Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Bardzo proszę Was o konsultację odnośnie problemu, który mam w naszym E87 118d. Auto zakupiliśmy 6 tygodni temu bezpośrednio do właściciela, który wstawił je do komisu. Wiem że auto stało dłuższy czas (ok 4-5 miesięcy) nie użytkowane. Problem który nam się uwidocznił to występujący co jakiś czas kłopot ze zmianą biegu z pierwszego na drugi. Na początku było to dość głośnie zgrzytanie, zanim bieg wszedł. Wymieniłem olej na nowy w skrzyni biegów (w ubiegły piątek) i kłopot jest wyraźnie mniejszy. Wcześniej zgrzytanie było głownie na zimny oleju - wydaje mi się, że na ciepłym ustępowało. Teraz raz zgrzytnie i przez kilka ruszeń autem jest OK, poźniej znowu zgrzytnie. Pozostałe biegi wchodzą pięknie. Tylko ta dwójka psuje całą radość z zakupu. Dodam jeszcze, że do oleju który wlałem do skrzyni (Fuchs Titan Sintofluid 75W80) dodałem Ceramizator CBM. Po wymianie zrobiliśmy ok. 100-150 KM. Koledzy podpowiadają, aby jeszcze pojeździć na tej skrzyni. Że auto jest zastojałe i dojdzie do siebie. Czy mógłbym Was prosić o Waszą opinię nt powyższego? Z góry dziękuję. Paweł
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pojezdzic :) dobre, wysypany synchronizator na 2ce. Szukaj uzywki bo temat ciezki do naprawy.
Opublikowano
Bardzo Ci dziękuję za wiadomość. Wczoraj gdy przejechałem się po południu to już za każdym razem zgrzyta. Szukam więc używanej skrzyni. Jak sądzisz czy przełożenie dyfra ma też znaczenie gdy będę dopasowywał skrzynię? U mnie jest 2,47. Paweł