Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Samochód: E90, 320i, 2008-04, moc 170 KM.

Temat: Usunięcie elektronicznie czujnika NOX

Opis: Zamiast wymiany sterownika i katalizatora, znalazłem firmę która usuwa elektronicznie czujnik NOX, koszt 700zł. Usługa jest tak wykonywana, że nie wpływa to na moc silnika (omijamy czujnik NOX), brak kontrolki check engine i przede wszystkim nie trzeba wymieniać czujnika NOX i ewentualnie katalizatora.

Pytanie: Czy ktoś stosował takie rozwiązanie i może potwierdzić ze to działa? Czy są jakieś problemy na przyszłość?

Dziękuje z góry za odpowiedz.

Opublikowano
Witam

Opis: Zamiast wymiany sterownika i katalizatora, znalazłem firmę która usuwa elektronicznie czujnik NOX, koszt 700zł. Usługa jest tak wykonywana, że nie wpływa to na moc silnika (omijamy czujnik NOX), brak kontrolki check engine i przede wszystkim nie trzeba wymieniać czujnika NOX i ewentualnie katalizatora.

Pytanie: Czy ktoś stosował takie rozwiązanie i może potwierdzić ze to działa? Czy są jakieś problemy na przyszłość?

Auto bedzie pracowac tylko w trybie homogen czylinwysokie spalanie

Lepsza opcja to noxem

Sprawdz bimmerprofs.com

Mam i polecam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam

Zapytaj ich co z pracą silnika w trybie "mieszanki uwarstwionej" ;)

Strona, którą warto poczytać:

https://bimmerprofs.com/disprogramming-nox-system/

Opublikowano

Cześć

Dzięki za info, widzę że ten NOXEM to też sterownik z czujnikiem, na czym polega jego korzyść? To jest rodzaj zamiennika? Jeżeli tak to cena jest prawie taka sama jak w przypadku Ori czujnika NOX, a szczerze widziałem już zamienniki za 800 zł ( nie wiem na ile są dobrej jakości). W przypadku zainstalowania NOXEM i przy zasiarczeniu katalizatora pojawi się komunikat że należy go również wymienić. Możesz podać bardziej szczegółowo jakie są korzyści?

Pozdrawiam PM

Opublikowano
Witam

Zapytaj ich co z pracą silnika w trybie "mieszanki uwarstwionej" ;)

Strona, którą warto poczytać:

Cześć przeczytałem ten artykuł, możliwe że autor ma racje i faktycznie taki zabieg w przypadku N43 przyniesie więcej szkód niż pożytku w dłużnym czasie. Zapytam jeszcze firmę, która to wykonuje bardziej szczegółowo właśnie o te mankamenty z artykułu. Dzięki serdecznie.

https://bimmerprofs.com/disprogramming-nox-system/

Opublikowano

Tylko i wyłącznie NOXEM załatwia sprawę systemu NOX w silnikach N43 i N53.

Wykodowanie go nic nie daje, bo silnik pracuje wtedy w trybie awaryjnym, nie ma żadnych korzyści z wtrysku bezpośredniego.

Również mam NOXEM i polecam wszystkim użytkownikom tych silników.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Cześć

Dzięki za info, widzę że ten NOXEM to też sterownik z czujnikiem, na czym polega jego korzyść? To jest rodzaj zamiennika? Jeżeli tak to cena jest prawie taka sama jak w przypadku Ori czujnika NOX, a szczerze widziałem już zamienniki za 800 zł ( nie wiem na ile są dobrej jakości). W przypadku zainstalowania NOXEM i przy zasiarczeniu katalizatora pojawi się komunikat że należy go również wymienić. Możesz podać bardziej szczegółowo jakie są korzyści?

Pozdrawiam PM

Z tego co pamiętam to sonda NOX w ASO lub IC kosztuje wyraźnie więcej niż NOXEM.

