Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem tutaj całkiem nowy bo jakieś 10 minut od rejestracji. Przeszukałem już cały internet, ale odpowiedzi nie znalazłem. Zakupiłem radio z androidem do mojego (pierwszego od niedawna) BMW 530d GT 2010 r. Wszystko podłączyłem jak należy, to znaczy zgodnie z instrukcją każdy kabelek do kabelka (pominąłem kamerę i antenę GPS). Samo urządzenie (10.25') włącza się i android na nim działa. Problem pojawia się gdy próbuję włączyć informacje dotyczące samochodu. Wygląda jakby urządzenie nie miało łączności z komputerem samochodu. Panel radia poniżej, klimatyzacja i idrive nie działają (jakby były bez zasilania) bezpieczniki sprawne bo gdy wpiąłem oryginalną kość wszystko działa poprawnie. Najprawdopodobniej coś źle wybieram w menu radia ale nie do końca wiem co mam tam wybrać. Po pierwsze nie wiem jaki wybrać model samochodu bo ewidentnie brakuje tam takiej opcji jak F07. Po drugie nie wiem jaki protokół CAN a na sam koniec są jeszcze 3 opcje związane z modelem EVO ID opcje do wyboru to 5, 6 i 7. Rozmawiałem z firmą, która wysłała mi radio. wysyłałem im dane samochodu i twierdzą że powinno to działać tylko dobrze mam tam to wszystko poustawiać. Samochód wybebeszony więc mam nadzieję, że znajdę tutaj kogoś kto to przerabiał albo wie o co kaman.

Pozdrawiam serdecznie

Opublikowano
Może @morpen pomoże. Generalnie się dziwię. Mnie założenie przez dedykowaną firmę kosztowało 300zł i mam święty spokój. Nie licz na jakieś informacje dotyczące auta. Jak na razie wyświetlają się tylko obroty, ilość paliwa w baku i stan zapięcia pasów. Dostępu do danych z komputera auta nie ma. U mnie po wybraniu opcji: "info o samochodzie" stacja przechodzi do oryginalnego menu. Technicznie nie pomogę, bo się na tym nie znam.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

RobertP nie każdy ma dwie lewe ręce.

Montaż androida to 20 minut roboty i nie ma tam nic skomplikowanego.

Koledze nie chodzi o informacje z androida, tylko o niedziałające oryginalne menu.

Prentas przeciąłeś światłowód?

Opublikowano

Koledze nie chodzi o informacje z androida, tylko o niedziałające oryginalne menu.

?

Jak rozumiesz te słowa: "Problem pojawia się gdy próbuję włączyć informacje dotyczące samochodu. Wygląda jakby urządzenie nie miało łączności z komputerem samochodu."?

Opublikowano
...a na sam koniec są jeszcze 3 opcje związane z modelem EVO ID opcje do wyboru to 5, 6 i 7.

Z tego, co mi wytłumaczono, to tylko wybór sposobu wyświetlania - interfejsu stacji

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak rozumiesz te słowa: "Problem pojawia się gdy próbuję włączyć informacje dotyczące samochodu. Wygląda jakby urządzenie nie miało łączności z komputerem samochodu."?

A Ty jak rozumiesz te słowa:

Samo urządzenie (10.25') włącza się i android na nim działa. Problem pojawia się gdy próbuję włączyć informacje dotyczące samochodu. Wygląda jakby urządzenie nie miało łączności z komputerem samochodu. Panel radia poniżej, klimatyzacja i idrive nie działają (jakby były bez zasilania)

Skoro nie ma zasilania, problem polega na niewłaściwym podłączeniu, a nie ustawieniu. NO SINGAL z tytułu wątku też na to wskazuje.

Jak już wspomniałem, na sam początek należy sprawdzić czy przepięty jest światłowód, bo to jeden z najczęstszych błędów przy montażu.

Opublikowano
W menu stacji Android jest miedzy innymi zakładka: "info o samochodzie". Jeszcze nie słyszałem, żeby komuś udało się w niej wyświetlić informacje z komputera auta, tak jak ma to miejsce w oryginalnym menu. Chciałbym się mylić.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W menu stacji Android jest miedzy innymi zakładka: "info o samochodzie". Jeszcze nie słyszałem, żeby komuś udało się w niej wyświetlić informacje z komputera auta, tak jak ma to miejsce w oryginalnym menu. Chciałbym się mylić.

Klikając na "Info o samochodzie" system przełącza się na oryginalne menu.

Wyraźnie przecież napisał:

Samo urządzenie (10.25') włącza się i android na nim działa. Problem pojawia się gdy próbuję włączyć informacje dotyczące samochodu. Wygląda jakby urządzenie nie miało łączności z komputerem samochodu. Panel radia poniżej, klimatyzacja i idrive nie działają (jakby były bez zasilania).
Opublikowano
U mnie po wybraniu opcji: "info o samochodzie" stacja przechodzi do oryginalnego menu.

Napisałem o tym w pierwszym moim poście. Nie wiem, czy o to mu chodziło. Niech autor tematu się wypowie

Opublikowano

Witam i przepraszam za powolne odpisywanie.

Nawiązując do tematu:

Jeśli chodzi o ten brak informacji z samochodem. Po podłączeniu radia, kabel do kabla jak na instrukji, następnie przepięcie światłowodu, klimatyzacja oraz podświetlenie panelu poniżej radia jak i iDrive działa, ale jak tylko wetknę białe złącze do nowego radia wszystko gaśnie. Nowe radio działa i leci muzyka z głośnika xD ale podświetlenie i klimatyzacja od razu się wyłącza. Przerobiłem wybór każdej opcji w radiu, ale sytuacja się nie poprawia.

A jeśli chodzi o NO SIGNAL to jak próbuję z androida wyjść na ustawienia CAR (dotyczące samochodu) wtedy pojawia się ten komunikat. Wygląda na to żę albo mam nie odpowiedni zestaw kabli albo te radi nie obsługuje mojego samochodu. Producent twierdzi że powinno działać.

Pozdrawiam

Opublikowano

W pierwszej chwili właśnie pomyślałem o światłowodzie.

Ale skoro przepięty to byc może masz nieodpowiednie urządzenie.

Wrzuć tu wszystkie dane