Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień Dobry,

bardzo proszę o wsparcie w poniższym temacie posiadam BMW X3 XDRIVE 28I 2014R, i pojawił mi się taki problem lub szereg problemów za jednym razem to znaczy zapaliły mi się sygnalizatory poduszek system bezpieczeństwa biernego kierowcy i pasażera, dodatkowo przestał działać idrive , panel nawiewu klimatyzacji oraz otwieranie automatyczne bagażnika działa tylko radio :) nadmieniam, iż stało to się po odbiorze z myjni ręcznej . Byłem u mechanika który pokasował mi błędy ale to nic nie pomogło, kodów błędów nie mam :( mam tylko jeden cbd804. Proszę o informację co może być przyczyną i od czego zacząć naprawę nie jestem specjalistą w mechanice/ elektronice. Pozdrawiam

Opublikowano
na początek sprawdź złącze pod fotelami a potem akumulator na profesjonalnym testerze pod obciążeniem przy pracującym silniku. Czy jakieś błędy po skasowaniu dalej występują?
Opublikowano
Niestety samochód był myty również w środku jak i czym tego nie wiem :( podejrzewam że coś mi owi fachowcy uszkodzili lub zalali ale nie złapałem nikogo za rękę i udowodnić nikomu nic nie mogę. Kostki pod fotelami były wypinane i wpinane trochę je przedmuchaliśmy powietrzem i trochę pogrzaliśmy nagrzewnicą od tego zacząłem ale nic nie pomogło. Kolega tu wspomniał coś o akumulatorze i pomiar testerem ale co on ma wskazać i jaki ewentualny wpływ ma na wspomniane błędy ?
Opublikowano

czy po sprawdzeniu kostek skasowałeś błędy?często po wyeliminowaniu problemów fizycznie, trzeba jeszcze wykasować zapisane błędy szczególnie tak jest przy systemach bezpieczeństwa bo inaczej kontrolki dalej sygnalizują usterkę. Najwyraźniej zalali ci elektronikę w środku jeśli nie działa idrive. Ja na twoim miejscu zdemontował bym ozdobny panel z tunelu środkowego i sprawdził czy złącza elektryczne od idrive nie są zalane

A czy odgrzybiali ci klimę przy okazji? często po użyciu sprayów do kratek nawiewowych potrafi padać elektronika.

Spadki napięcia na akumulatorze mogą powodować nie takie choinki ale faktycznie jeśli problem jest od razu po myjni to może nie akumulator.

Opublikowano
Dziś zdjąłem panel i wygląda wszystko na suche ale coś z tym zalaniem jest bo jak dziś odpaliłem to chwile wszystko się załączyło to znaczy Idrive, panel klimatyzacji oraz bagażnik ,ale szczęście nie trwało długo i znów wszystko zgasło i już się nie podniosło. Wracając do tematu po odpięciu kostek i wpięciu ponownie błędy wykasowane pozostał tylko jeden który ciągle wchodził tzn cbd804, ale nie wiem co to a to co znalazłem w necie nic mi nie mówi, Klimatyzacji nie ruszali :).
Opublikowano

Wydaje się że może to być jednak związane z zalaniem lub jakimś zawilgoceniem. Czy auto jest teraz dużo używane? Czy często jeździsz? Gdzie auto stoi - w ogrzewanym garażu czy pod chmurką?

Może jednak gdzieś siedzi wilgoć a dla elektroniki wystarczy mała jej ilość. Ponieważ teraz dalej panuje pora zimna dlatego proponuję abyś mocno nagrzał wnętrze auta na przykład ustawiając ogrzewanie na maksimum. Mocno "napal w piecu" i pozostaw niech "się smaży" na powiedzmy dziesięć minut - może wtedy wszystko powysycha.

Opublikowano
Wstawiłem do elektromechanika ponoć jakiś ogarnięty i czekam już kilka dnie na jakąś wiadomość co tam mogło być , jeżeli chodzi o grzanie auta też przerobiłem, a auto jest w garażu ogrzewanym ale to nic nie pomogło. Napisze jak będę miał jakąś info co tam się stało oczywiście jak specjalista naprawi :)