Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich na forum,

Szukałem odpowiedzi na swój problem na kilku forach. Niestety nic na ten temat nie mogłem znaleźć. Stwierdziłem, że założę w końcu konto i zrobię własny wątek.

Sprawa wygląda następująca. Od prawie roku jestem posiadaczem e60 525d 2008 197KM z silnikiem m57. Auto użytkuje głównie w mieście. Od momentu zakupu silnik ciągnie olej. Autem zrobiłem około 13 tyś kilometrów, a wczoraj musiałem dolać litr oleju po raz trzeci. Wychodzi więc na to, że auto bierze ~ 1l/4000km. Silnik pracuje bardzo kulturalnie, bez zarzutów, samochód nie kopci. Komputer nie pokazuje błędów. Dwa miesiące temu wymieniałem odmę licząc, że rozwiąże to mój problem. Miesiąc temu został wymieniony kolektor wydechowy wraz ze wszystkimi uszczelkami układu wydechowego. Niestety nie pomogło. Dodam ,że przez cały okres użytkowania wyskoczyły jedynie 2 błędy dotyczące DPFa.

Czy miał ktoś podobny problem lub czy jest ktoś, kto potrafi ocenić co może być przyczyną ubytków oleju?

Co może być przyczyną? Co jeszcze sprawdzić? Ewentualnie gdzie w Warszawie i okolicach znajdę kogoś kto by mógł pomoc mi rozwiązać ten problem?

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.

Opublikowano
W takim razie trzeba będzie sprawdzić turbo. Po diagnostyce dam znać. Wymieniłeś na nowe czy regeneracja fabrycznego?
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
Turbo zregenerowane, nowy kompletny rozrząd, wycięty i wyprogramowamy dpf. Od tamtej pory zrobione 1200 km i dalej olej znika. Tym razem mniej, bo okolo 250ml (pozostało na bagnecie 3/4 do maksimum). Jakieś pomysły co można dalej sprawdzić? Mam już ochotę pogonić dziada
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pogoń dziada tylko przy sprzedaży nie zapomnij wspomnieć , że wyj....ś dpf a silnik wpier....a olej.
Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

Sprawdź czy olej jest w płynie chłodniczym, poogladaj silnik do o koła czy nie ma wycieku oleju przez gwinty uszczelki czujników, czy uszczelka miski olejowej nie przepuszcza, czy turbina nie jest zawalona olejem, czy pompa vacum uszczelki stare nie przepuszczają oleju.

Sprawdz obudowe filtra oleju czy nie przepuszcza oleju.

Odme sprawdz.

Najgorsza opcja, ze pierscienie olejowe wytarte i przepuszczają dużo oleju albo uszczelniacze zaworowe uszkodzone.

Według mnie masz gdzie jakis wyciek albo ci olej gdzies wywala w turbine.

Auto kopci czy nic? Jak kopci na potęgę to zly znak. Jak malo to duza szansa ze to blachostka jakas.

Opublikowano

Czyli nie jest źle jak na 13 letni samochód. Nie ma co się oszukiwać ,motor z większym przebiegiem i latami może coś wciągnąć i jest to normalne. To nie jest żadna ujma na honorze troszeczkę dolać tego oleju co jakiś czas.

A tak po za tym to przy letnich temperaturach oleju może pobierać troszeczkę więcej niż podczas zimy.

Nie martw się tym i po prostu ciesz się samochodem. Nie ma co szukać na siłę wiatru w polu.

Szkoda tylko że DPF usunięty ,ale cóż..

Opublikowano
Wiec to by wychodziło około 1,5 litra oleju na 10k

Pytalem ojca ile mu bierze w e61 535d na 10 000 km to mowil, ze 200-400 ml max.

Ma 2008 rok lci 286 koni e61.

Cos masz nie tak z silnikiem jak ci bierze 1.5 litra na 10 000 km. Musisz szukać co jest nie tak szukac nieszczelności moze byc wyciek lekki moze cos przepuszczać lekko do komory spalania patrz czy masz czasem niebieski dymek na zimnym silniku.

Pasuje sprawdzić turbine czy pluje olejem odme czy w odmie olej jest separator oleju podstawe filtra oleju czy z czujnika cisnienia oleju nie leje badz poziomu oleju.

Uszczelke od miski olejowej obadaj. Uszczelka pod pokrywa zaworów. Uszczelkami głowicy zerknij jak tam. Czy z pompy oleju nic nie daje.

Na pompe vacum zerknij czy zapocona olejem.

Musisz szukać wedlug mnie gdzies cos jest do poprawy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Moja na 10000 nie bierze nic.

A po 10000 zmieniam olej.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!