Skocz do zawartości

Pierwszy samochód BMW e87 jaki silnik 118i czy 120i??

Tumus7

<t>Jaki silnik ?</t>  

5 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Właśnie dokonałem wyboru między audi a3 i BMW e87 które z tych aut będzie moim pierwszym kupionym za własne pieniądze i po dokonaniu wyboru zaczęły się dopiero problemy ponieważ dużo tzw. specjalistów zaczęło mi doradzać jaki silnik powinienem wybrać i tak zaczęło się od 116 i ponieważ ogólnie modeli z tym silnikiem jest mnóstwo i w dobrej cenie ale tutaj od razu zostałem sprowadzony na ziemię ponieważ ponoć bym więcej wydał u mechanika aniżeli zaoszczędził także przeszedłem do 118i i tutaj przeczytałem w internecie że jest to najlepsza jednostka w tym modelu ale znowu usłyszałem że jak w tym modelu zacznie się coś psuć to potem będzie się jedno za drugim i mechanik zarobi...także doszło do 120i i tutaj usłyszałem duże spalanie ale jeżeli chodzi o wady to tylko tyle a za to pochwały że 6 zaworów dobra moc itd. i teraz zwracam się do was z tym ważnym pytanie jaki silnik wybrać ponieważ nie jeżdżę dużych tras i ogólnie jeżdżę po mieście to zostaje przy benzynie dlatego też jaki silnik jest najlepszy dla mnie młodego kierowcy który chce trwały silnik palący no wiadomo najlepiej jak najmniej ale też żeby była ta moc ? Jak w tytule wybór moim zdaniem leży między 118i oraz 120i

Mam nadzieję że ktoś mi pomoże ;)

• Zasłużeni forumowicze
Zanim admin zamknie ten post, cala masa info w dziale kupie e87, najmniej awaryjny to 116i n45, przedliftowy, nastepnie 118i/120i (to to samo), n46 przed liftowy. Pozniej poliftowe benzyny, nie istotne 116/118/120i (te same silniki). Dynamika ok w kazdym 118/120i.

Zanim admin zamknie ten post, cala masa info w dziale kupie e87, najmniej awaryjny to 116i n45, przedliftowy, nastepnie 118i/120i (to to samo), n46 przed liftowy. Pozniej poliftowe benzyny, nie istotne 116/118/120i (te same silniki). Dynamika ok w kazdym 118/120i.

Rozumiem czyli ogólnie przed liftem najlepiej i jak 116i to n45 a jak 120i to n46 a różnice w spalaniu jak wyglądają ? Bo z tego co czytam w internecie to aż tak duże nie są... I ogólnie jeśli ktoś wie czy oba te silniki dobrze współpracują z instalacją LPG?

Siniki z pośrednim wtryskiem nadają się do LPG pod warunkiem że gazownik ogarnia temat dobrze. Może np: założyć zbyt wolne wtryski. Ale naprawdę ważna jest historia i stan samochodu. To nie jest auto że kupię założę gaz i będę tanio jeździł. Tak to polecam mazdę 3 jak nie zardzewiała xD

• Zasłużeni forumowicze

Rozumiem czyli ogólnie przed liftem najlepiej i jak 116i to n45 a jak 120i to n46 a różnice w spalaniu jak wyglądają ? Bo z tego co czytam w internecie to aż tak duże nie są... I ogólnie jeśli ktoś wie czy oba te silniki dobrze współpracują z instalacją LPG?

Nie, to juz przesada. Gdzie lpg w 1ce...

Gdzie w jedynce gaz ? No w mojej od 8 lat, płace za paliwo w przedziale 2-3zł i tyle xD

Spokojnie ja tylko pytam bo też właśnie widziałem kilka z gazem i z tego powodu też to pytanie...bardziej mi chodzi o różnice w spalaniu między 120i a 116i

116i to 11l-12l gazu po mieście , oszczędna trasa 9l, 120i będzie 0,5-1l więcej, chyba że się postarasz to 2,0 wciągnie dużo więcej xD tyle że w przypadku tak wiekowych aut spalanie jest najmniejszym problemem

Dzięki ale chodziło mi o czystą benzynę jak wygląda różnica może ktoś ma taką wiedzę :D

• 2 tygodnie później...
Ja tu będę radykalistą i jeśli chcesz kupić hatchbacka w benzynie to zmień markę albo celuj segment wyżej i bierz 3. litrowego. Niestety o 4. cylindrowych benzynach BMW sporo się nasłuchałem od znajomych i były to takie średnio fajne opinie. Chyba BMW bratając się z PSA nie spodziewali się że wyszła im taka trochę Renault Laguna II.