Skocz do zawartości

Opinie G02

Ghotti

Rekomendowane odpowiedzi

Tak zgodzę się, że 3.0 to majstersztyk, ale nie 30i… to dwa zupełnie inne silniki. :lol:

Wiadomo ze silnik diesla :D bo benzynka to już tylko 2 litrowa jednostka wiec o kulturze pracy do R6 jej daleko.Ale na pocieszenie słyszałem wiele pozytywnych opini ze nowe silniki 30i jak na 4 cylindry nie najgorzej brzmią :D

• Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Ja nie myślałem akurat o dieslu 3.0, czyli 30d czy też M40d, miałem na myśli benzynę 3.0 M40i.

Teraz jak M40d i M40i są w tej samej cenie to ani chwili bym się nie zastanawiał i brałbym M40i.

Jak ja kupowałem auto to M40i było droższe o 20-25 tys. z tego co pamiętam.

Pozdrawiam

KrzychoM

Jak czytam Wasze wpisy, to teraz żałuję, że nie brałem 3.0 d , ale cóż na razie ten 2.0 będzie musiał wystarczyć.

Może za kilka lat zrobię upgrade, jeżeli jeszcze diesel będzie dostępny

2 litrowym dieslem tez dasz radę bez problemu ale 3.0d to jest optymalny silnik do aut typu suv.Duży moment obrotowy robi robotę :D

Oczywiście że 2.0 da radę jeździć. Gdyby to było 190km w benzynie to było by słabo ale w dieslu nie ma tragedii. Wiadomo że moment i moc przydaje się bardzo przy wyprzedzaniu bo im szybciej to zrobisz tym lepiej ale na trasach którymi ja jeżdżę, przy tak ogromnym natężeniu ruchu, nawet nie ma człowiek jak i gdzie wyprzedzić, choćby miał i 1000km pod maską to nie ma jak. A z drugiej strony może to i lepiej bo znając swoje zacięcie i swój temperament, mając większą moc, mogło by się to różnie skończyć a teraz mandaty drogi i prawo jazdy stracić można bardzo szybko. A tą dwu litrówką jak wdepniesz w podłogę to też potrafi się zebrać.

• 1 rok później...

Niedawno kupiłem x4 z 2 litrowym dieselkiem, przejechane 14 tys km.  i również miałem dylemat z silnikiem, jeśli chodzi o miasto moc jest zupełnie wystarczająca, na trasie faktycznie może czasami brakować kuni, jedyny błąd przed zakupowy zrobiłem to nie przejechałem się 3 litrowym dizelkiem, być może szybko bym zmienił zdanie. Myślę że przez zakupem warto to zrobić. następny wybór będzie 3 litrówka. Puki co pojawił się dopiero nowy x3, na x4 z rok na pewno poczekamy. A jak wam podoba się nowe x3?

Praktycznie zawsze byłem za dużymi, mocnymi dieslami. I napiszę...kiedyś to było fajnie. Teraz co z mocnych silników (poza bezpiecznym wyprzedzaniem)?  Wszędzie tyle ograniczeń, radarów, że nawet 9 biegu nie ma gdzie zapiąć. A już czytałem, że chcą wymusić na producentach, że prędkość auta będzie automatycznie dopasowywała się do znaków...

W dniu 3.07.2024 o 13:05, widelec34 napisał(a):

Puki co pojawił się dopiero nowy x3, na x4 z rok na pewno poczekamy

Wychodzi na to, że X4 nie będzie kontynuowany. W prasie pojawiają się artykuły sugerujące, że BMW chce całkowicie zrezygnować z modelu X4. G02 ma być ostatnią generacją X4. Podobno powodem jest to, że X2 jest niemalże identyczne, więc mnożenie bytów stało się zbędne. Przynajmniej tak sugerują autorzy artykułów.

https://autoblog.spidersweb.pl/koniec-produkcji-bmw-x4-smutne-wiesci

https://autogaleria.pl/bmw-x4-koniec-produkcji-nastepca

Edytowane przez pulower

W dniu 3.07.2024 o 13:05, widelec34 napisał(a):

Niedawno kupiłem x4 z 2 litrowym dieselkiem, przejechane 14 tys km.  i również miałem dylemat z silnikiem, jeśli chodzi o miasto moc jest zupełnie wystarczająca, na trasie faktycznie może czasami brakować kuni, jedyny błąd przed zakupowy zrobiłem to nie przejechałem się 3 litrowym dizelkiem, być może szybko bym zmienił zdanie. Myślę że przez zakupem warto to zrobić. następny wybór będzie 3 litrówka. Puki co pojawił się dopiero nowy x3, na x4 z rok na pewno poczekamy. A jak wam podoba się nowe x3?

Moim zdaniem X3 wygląda słabo patrząc na nowe modele które wyszły to X3 zrobiło się nudne🤔bez szału