Skocz do zawartości

320d spadła mi skrzynia biegów nie powraca z 5biegu lewarek

DwaLitry

Rekomendowane odpowiedzi

własnie sęk w tym,że jestem sam.. nikt mi tam nie pomoże :roll: żeby ją chociaż z jednej strony zaprzeć czyli zrobić coś takiego skrzynia tam jak dwumas oprzeć i tył skrzyni do góry podłożyć kobyłkę a potem to już by sobie siłowo ja tam ustawił dźwignął

kolego piotrek i szuwarek pytanie pilne mam w tisie pisze tak:

7a3b894691b6a6620ebe3b18425868ef.jpg

po przetłumaczeniu

Oczyścić tuleję prowadzącą (7). Uwaga dotycząca instalacji:

Z wyjątkiem E60 / 61 M5 i E63 / 64 M6 (7-biegowa skrzynia biegów SMG) - nie smarować tulei prowadzącej.

Jeśli tuleja prowadząca jest nasmarowana, dźwignia zwalniająca może przykleić się do tulei prowadzącej.

nie rozumiem tego punktu :roll: czyli wychodzi,że tej tulei nie smaruje się ma być sucha? a smaruje się tylko w e60 m5 ?

bo tutaj wiem,że smaruje się powierzchnie zaznaczone strzałką czerwoną

91bf0f81c6e703bde801b8e8420368e1.jpg

a tuleje na której siedzi łapa wypada tylko,że w m5,m6

Panowie pilne pytanie mam bo będę montował skrzynie biegów

czy łożysko oporowe moze być posmarowane tutaj:

5e2a4404173ac4a5eb5b684f7be19243.jpg

(typ smarował ale ma ciut inne łożysko niż moje )

bo tis podaje tak:

8448f00d0f1d31e4e47f6b341224b24a.jpg

po przetłumaczeniu

Uwaga dotycząca instalacji:

Upewnij się, że prawidłowa krzywka (1) łożyska wyciskowego znajduje się na powierzchni ślizgowej (2) dźwigni zwalniającej.

Uwaga:

Nie smarować powierzchni ślizgowych (2).

zaś niżej jest:

0e173e3dd1177c45394a70ba36299904.jpg

po przetłumaczeniu

Poprzednia wersja

Zdejmij łożysko wyciskowe (1).

Uwaga dotycząca instalacji:

Oczyścić wszystkie powierzchnie ślizgowe na łożysku wyciskowym sprzęgła, sprawdzić, czy nie są uszkodzone i w razie potrzeby wymienić.

Nie smarować łożyska wysprzęglającego.

Powierzchnie ślizgowe (2) łożyska wysprzęglającego muszą przylegać do powierzchni ślizgowych (3) dźwigni zwalniającej.

Nałożyć cienką warstwę smaru na powierzchnie ślizgowe (2) łożyska wyciskowego.

a w przypadku pierwszym pisze,że niby nie nakładać a przecież jedno i drugie jest tutaj gdzie się wkłada z tworzywa... pytam bo chce jutro montować dlatego jeszcze dopytuje dziś

nr 7 niczym nie smaruj , daj tylko trochę na wieloklin i na łapę .

kolego szuwarek odpowiedz mi na to pytanie i przedostatnie ze smarowaniem łożyska oporowego

a to brzmi tak czy taką tuleje

39b925ed220d8a88d6cfa7855527c4a5.jpg

należy zmienić? bo chyba za bardzo wyślizgana jest? a niby jej nie należy smarować według tis natomiast według

https://motofocus.pl/technika/8814/smarowanie-tulei-prowadzacej-i-tarczy-sprzegla

hmm..

i kolego powiedz mi jak z tym łożyskiem oporowym w sensie ze smarowaniem :roll:

Panowie co do tulejki w skrzyni kupiłem nową oe bmw (tuleja skrzyni tak co u mnie wyślizgana )+ nowy trzpień i spręzynka a reszta czyli skrzynia,łapa,łożysko wyczyszczone szmatką wszystko i nasmarowane frezy.Skrzynia zamontowana już do auta.Robiłem to sam na 4 kobyłkach :)

jutro będę montował dwie nowe spinki żółte lewarka,tuleje białą gdzie zatrzaskuje się dźwignia taka biała + jedna tylna co mocuje się ją do podwozia(tylna tulejka też oe bmw) + dwie małe tam przy wybieraku jedna 50zł za takie gó.. małe ale już dwie zamówiłem.Wcześniej kupiłem gąbkę oe bmw

https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/25_0354-ukl-wl-mech-skrz-biegsiln-diesla/i47635/kL/sN/r2004#part13 element nr 13 tylko,że jak wybierak podcieka to olej wsiąka w gąbkę i ona fabryczna po tylu latach nie istniała praktycznie taka ubita była,że dźwignie montowało się szybko a po włożeniu nowej z 10 minut dzwigni nie mogłem zamknąć tym pinem/bolcem bo tyle pary nie miałem by dopchać :) wybierak skrzyni elring założony ale czy będzie puszczał diabeł wie skoro oe bmw puszczał co mechanik zmieniał a powierzchnia tam nie była nigdzie wydrapana itp

sprawa taka jak zdjąłem skrzynie to mechanik sąsiad starszy gościu przyszedł bo go zawołałem co się mogło stać i pokazałem mu ten lewarek co na filmiku w garażu na skrzyni taki przymiar i był krzywo popatrzył i mówi do mnie patrz ale on fabrycznie lekko jest krzywy i mówi obrócił chyba o 360 i nagle eureka lewarek prosto stoi (suchy przymiar w garażu) dałbym sobie rękę uciąć bo ja go w aucie jakoś też tak obracałem i jak go nie obróciłem to był jak na filmiku a w szopie jakoś udało się prosto go ustawić... bo on nie,że nei wraca z 5 biegu tzn nie odbija albo zostaje pod nim tylko on się ustawia pomiędzy 3/4 czyli tak jak ma być a mimo to przekrzywiony więc jakim cudem w szopie mechanik ustawił dzwignie i była prosto a ja kręciłem pod autem i mimo to i tak ciągnęło w prawo... jutro będe montował ale cos mi tutaj się lekko nie podoba.. bo ja to kręciłem pod autem niby krzywo a mechanik po przyłożeniu wszystkiego w szopie ustawił,że prosto...