Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witajcie! od niedawna jestem w posiadaniu e30stki z silnikiem 1.6! Wczesniej mialem 1.8 i niestety z moich obliczen wynika ze 1.6 pali o wiele wiecej! auto sprawdzilem z bardzo dobrym mechanikiem! nic nie wyglada tam podejrzanie silnik pięknie tyka :) jednak zastanawia mnie spalanie!Trzy razy pod rząd zatankowałem 10litrów paliwa wyzerowałem licznik i w momencie gdy moje oczy olśnił żółty blask kontrolki rezerwy na liczniku bylo zawsze okolo 62km! :jawdrop: nie jezdze po trasach tylko po swojej niewielkiej miejscowosci a co najwazniejsze jezdze spokojnie i nie wyciskam! :roll: czy to normalne zjawisko czy tylko ja tak mam? :)
Opublikowano

To, że silnik ładnie cyka jeszcze nie daje pewności, że wszystko z nim ok.

Polecam sprawdzić sondę, może komprechę.

Co do spalania, to jak nie ciśniesz to moim zdaniem powinieneś się w 10litrach zmieścić na 100.

Opublikowano
Ale zatankowales te 10 l w momencie gdy rezerwa sie dopiero zapalila czy pozniej? Niestety takie pomiary sa mocno niedokladne. Znacznie lepiej zatankowac pod korek i po 100 km znow to samo. Na pewno 316 nie pali tyle, co 320. Ale na jakies nadzwyczajne wyniki nie liczylbym, mocy nie ma za wiele, wiec trzeba troche mocniej cisnac niz 320 czy 318.
Opublikowano

Taki pomiar jest baaardzo niedokładny, sam go kiedyś przeprowadziłem:

- w momencie kiedy zaswieciła sie kontrolka rezerwy, zatankowałem 10l i jezdziłem tak długo aż spowrotem sie nie zaswieciła. Wyszła mi podobna wartośc, ok 60 km ale ja mam m20b20 wiez zdziwiony nie byłem :mrgreen: Uświadomiem sobie jednak iż ten pomiar jest na tyle nie dokładny że wartosći spalania mogą zmieniać sie nawet o 1 litr. Dużo skuteczniejsze jest tankowanie do połowy baku - przy wiekszych przebiegach mamy bardziej realną średnia. Ale i tak najskuteczniejsze jest tankowanie do pełna i przejazd 100 km i ponowne tankowanie.

NIe używam mojej BMW na codzien dlatego trudno mi coś powiedzieć o spalaniu. Ale wiem że przy niskich temperaturach na zewnatrz i krótkich przebiegach, nawet bez dynamicznego jezdzenia potrafi spalic ok 15l / 100km

Opublikowano
Ja spalanie lagaduli mogę tylko potwierdzić.. moja M20B20 spala ok. 11 litrów, przy krótkich odcinkach, niedogrzana do 15 l/100km.[/i]

http://i3.photobucket.com/albums/y100/kabaty/Dsc00102.jpg

Śnieżnobiała Księżniczka Monachijka... :]

Opublikowano
wlasnie od paru dni mam podobny problem. silnik m10 1,8 na lpg i spalanie 18L/100km w miescie od jakiegos czasu :mad2: latem bylo kolo 14, gdzie szukac przyczyny? jezdze spokojnie, nie przekraczam 3tys obr. :roll:
Opublikowano
wlasnie od paru dni mam podobny problem. silnik m10 1,8 na lpg i spalanie 18L/100km w miescie od jakiegos czasu :mad2: latem bylo kolo 14, gdzie szukac przyczyny? jezdze spokojnie, nie przekraczam 3tys obr. :roll:

Coś musisz mieć zwalone skoro aż tyle ci pali. Mam ten sam silnik(na gaźniku) i u mnie spalanie w mieście nie przekracza 10 LPG a nie jeżdże jak emeryt i lubie wcisnąć do deski :twisted:

Najwięcej spaliła mi 16 L zeszłej zimy ale wtedy blokowały mi hamulce w jednym kole i silnik był nie dogrzany z powodu uszkodzonego termostatu.

