Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Przyszedł czas na wymianę pompy wody - łożysko zaczyna się rozpadać (wpada w wibracje i stuka na zimnym i trochę mniej na rozgrzanym).

Pytanie jakiej firmy wybrać? Czy HEPU będzie ok? Czy wszystko jest w zestawie czy muszę dokupić jakieś uszczelnienie?

Poprzednią miałem Ruville i wytrzymała 90 tyś km.

Przy okazji chciałbym wymienić pozostałe rolki i paski - doradźcie jakiej marki najlepiej wziąć (zależy mi na trwałych częściach)

Czy macie instrukcje wymiany pompy i rolek, bo zamierzam sam to ogarnąć?

Pozdrawiam

Opublikowano
chyba hepu robi oryginalne, kup pompe od automatu. Ma metalowy wirnik i jest wytrzymalsza niż plastikowy standardowy. pasuje pnp. Mam i nie ma żadnych różnić. Nowa to coś około 210złz uszczelką
Opublikowano

Jak możesz to podeślij numer produktu który powinienem wyszukać.

210 zł to dobry pieniądz za lepszą (metalową), gdzie HEPU dedykowana kosztuje w granicy 300 zł

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Kiedyś czytałem wątek na pięć stron na temat pomp i ich wirników...

Zaczęła mi trochę chrobotać pompa w n62 (jest na zewnątrz, kawał aluminium... więc cena nie mała). Zdjąłem paski - faktycznie jest luz...

No to się doktoryzuję.

Hepu dobra, SKF jeszcze lepsza, koniecznie z metalowym wirnikiem, z metalowym to są Hepu a może SKF... głowa rozbolała.

Kupiłem SKF bo ponoć miała być z metalowym hipertrwałym wirnikiem.

Przyszła - orzeszku... wirnik plastikowy. No dobra, trudno nie będę mieszać, założę tą SKF. Zdejmuję starą, oryginał ze znaczkami BMW i - wirnik plastikowy - WIĘC???

Opublikowano

Tak jak wspominałem w E90 są dwa rodzaje pomp. Pod automat ma metalowy pod manual ma plastikowy. Obudowa i wyjścia są takie same.

Moja oryginalna plastikowa miała 350tys i nic się z nią nie działo. Wymieniłem bo wyciągałem silnik

Opublikowano

Dziwne to jest, że te pompy różnią się tylko materiałem z jakiego zrobiony jest wirnik.

One mają dwa różne numery?

Mało prawdopodobne.