Skocz do zawartości

535d olej w dolocie, dymi na niebiesko, ubytek plynu, odma

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, problem dotyczy 535d, 2005 rok, przede wszystkim chodzi o kopcenie na niebiesko, zakopci przy odpalaniu po dłuższym postoju, chwilę podymi po czym przestaje, problem wraca gdy samochód się rozgrzej, co jakiś czas czuć zapach przypalonego oleju po czym znowu zaczyna inteswnie dymić na niebiesko, podymi chwilę i przestaje, tak samo dzieje się gdy przeciągnę ja na obrotach, zdarza się ze po chwili w lusterku pojawia się niebieski dym. Auto ma mechanicznie usunięty dpf który nie został jeszcze wyrzucony z mapy, ubywa plynu chłodniczego, dolot przed przepustnica mokry w oleju, gora silnika mokra od plynu chłodniczego. Odma była wyciągana w celu przeczyszczenia i przy tym zauważyłem że z pokrywy głowicy, tu Gdzie siedzi odma wychodzi plastikowy boleć który ma tak jakby ułamany czubek, widać metalowy gwint, brakuje kawalka tego zaokrąglonego plastiku na czubku.

https://m.fotosik.pl/zdjecie/f33bba8077783890

Na zdjęciu zaznaczyłem o jaki element dokładnie chodzi. Może być to przyczyną dostawania się oleju do dolotu? Gdzie szukać przyczyn tych wszystkich problemów? Ubytek plynu i mokry silnik możliwe że chłodnica egr?

Opublikowano

Chłodnica czasem powoduje grzanie silnika i spaliny w płynie. Zawsze można odkręcić łącznik z kolektorem wydechowym i zobaczyć czy jest tam płyn.

Co do oleju i niebieskiego dymu może być małe turbo. O ile jest niebieski a nie biały bo jak biały to chłodnica.