Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z E60 525D polift z 2007 roku.

Podczas zakupu auta na idrive świecił się komunikat brake pads worn, replace.Sprawdziłem i hamulce z przodu faktycznie były do wymiany, z tyłu klocki jak i tarcze są ok tak samo z czujnikiem.

Po wymianie hamulców z przodu ( klocki + tarcze + czujnik ) błąd nadal się wyświetla. Nie idzie błędu skasować z pozycji wyświetlacza między zegarami ani z idrive.

Czujniki zużycia hamulców z przodu jak i z tyłu są na 100% sprawne, ponieważ były sprawdzane.

Dodatkowo na żółto świeci mi się szereg innych inspekcji:

- wymiana oleju

- wymiana klocków przód i tył

- wymiana płynu hamulcowego

- kontrolka serwisowa

Doszedłem jeszcze do jednej rzeczy, a mianowicie po wejściu do menu kasowania inspekcji na wyświetlaczu między zegarami, przy każdej z inspekcji nie pokazuje mi przebiegu, są tylko kreski: "---".

Podobnie z kontrolką serwisową, nie ma żadnej daty tylko są kreski. Przytrzymanie guzika w celu skasowania inspekcji powoduje wyświetlenie się "OK" i nic więcej się nie dzieje.

Dodam że date oraz godzinę w samochodzie mam ustawioną na poprawną.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

jaki jest oryginalny przebieg autka ? ..... ponad 300.000 km ?

Pozdrawiam Andrzej
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na liczniku między normalnym przebiegiem i przebiegiem dziennym masz kropkę?

Brak serwisów sugeruje niewłaściwy VIN w liczniku

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

wotam

Przebieg auta wynosi 280tys km.

Odczyt z licznika ? ...... prawdziwy ?

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano
Pomiędzy przebiegiem a przebiegiem dziennym faktycznie jest kropka, lecz ona wygląda na taką która oddziela jedno od drugiego.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pomiędzy przebiegiem a przebiegiem dziennym faktycznie jest kropka, lecz ona wygląda na taką która oddziela jedno od drugiego.

Jak to kropka podobnej wielkości jak cyfry, to oznacza ona niezgodność nr VIN

Opublikowano

Kropka wygląda jak na załączonym obrazku. Czyli mogę podejrzewać niezgodność vin w liczniku i przez to nie można wykasować błędów? Odczyt z podpiętego komputera pokaże te niezgodności?

maxresdefault.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kropka wygląda jak na załączonym obrazku. Czyli mogę podejrzewać niezgodność vin w liczniku i przez to nie można wykasować błędów? Odczyt z podpiętego komputera pokaże te niezgodności?

maxresdefault.jpg

Inpą da się sprawdzić nr VIN w sterownikach.

Robisz diagnozę całego auta(jak wybierzesz E60 to od razu masz po prawej stronie diagnozę całego aut), w głównym menu klikasz F3 i wyświetla Ci listę sterowników wraz z nr VIN.

Problem w tym, że jeśli ktoś programował licznik przy pomocy WinKFP to VIN na tej liście może być zgodny, a różnica tkwi w pamięci EEPROM wewnątrz licznika, a żeby ją zmienić należy rozebrać licznik i użyć programatora do tego typu pamięci

• 3 tygodnie później...