleju silnikowego poza obowiazkowym przegladem ale oleju nie wymienia

Jakie mamy możliwości sprawdzenia ze olej napewno zostal wymieniony

Opublikowano
Ja po wymianie oleju dostałem filmik z inspekcji samochodu i tam na filmiku było pokazane jak był spuszczany olej... to chyba wymienili :mrgreen: :norty:

Pozdrawiam

KrzychoM

Opublikowano
Ja po wymianie oleju dostałem filmik z inspekcji samochodu i tam na filmiku było pokazane jak był spuszczany olej... to chyba wymienili :mrgreen: :norty:

Naszły mnie takie pytania bo znajomy mojego kuzyna miał taki przypadek że miał wymieniany olej tylko na papierze.

W starych autach jak jest bagnet do poziomu oleju sprawa jest łatwiejsza do sprawdzenia.

Aha nie był to serwis BMW :P

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

1. W X5 też jest bagnet.

2. Żadne ASO BMW nie odważy się na taki numer. Ryzyko zbyt duże.

Opublikowano
Przeżyłem taki numer w ASO .

Ale ASO BMW?

Tak, w ASO BMW , w 2007 roku , E60 535d ... Przy odbiorze z serwisu olejowego wyciągnąłem bagnet i ukazała się na nim czarna smoła :D . Mina doradcy serwisowego - bezcenna.

http://images.spritmonitor.de/1244128.png - ekologia pełną gębą :lol:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie znam sytuacji więc trudno się do niej odnieść. Ale wiesz. W dieslu olej nawet po wymianie i przejechaniu kawałka drogi robi się czarny.

Czy ASO się przyznało? Jakoś wytłumaczyło? Jak skończyła się sprawa?

Opublikowano
Nie znam sytuacji więc trudno się do niej odnieść. Ale wiesz. W dieslu olej nawet po wymianie i przejechaniu kawałka drogi robi się czarny.

Czy ASO się przyznało? Jakoś wytłumaczyło? Jak skończyła się sprawa?

Ale auto jeszcze nie przejechało nawet 100m :D Tak ASO przyznało się , wina ucznia :mrgreen: . Innym razem wymieniono mi przekładnię kierowniczą . Jak się później okazało w innym ASO - tylko na papierze.

Opublikowano

Ale auto jeszcze nie przejechało nawet 100m :D Tak ASO przyznało się , wina ucznia :mrgreen: . Innym razem wymieniono mi przekładnię kierowniczą . Jak się później okazało w innym ASO - tylko na papierze.

Z tą przekładanią kierowniczą to grubo.

To takie numery przechodzą z BMW

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W F15 25d miałem bagnet to pewnie w G05 też jest. Ktoś z posiadaczy 25d podpowie?

EDIT:

Na rysunkach na realoem jest ewidentnie miarka!

diag_an7n.jpg

Opublikowano
Zdjąłem osłonę i nie widzę żadnej miarki. To co na rysunku ma numer 16 (15-16) nie jest bagnetem. Próbowałem wyciągnąć, ale nie wychodzi, a nie chciałem nic robić na siłę. Jeżeli ktoś wie gdzie jest miarka w 25d 1- też proszę o informację.
Opublikowano
To co na rysunku ma numer 16 (15-16) nie jest bagnetem. Próbowałem wyciągnąć, ale nie wychodzi, a nie chciałem nic robić na siłę. Jeżeli ktoś wie gdzie jest miarka w 25d 1- też proszę o informację.

To jest bagnet. Chyba , że producent się myli :lol:

16 Miarka poziomu oleju 1 11438580048

Opublikowano
Zdjąłem osłonę i nie widzę żadnej miarki. To co na rysunku ma numer 16 (15-16) nie jest bagnetem. Próbowałem wyciągnąć, ale nie wychodzi, a nie chciałem nic robić na siłę. Jeżeli ktoś wie gdzie jest miarka w 25d 1- też proszę o informację.

Z całym szacunkiem kolego, ale jeśli nie potrafisz wyciągnąć bagnetu i sprawdzić poziomu oleju to daj sobie spokój

z kontrolą czy ktoś Ci wymienił olej czy nie bo z tym tez sobie nie poradzisz ;-). Trochę zaufania do serwisu.

Opublikowano

Po pierwsze - to nie ja jestem autorem wpisu o serwisie a jedynie jestem ciekaw, czy da się zmierzyć olej ręcznie, więc sprawdziłem czy to bagnet.

Po drugie - potrafię wyciągnąć bagnet, jeżeli mam pewność, że nim jest. Tylko głupek będzie ciągnął coś w nowym silniku na siłę bo ktoś na forum napisał, że to bagnet!

Opublikowano

Panowie spokojnie.

Pewnie większość boi się o swoje wymarzone X5 dlatego czasami padają takie pytania.

Ja miałem dzisiaj trochę czasu i znalazłem bagnet do poziomu oleju w G05.

Jest pod pokrywą silnika po stronie lewej w tylnej części. Jest podobnie umiejscowiony jak w F15

Jak widać poziom oleju w G05 można sprawdzić elektronicznie i bagnetem.

W moim 25D olej po wymianie jest bardzo czysty wręcz bezbarwny