Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam problem ze swoim 330d z 2000roku.

Otóż przy przyspieszaniu na 2 biegu w momencie kiedy wcisnę gaz ostro, powiedzmy 3/4 i mocniej auto w okolicach 3k obrotów (2.800 - 3.500) przydławia się, efekt jakby nie pracował na wszystkich cylindrach. W tym momencie zmienia dźwięk pracy, szarpie, przestaje przyspieszać i zostawia za sobą chmurę dymu. Kiedy obchodzę się z gazem delikatnie tego problemu nie ma, chociaż turbo jakby bardziej wyje i auto przyspiesza jakoś mniej. Problemu tego nie ma także kiedy już od 1 biegu przycisnę ostro (powyżej 2.5k obrotów) i przełączę na dwójkę dalej ostro. Na wyższych biegach ten problem w ogóle nie występuje, auto równomiernie i miło przyspiesza od samego dołu do samej góry.

Błędów pod komputerem brak.

Korektę wtrysków dołączam, na biegu jałowym. (4 wtrysk do regeneracji? Podczas jazdy korekcja 4 i 5 spada nawet do 0)

Nie miałem możliwości nagrać podczas logowania w czasie jazdy, ale z tego co mówił brat diagnosta to na 2 biegu właśnie podczas tego szarpania ciśnienie doładowania skacze, 1050 - 1020. (w ogóle, nawet na biegu jałowym turbo bije koło 1000)

Nic więcej auto nie zasygnalizowało.

Z innych informacji, turbo i wtryski regenerowane w 2016 przez poprzedniego właściciela i zrobiony chip (mam z niego wykres, 197 chyba koni)

EGR zaślepiony i w zeszłym roku wyczyszczony

Mam dziurawy wydech, gdzieś niedaleko silnika, bo słychać gwizd turbo, w tym ten fajny przy zmianie biegów i przy kole pasażera śmierdzi spalinami.

Co to może być? 4 wtrysk? Turbo pada lub jego sterowanie szwankuje? Może źle zrobiona mapa? Pomocy.

97ce968cd7ade315fd3938d8d872b9c9.jpg

Opublikowano
Duzoo nie pomogę ale mam podobny problem od paru dni. Z tym że mi w ogóle na gar tak jakby nie chodzi. Czy to podczas jazdy czy na wolnych obrotach. inpa wywala błąd 1 wtryskiwacza. Wczoraj wywaliłem cały dolot bo mi cos tam cieknie po nim, powypinałem kostki "przedmuchałem" i wpiąłem. U mnie pomaga na doraźnie. Wiem ze to kostka/kabel raczej niedomaga.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zdecydowanie korekcja na 4 cylindrze za wysoka, nagraj jak to wygląda podczas delikatnego przyspieszania z niskich obrotów na wysokim biegu (poniżej 1500 rpm).

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.