Przyczyn takiego spalania może być więcej, np uszkodzona sonda lambda

BMW to samochody, reszta to tylko nieudane próby...
Opublikowano

nie zgodzę się z kol KRZYCH00

ja też mam 1.8 zagazowane i na spalanie nie nażekam w mieście nigdy nie wzięła mi więcej niż 15(ale to w skrajnych przypadkach)ale normalnie to spokojnie się w 10 mieszczę a ostatnio wracając z nad morza wyszło mi 7.4l/100km i to lpg.....a jednak BMW jest oszczędne a "średnia" prędkość przejazdu to 110km/h ( w porywach do 190km/h)

Było - BMW - E36 318i 113KM M40B18 1991

Jest - BMW - E46 318i 143KM M42B20 2003

+ - BMW - E90 318i 143KM M43B20 2010

Opublikowano
no dobra tylko nie porównuj motoru na wtrysku do przeszlo 20stoletniego gaznikowca :!: mam znajomego ktory ma identyczny motor, tez w gazie, i u niego w miescie spalanie jest kolo 13-14 i takie by mnie juz satysfakcjonowalo.
Opublikowano

Krzych00 pozdr. z Plocka

Tez mam 1,8 na gazniku 2BE spala jakies 12-14l gazu po miescie a po trasie te wartosci wcale nie spadaja ... ale spotkalem sie z taka beemka za gazniku z gazem ze spalala 10l po miescie .. byla mojego kolegi ... miala rozwalony silnik ... kupil silnik odemnie to bylo jakies 2 lata temu ... wlozyl ten moj 1,8 z tym ze na wtrysku i zaczal mu palic 12-14l gazu ... moze kwestia ustawienia gaznika ...

Opublikowano

Poważnie mi tyle pali, nic nie ściemniam :D

Jeżdże prawie tylko po mieście, fakt że korków za dużych nie ma, ale cżęsto jak ruszam pierwszy ze świateł to inne samochody oglądam w lusterku

:mrgreen:

Czasem się ludki dziwią i nie wierzą jak mówie że mi tyle pali :shock:

A regulacja gaźnika nie ma nic do spalania gazu :nienie:

Opublikowano
no i znowu dziwna dla mnie sprawa, spalanie ktore wyzej podawalem dotyczylo jazdy typowo emeryckiej, zmiana biegu w granicach 2500-2700 tys obr. tak zeby po zmianie biegu obrotomierz wskakiwal na minimum te 1800-1900obr. przy takiej jezdzie mialem spalanie w granicach 17-18L/100 w miescie. ostatnio zrobilem inny test, jazda duzo bardziej dynamiczna, szybciej wkrecalem silnik tak do okolo 3000-3200 zeby po zmianie biegu wskakiwal tak na 2100 minimum. chcialem zobaczyc ile wiecej spali a tu zonk... spalil 14L/100 :jawdrop: ktos mi to wytlumaczy? bo z lpg do tej pory stycznosci nie mialem
Opublikowano
musisz popatrzec na wykres mocy i momentu obrotowego silnika, wtedy bedzie CI latwiej zrozumiec czemu tak sie dzieje. Poza tym jazda na ekstremalnie niskich obrotach przy niewielkim silniku i obciazanie go przy 1400 obrotow np. , moze doprowadzic do wybicia panewek....

Prowadzę sklep z częściami do samochodów.

[email protected]

www.czescidobmw.pl

Opublikowano
nie no bez przesady przy 1400 to by juz bylo katowanie silnika faktycznie :) ale wlasnie te obroty minimalnie ponizej 2tys wydaja mi sie po odglosie pracy optymalne do "toczenia sie", przy takowych na trasie spalil mi kolo 9L gazu nawet! ale w takim razie jaki jest najoszczedniejszy zakres obrotow dla m10 1.8 gaznik?
Opublikowano
nie no bez przesady przy 1400 to by juz bylo katowanie silnika faktycznie :) ale wlasnie te obroty minimalnie ponizej 2tys wydaja mi sie po odglosie pracy optymalne do "toczenia sie"

Zależy na którym biegu.