NOXEM to nie jest sonda NOX. To rozwiązanie bazuje na sondzie szerokopasmowej i odpowiednio wykonanym sterownikiem sondy. Takie połączenie powoduje, że sterownik sondy wysyła informację do sterownika silnika jakby katalizator i sonda nox pracowały prawidłowo, co skutkuje przechodzeniem w tryb mieszanki uwarstwionej.

Montując NOXEM, w zasadzie nawet katalizator NOX możesz fizycznie usunąć.

Jakie masz błędy obecnie? Bo jeśli to błędy samej sondy(błędy elektryczne braku sygnału, błędy grzałki) to możesz kupić sondę z aliexpress(bodaj 300-350zł) i wymienić, zostawiając swój sterownik, który z reguły nadal jest sprawny

Opublikowano
Miałem akcje serwisową (zmiana kabli, ryzyko pożaru) powiedziano mi że do wymiany sama sonda, natomiast doświadczony mechanik BMW powiedział że dopiero w praktyce po wymianie wyjdzie czy rzeczywiście sterownik był dobry, dał mi do zrozumienia że to kwestia ryzyka. Natomiast pytanie czy po wymianie sondy ( nawet załóżmy że sterownik będzie działał) nie pojawi mi się komunikat o wymianie katalizatora? Zakupiłem OBD II i aplikacje car scanner , który pokazuje właśnie błąd z zasiarczonym katalizatorem, ale zdaje sobie sprawę że to jest amatorski sprzęt i należy przeprowadzić profesjonalne pomiary po wymianie sondy bądź całego sterownika z sondą. I tego się boje że zaraz po wymianie sondy będę musiał wymienić katalizator (kolejne koszty) :(
Opublikowano
Tylko i wyłącznie NOXEM załatwia sprawę systemu NOX w silnikach N43 i N53.

Wykodowanie go nic nie daje, bo silnik pracuje wtedy w trybie awaryjnym, nie ma żadnych korzyści z wtrysku bezpośredniego.

Również mam NOXEM i polecam wszystkim użytkownikom tych silników.

A czy w przypadku zamontnowan NOXEM, nie będę musiał wymienić katalizatora jeżeli jest zasiarczony? Czy NOXEm daje taką możliwość żeby tego nie robić, a silnik będzie działa sprawnie?

Opublikowano
Cześć

Pozdrawiam PM

Z tego co pamiętam to sonda NOX w ASO lub IC kosztuje wyraźnie więcej niż NOXEM.

NOXEM to nie jest sonda NOX. To rozwiązanie bazuje na sondzie szerokopasmowej i odpowiednio wykonanym sterownikiem sondy. Takie połączenie powoduje, że sterownik sondy wysyła informację do sterownika silnika jakby katalizator i sonda nox pracowały prawidłowo, co skutkuje przechodzeniem w tryb mieszanki uwarstwionej.

Montując NOXEM, w zasadzie nawet katalizator NOX możesz fizycznie usunąć.

Jakie masz błędy obecnie? Bo jeśli to błędy samej sondy(błędy elektryczne braku sygnału, błędy grzałki) to możesz kupić sondę z aliexpress(bodaj 300-350zł) i wymienić, zostawiając swój sterownik, który z reguły nadal jest sprawny

W BMW serwis dali wydruk z takim komunikatem: 0X2EAE (11950)(0xD4): Cyfrowy sterownik silnika: brak komunikatu z czujnikiem tlenku azotu 1

Ma podstawie tego można odczytać ze wystarczy wymienić samą sondę bez sterownika?

