Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Wchodząc w ukryte menu w ilość paliwa - suma paliwa w komorach to 82litry - po zatankowaniu pod korek. Jak to możliwe skoro zbiornik ma 90 litrów? Zle wskazania?

Jadąc na stacje w ukrytym menu miałem ilość 7 litrów paliwa. Tankując pod korek na dystrybutorze wyświetliło 82 litry.

Wiec 7 litrów + 82 litry zatankowane = 89litrow.

Dlaczego zatem wyświetla mi total 82 po zalaniu do pełna? W czym problem?

Opublikowano
Nie ma problemu. Tak są wyskalowane pływaki oraz licznik przez producenta. Są to wartości uśrednione obliczone na podstawie algorytmu w oprogramowaniu licznika. Druga sprawa jest taka, że zbiornik nie jest kwadratem, lub prostokątem, aby można było dokładie zmierzyć ilość paliwa w nim. Podsumowując przełożenie rezyzstancji czujników względem ilości paliwa w komorach nie jest idealnie liniowe i nigdy nie będzie. Więc to o co pytasz nie jest wynikiem żadnej usterki. Wszystko działa prrawidłowo.
Opublikowano
Nie ma problemu. Tak są wyskalowane pływaki oraz licznik przez producenta. Są to wartości uśrednione obliczone na podstawie algorytmu w oprogramowaniu licznika. Druga sprawa jest taka, że zbiornik nie jest kwadratem, lub prostokątem, aby można było dokładie zmierzyć ilość paliwa w nim. Podsumowując przełożenie rezyzstancji czujników względem ilości paliwa w komorach nie jest idealnie liniowe i nigdy nie będzie. Więc to o co pytasz nie jest wynikiem żadnej usterki. Wszystko działa prrawidłowo.

Nie jest tak jak mówisz bo miałem już 3 szt Bmw e65 3.0d i nie było takiego problemu. Tam po zatankowaniu do pełna w ukrytym menu pokazywało 89-90 litrów paliwa...