Skocz do zawartości

Klimatyzacja - potencjalna nieszczelność

Mavtini

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Nie mam wgl czynnika w klimatyzacji - prawdopodobnie przy wymianie chlodnicy oleju skrzyni automatycnzej albo wyciekł, albo zostało coś uszkodzone, albo nastapilo to w wyniku innej losowej sytuacji w co watpie bo jest to świeża sprawa. Aczkolwiek po ponad tygodniu wiec pewności nie ma.

Czy zeby sprawdzić szczelność klimy trzeba ja nabijać w peeeełni czynnikiem czy istnieje tańszy sposób sprawdzenia szczelnosci ukladu klimatyzacji ? Bo nie widzi mi się napełniać klimy w pełni znaleźć wyciek naprawić go i nabijać drugi raz.

edit: swoja droga ile czynnika wchodzi do ukladu 1225g ?

• Zasłużeni forumowicze

Chcesz to sam robić, że pytasz czym można nabić układ żeby sprawdzić nieszczelność?

Pierwszy lepszy "klimiarz" na sprawdzenie szczelności nabije układ np. azotem.

Jeżeli czynnik, który miałeś w aucie był z kontrastem to przeleć układ latarką uv i być może sam wyłapiesz którędy uciekł czynnik.

Jeżeli to nie pomoże to podjedź do szpeca od klimy i wtedy on zacznie sprawdzać szczelność po swojemu.

pzdr

yaz

• Zasłużeni forumowicze
...ile czynnika wchodzi do ukladu 1225g ?

No, właśnie tyle, czyli 1225g. Tabliczka na przednim pasie pokazuje wagę czynnika. Szczelność najlepiej azotem jak kolega podpowiedział.

• Zasłużeni forumowicze

Żeby czasem nie przyszło ci do głowy nabić powietrzem z kompresora bo wprowadzisz tyle wilgoci do układu, że później cały dzień będziesz z tym walczył żeby to osuszyć.

Tu w grę wchodzi tylko i wyłącznie azot!

Jak nie masz sprzętu do klimy to nie podchodź sam do tematu.

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)

• Zasłużeni forumowicze
Nie każdy ma azot i czujnik do jego wykrywania. Wolą żeby klient zapłacil za czynnik z kontrastem 200zl i przyjechał za dzień dwa a on sobie lampą poświeci i znajdzie nieszczelnosc. I potem kasują po naprawie kolejny raz za, czynnik

To nie wiem kto w takim przypadku byłby bardziej naiwny, szpec czy taki klient.

Nie wspomnę o tym, że świadome "uszlachetnianie" atmosfery czynnikiem jest nielegalne i takiemu szpecowi może odbić się czkawką.

pzdr

yaz

• Zasłużeni forumowicze
Dokładnie, odkąd wprowadzili certyfikaty na f gazy kary są takie że nie warto nic kombinować, pomijam fakt że kontrast fajnie zaciera sprężarki a prawie każdy co nabija automatem profilaktycznie dodaje kontrast. Efekt tego jest taki że później zamiast wejść 700g czynnika wchodzi 600 bo resztę wypełnia kontrast :duh:

• 2 tygodnie później...
Żeby czasem nie przyszło ci do głowy nabić powietrzem z kompresora bo wprowadzisz tyle wilgoci do układu, że później cały dzień będziesz z tym walczył żeby to osuszyć.

Tu w grę wchodzi tylko i wyłącznie azot!

Jak nie masz sprzętu do klimy to nie podchodź sam do tematu.

Mam takie dwa pytania do fachowca;czy przy rozsczelnionym układzie nie napływa do niego powietrze?A drugie jaka procentowa ilość azotu jest w powietrzu?

No dobra mam i trzecie-jak często napełniasz i diagnozujesz układy klimatyzacji?

Odpowiedz sam sobie i pisz o tym o czym masz pojęcie.

Zakup BMW zarejstrowanego w RP to brak wyobrazni,lenistwo lub bezgraniczna naiwność.

• Zasłużeni forumowicze
Dokładnie, odkąd wprowadzili certyfikaty na f gazy kary są takie że nie warto nic kombinować, pomijam fakt że kontrast fajnie zaciera sprężarki a prawie każdy co nabija automatem profilaktycznie dodaje kontrast. Efekt tego jest taki że później zamiast wejść 700g czynnika wchodzi 600 bo resztę wypełnia kontrast :duh:

Kolego codziennie :duh: ty widziałeś kiedyś ile zbiera się wody w zbiorniku kompresora? Wiesz ile wilgoci wystarczy żeby żeby zamarzł zawór rozprężny? Po co robi się próżnię w układzie? Już nie wspomnę że azot jest gazem suchym! Rozbierałeś kiedyś układ w aucie w którym co roku był dobijamy czynnik? (" Bo wie pan czynnik się zużywa i trzeba go co roku dobijać i płacić mi za dobicie a ja panu gratis dodam kontrastu ....... Taki ch... Klimatyzacja jest układem zamkniętym którego nie powinno się dobijać tak samo jak lodówki, niestety technologia montażu w samochodach opiera się głównie na oringach i simmeringach które starzeją się już po kilku latach i zaczynają lekko przepuszczać.)

Dla twojej wiadomości kolego pracuję w chłodnictwie od 20lat i już kilka aut miałem do roboty po tym jak ktoś dmuchnął kompresorem bo sobie sam uszczelniał, potem mu układ nabili działa przez minutę i przestaje bo się korek zrobił na zaworze :evil:

Nie każdy ma azot i czujnik do jego wykrywania. Wolą żeby klient zapłacil za czynnik z kontrastem 200zl i przyjechał za dzień dwa a on sobie lampą poświeci i znajdzie nieszczelnosc. I potem kasują po naprawie kolejny raz za, czynnik

To nie wiem kto w takim przypadku byłby bardziej naiwny, szpec czy taki klient.

Nie wspomnę o tym, że świadome "uszlachetnianie" atmosfery czynnikiem jest nielegalne i takiemu szpecowi może odbić się czkawką.

Duzo rzeczy jest nielegalnych i duzo zakładów kuouje gaz na lewo i nie rozpisują wtedy tego czynnika. Kto naiwny? Cwany jest "fachowiec" i sobie zarabia a nie kazdy zna sie na aucie. Chce miec po prostu naprawione. Dlatego tskei rzeczy sie pisze. A zapewniam cie ze czkawką szpecowi sie nie odbije bo zaden nie jest tak glupi zeby rozpisywac czynnik zakupiony legalnie na takie sprawdzanie z kontrastem

• 3 tygodnie później...