2 tyś na 3 biegu jest ok ale 2 tyś na 5 biegu i częste przyspieszanie to już nie jest ok. Ten silnik to stara konstrukcja która nie jest elastyczna i wymaga wachlowania skrzynką.

Jednym słowem przyspieszaj intensywnie do około 3 tyś i zmiana biegu.

http://images22.fotosik.pl/34/375df5381f18b28am.jpg

Moja śliczna była..........teraz w Gliwicach

Opublikowano

mialem e30 316 bez gazu i po warszawie przy normalnej jezdzie nie bylo opcji zeby spalila mniej niz 10.5 litra benzyny

w e30 320 nie dalo sie zejsc ponizej 12 litrow benzyny

w aktualnej e30 325 da rade jedzic spalajac 11 l/benz.ale to juz jest meczarnia.

i znowu to same pytanie.po co wy ludziska kupujecie te 4 garowce ktore maja okolo 60-70 koni ! mniej jak i tak prawie tyle samo pala te beemki ? :duh:

e30 mialem juz okolo 7-8 szt.

Opublikowano

i znowu to same pytanie.po co wy ludziska kupujecie te 4 garowce ktore maja okolo 60-70 koni ! mniej jak i tak prawie tyle samo pala te beemki ? :duh:

Tobie pali 19 a mi 10 -to w sumie faktycznie prawie tyle samo :mrgreen:

Co do silnika 1.8 m10 to mi paliła 10/100 przy zmianie biegu przy 2.000 obr.

Nie wiem czy to ma jakiś wpływ ale mój układ wydechowy składa się tylko z długiej rury i seryjnego tłumika końcowego

No i mam dość wąskie oponki: 195 przód i 185 tył

Opublikowano

no i niestety, znowu ciut za duzy wynik a tym razem jezdzilem wg. waszych zalecen i jest 16/100 :roll:

Opublikowano
...moja 320 z 1990 roku spala w miescie przy normalnej jezdzie kolo 11 litrow wachy. W trasie miedzy 7, a 9 litrow.

Pozdrawiam

Smykoo

Było: e30 320i & e36 325i

Opublikowano

no i niestety, znowu ciut za duzy wynik a tym razem jezdzilem wg. waszych zalecen i jest 16/100 :roll:

Coś mi się wydaje, że twoje jazdy to około 5-7 kilometrów na zimnym silniku (bo przez taki dystans to się silnik do optymalnej temp. czyli około 80 stopni nie rozgrzeje). Jeśli tak jest to nie masz co liczyć na mniejsze spalanie choć wydaje mi się, że w twoim wypadku winę ponosić może gaźnik - czy aby na pewno jest w pełni sprawny? [/url]

http://images22.fotosik.pl/34/375df5381f18b28am.jpg

Moja śliczna była..........teraz w Gliwicach

Opublikowano
325i 93 rok - ostatni wypust e30 z tym motorem - spalanie LPG po miescie od 14 do 17 na trasie 12- max 16 (trasa Gdansk-Slupsk - 140 km - czas 1h2min - srednia obliczcie sobie sami) - wiecej to auto nie spali :) - no chyba ze na zlocie na lotnisku. 325i to najoszczedniejsze z moich e30tek - a mialem ich juz 3 sztuki.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
Ja miałem 8 sztuk E30 z różnymi silnikami i najoszczędniejsza była 318i M10 - 12l gazu po mieście. Zaraz za nią 325eta 122KM - do 14l po mieście, ale najlepsze jest to, że wyłączając jazdę na bardzo krótkich odcinkach nie dało się spalić tym samochodem więcej niż 15l gazu choćby nie wiem jak cisnąć. Pod względem spalania wszystkie 320i, 323i, 325i nie mają szans :D
NSW
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
moja e30 touring M40 1,6 bierze 13-14 litrow gazu, ale jak byl uszkodzony termostat to nawet lyknela 16 litrow na oszczednej jezdzie, wahy bierze 10 litrow (cala jazda w miescie)