Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Jest to mój pierwszy wpis i moje pierwsze BMW. Mam jedynkę z 2005r. I od 3 dni zauważyłem problem w nim. Mianowicie jak jest zamknięty i próbuje go otworzyć z kluczyka to otwiera mi się bagażnik. Za każdym razem go zamykam po czym odpalam silnik i po kilku metrach znowu się otwiera. Zamykam go i jadę dalej już bez otwierania bagażnika. Kolejne otwarcie następuje po zgaszeniu silnika i wyciągnięciu kluczyka z tego slotu. Strasznie jest to irytujące. Czy miał ktoś taki sam problem jak ja albo czy wiadomo co mam zrobić, żeby to naprawić ?

Z góry dzięki za pomoc :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zobacz najlepiej w nocy albo wieczorem czy jak naciśniesz przycisk na klapie to się zaświeci przycisk START . Jak nie to podejrzany jest switch znaczy jest ciągle wciśnięty . To wersja optymistyczna . Gorzej jeśli uszkodzona jest wiązka do klapy tam przy zawiasach . Do przycisku trzeba ściągnąć ten plastik na klapie . Z wiązką to już sporo roboty .
Opublikowano
Kurcze nie zauważyłem, żeby coś było nie tak z podświetleniem start. Czy ma ktoś schemat jak rozebrać te klapę wraz ze znaczkiem otwierającym ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A do tego potrzebujesz schematu? Otworz bagaznik, koniec schematu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W środkowej części tego plastiku na klapie są 2 śruby na torx-a . Potem reszta trzyma się na zatrzaskach więc trzeba ... rwać .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja tam zaglądałem bo jakiś magik zamontował 2 zaworki przeciw-zwrotne do spryskiwacza szyby przez co sikało jak umarlak . Plus czyszczenie mechanizmu kontrolne i wymiana przycisku klapy na taki z ładnym logo . Ale to było 2-3 lata temu .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
WD40 nie jest najlepszym preparatem w sumie to jest najtańszy penetrator. Do smarowania to zobaczysz co tam jest i taki kup.
Opublikowano

Panowie

Otworzyłem ten nieszczęsny bagażnik i jestem na 99% pewny, że to nie popsuta elektronika tylko cos mechanicznego. Z tego co się dowiedziałem to otwierając bagażnik powinny się również poruszyć te dwie rzeczy, które są na zdjęciu.

AAB8NXPvTCZWRYoqNyPfsVOKa?dl=0 Zdjęcia na dropboxie pod tym linkiem https://www.dropbox.com/sh/kx2kthzppyisy4l/AAB8NXPvTCZWRYoqNyPfsVOKa?dl=0

I u mnie sprawa wygląda tak. Wiem, że jeden naciska przycisk, który wywołuje otworzenie się zamka. U mnie był cały czas wciśnięty, dlatego cały czas się otwierał. I wydaje mi się jak uda mi się zrobić to w taki sposób by ten "dzyndzel" poruszał się wraz z otwarciem klapy bagażnika to sprawa byłaby załatwiona.

Problem w tym, że wyczyściłem i zasmarowałem. Chodzi to wszytko łatwiej ale niestety dalej ten "dzyndzel" nie wraca. I kurcze nie wiem co dalej zrobić

Miał ktoś taki problem albo pomysł jak to rozwiązać ?

Dodatkowe pytanie czy wiecie do czego służy ten drugi dzyndzelek ?

Wybaczcie za takie słownictwo ale nie wiem jak to nazwać :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No to jest tak jak myślałem . Na stałe wciśnięta ta krańcówka . Ogólnie to trzeba po obu stronach te śrubki wykręcić . I przesmarować tulejki . Z tym że może się coś tam po latach rozsypać . Włazi w to woda i sól drogowa i staje dęba i stąd problemy . Nie wiem czym w tym roku sypali drogi zimą ale zeżarło mi pióro wycieraczki normalnie i ten chrom na przycisku zmatowiał . A jeździłem mało tej zimy .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może być i taki . Jedno ramię naciska na przycisk otwierania . Drugie to taki tłumik do powolnego zamykania się przycisku . Jest opcjonalny ale można sobie go przełożyć .
Opublikowano
Dzięki za wytłumaczenie :) Czyli co kupić ten na allegro jeżeli czyszczenie nie pomogło ? I czy jak go kupie to muszę te części przełożyć do mojego starego tam gdzie jest wtyczka czy raczej nie powinno to kolidować ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pewnie się takie kliny prowadzące te boczne dinksy ułamały to nic z tym nie zrobisz już raczej . Bierz ten z aukcji i montuj
Opublikowano

to ja się podłączę do tematu przy okazji światełko w bagażniku mi nie działa, otwieram a tu zonk ciemno jak w przysłowiowej d..., napięcie jest na wiązce bo w tej samej obudowie jest gniazdo zapalniczki i tam jest prąd, wiec myślę ze to jakiś włącznik w klapie który powinien włączać światełko po otwarciu, ale nie wiem nawet gdzie szukać, ktoś może miał podobny problem.

Pozdrawiam.

• 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zasilanie gniazda 12 to zupełnie inny obwód . Żarówka sprawna ? Otwórz klapę i ją lekko przymknij ale tak by się nie zatrzasnęła i trochę rusz do przodu to powinno wywalić komunikat o nieodmokniętej klapie . Jak nie to albo krańcówka w zamku albo wiązka przy zawiasach . To tak ja bym szukał .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dokladnie. Zarowka a gniazdo to dwa inne zasilania.