Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, kupiłem auto na kołach zimowych'16,po założeniu kół letnich 19 + są dystanse tak jak poprzedni właściciel mial założone, nie da się jechać, strasznie rzuca tyłem na każdej dziurze bądź nierówności, co może być tuleje bądź coś innego?
Opublikowano

Przyczyną może być przegub, który w skrajnym przypadku wydaje z siebie paskudne dźwieki skrzypienia. Trudne do namierzenia na szarpakach. Często trzeba zawieszenie odciążyć, czyli podnieść auto żeby je sprawdzić. Wbij w real OEM ten nr 33326767748 a zobaczysz, który element mam na myśli. Ja przez długi czas miałem takie dziwne uskoki w koleinach, na pęknięciach, teroretycznie na szarpakach nic nie było widać. Dopiero jak zacząl mi ten przegub skrzypiec jak stary tapczan (znane to było w pewnym okresie w Mrecedesach) i go wymieniłem auto zaczęło jeździć bez uwag. Na pewno ma na to wpływ wielkość i rodzaj opon. Ja mam 17 RF, więc dość twarde mimo, że nie bardzo niskie i każdy problem w zaweszeniu jest bardziej wyczuwalny, a 19 to jednak już dość ekstermalne na dziurawe drogi. Ta tuleja ma pacować płynnie i tu brak luzu może nie być wskazaniem, że wszystko jest ok. Ona jak zaczyna się przycierać wewnątrz to luz jest raczej niewyczuwalny a praca jej jest nazwijmy obrazowo jakby z takimi przeskokami.

Oczywiście nie dam Ci gwarancji że masz taki sam problem jak mój, ale warto sprawdzić, a wiem, że diaganosta musi być na prawdę dobrym fachowcem, gdyz same szarpaki to tylko urządzenie...

U mnie nie zauważyli przednich łączników stabilizatora, a w zamian wymyślili końcówki drążków kierowniczych. w sumie jakiś złosliwy Helmut schował łączniki pod osłonę silnika, więc łatwiej stuki było złożyć na końcówki niż wsadzić łapę do łączników. Trochę sam sobie jestem winien, bo trzeba było wejść do kanału i nie ufać kolegom :D

Opublikowano
zobacz sobie na real oem jak jest nazwane, po to podałem nr części aby niebyło niedomówień, nazwy tego samego elemntu bywają różne...