Skocz do zawartości

E60 N53 obejma 18307560780 na rurze wydechowej.

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Cześć

Ta część 18307560780

177645_x800.webp

łączy tłumik końcowy z resztą wydechu. No właśnie jak łączy te dwie rury wydechu? One są na styk czy jedna wchodzi w drugą czy jak? Chodzi o to, że mam w połowie przerdzewiałą to obejmę i chcę ją wymienić ale nie wiem czy jak ją rozkręcę to będę w stanie założyć te nową. Na pewno nie da się jej założyć "na rurę od góry", a jedynie nasunąć ale żeby to zrobić układ musi dać się w tym miejscu rozłączyć. Ktoś wie jak to jest połączone?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dzięki ale to chyba nie to połączenie chyba, że jest tak samo.

Mnie chodzi o to:

https://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=NV71-EUR-07-2007-E60N-BMW-530xi&diagId=18_0725

łączy się z tym

https://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=NV71-EUR-07-2007-E60N-BMW-530xi&diagId=18_0724

- na styk?

- na wpust jedno w drugie?

- inaczej?

U mnie ta obejma z pierwszego posta jest NA złączu ale jak to jest połączone. Nie chce tego rozkręcać i sprawdzać bo na 100% obejma nie przetrwa tego.

Opublikowano

Rury wydechowe są pod tą obejmą „do czoła” czy tam „na styk”. Nawet może być mała przerwa pomiędzy nimi.

Kupujesz taką obejmę, usuwasz starą, czyścisz rury wydechowe...

Rozkręcasz nową obejmę tak aby ją nasunąć na rurę. Odciągasz jedną rurę tłumika, nasuwasz obejmę na drugą, ustawiasz rury „do czoła” i przesuwasz obejmę tak aby złapała obie na raz.

Warto sobie zrobić na rurach jakieś znaczniki aby się nie okazało, że jedna z nich jest złapana ledwo na krawędzi.

Przed zaciśnięciem obejmy ustawiasz wydech tak aby był prosto (po jej zdjęciu może np. się trochę skręcić). Warto posmarować jakimś kitem do tłumików bo na starym wydechu zawsze będą jakieś wżery i może minimalnie przepuszczać.

Jak chcesz kupić taką obejmę to szukaj oryginału lub zdrowej używki zrobionej z nierdzewki. Tanie zamienniki są z ledwo ocynkowanej stali i wytrzymują rok...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No i git majonez :cool2: Dzięki za konkretne info :!:
Opublikowano
O to chodziło abyś właśnie zobaczył jak wygląda rura z tą samą obejmą bo takie zdjęcie jest. Kolega Ci streścił zawartość zdjęcia.