Opublikowano
Ori czujniki długo nie wytrzymują. Poprzedni właściciel mojego auta zamontował właśnie ori i po kilkudziesięciu tysiącach znowu był błąd i silnik nie pracował we wszystkich trybach. Jak dla mnie, tylko NOXEM.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wymienisz NOX i możesz 'oszukać' komputer, że wymieniłeś katalizator. System zarejestruje wymianę i będzie działał. Tak czy siak w tych silnikach krótkie odcinki są zabójstwem i nie uciekniesz od okresowego wypalania jak nie robisz tras. W chwili jak system uzna, że kategorycznie przyszedł czas na wypalanie przestanie zmieniać tryby i będzie próbował rozpocząć wypalanie /nawet na NOX-em/. Jak mu się nie uda wywali "check". U siebie patrze co jakiś czas w BTOOL ile nazbierało się jednostek, powyżej 1500 robię sobie trasę i wypalam i znowu kilka miesięcy spokoju. Miałem nowego NOX-a, teraz chyba z dwa lata NOX-em. Poszukaj na forum bo jest już kilka tematów o NOX-em co zrobić po wymianie itd. /jak nie tu to w dziale E60/
  • 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przecież noxem nie trzeba wypalać... Wystarczy zarejestrować na nowo kata nox w ista...

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przecież noxem nie trzeba wypalać... Wystarczy zarejestrować na nowo kata nox w ista...

A co robi sterownik silnika po rejestracji wymiany sondy lub kata NOX? ;-)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zeruje zawartość siarki. Wypalenie tak nie działa. Wypalenie inicjuje tryb homogeniczny, z lambda 0.98, która powoduje dopalanie siarki, ale tutaj nie ma siarki :mrgreen:

6CiWSrm.png

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam. Dołączę się do walki z Kat NOX. Od jakiegoś czasu pojawia mi się błąd : 180101 Catalytic Converter 2: efficiency below threshold

Problem polega na tym, ze W ISTA dla msd87 ( posiadam F10 528i z N53 ) nie mam nigdzie opcji wyboru żeby wymusić wypalanie katalizatora… Zainstalowałem dziś INPa z dodatkiem, ze działają również serie F i tam w instrukcji na YouTube oglądałem gdzieś, ze trzeba wcisnąć F9, potem shift + f3 i jest opcja do wymuszenia wypalania. Niestety chyba to nie działa w F10 Po naciśnięciu F9 mam informacje o lambdach itd ale już gdy nacisnę shift F3 nic się nie zmienia. Nie chce wydawać ponad 9000zl za nowe katalizatory raczej

b72b536e244610f0med.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Błąd dotyczy zwykłego katalizatora, nie katalizatora NOX.

W tym przypadku wypalanie nic nie da.

Co do wypalania, to wystarczy jazda autostradą przez ponad pół godziny, żeby wyczyścić katalizator NOX

Opublikowano

To gdzie ja mam te zwykłe katy jeszcze? :shock: Ja myślałem, że u mnie siedzą tylko te :

ec4cac873e960387med.jpg

b72b536e244610f0med.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
za kolektorami przed sekcją środkową

6CiWSrm.png

Opublikowano
Już ogarnąłem gdzie one są. A da sie je wyciąć czy wstawić coś innego?
b72b536e244610f0med.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jak będzie noxem129 to możesz wyciąć

6CiWSrm.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

NOXEM rozwiązuje problem katalizatora NOX, a nie pozostałych katalizatorów.

Poza katalizatorem NOX, w tym aucie jest jeszcze co najmniej jeden katalizator tradycyjny, jak w autach z normą EU4. Tego kata kontroluje nomalna sonda 1V za nim.

Sonda NOX jest za katem NOX

Opublikowano

Poza katalizatorem NOX, w tym aucie jest jeszcze co najmniej jeden katalizator tradycyjny, jak w autach z normą EU4. Tego kata kontroluje nomalna sonda 1V za nim.

Zgadza się, mam dwa zwykłe katy oraz dwa NOx. Powiedz mi czy mogę te zwykłe jakoś wywalić / wypróżnić? Czy czeka mnie jednak kupno OEM nowego (zamienników nigdzie nie ma..).

b72b536e244610f0med.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

czy ty czytasz co piszesz i na co odpisujesz?.. gość zapytał czy może wyciąć tylne katy te od nox to mu napisałem, że jak wstawi noxem to tak.. po drugie, nie ucz mnie n43/n53 błagam...

6CiWSrm.png