Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam taki problem, od jakiegoś czasu silnik sporadycznie (najczesciej przy dodawaniu gazu przy niskich obrotach) wibruje, zacina się czy cholera wie. Jak nie wciskam na chama pedału gazu tylko powoli to mogę jechac, w przeciwnym razie prowadzi to do tego, ze silnik zaczyna wibrowac caly czas i zapala sie kontrolka check. Wtedy (choć nie jestem pewien) prawdopodobnie jedzie na 3 cylindrach. Co więcej, po wyłączeniu i włączeniu silnika dziala normalnie. Czasami jest ok przez dluzszy czas a czasami nie. Wymieniłem cewkę, którą uważalem za wadliwą ale nic nie pomogło, a raczej myslalem ze pomogło ale po 20km problem wrocil. Czasami też obroty troche faluja, ale naprawdę minimalnie prawie nie dostrzegalnie. Sądze ze gdyby to byla usterka mechaniczna to problem wystepowal by caly czas co nie? Może coś ze sterowaniem jakichs wtryskow, swiec czy innego cholerstwa się chrzani. Proszę pomóżcie :D

PS. Ach i zapomniałem dodać, nie wiem czy to cos pomoże, ale pierwszy raz kiedy silnik mi zaczal wibrowac i pojawila sie kontrolka check było jakieś 8 miesięcy temu, a potem na 8mc po restarcie silnika było całkowicie normalnie, a robiłem na prawdę dużo km.

Opublikowano
Masz rację, jednak podpinałem pod kompa i poszukiwanie kodów błędów nie powiodło się. Programy pokazują, że wszystko jest ok. Chyba, że inpa to jedyny odpowiedni do tego program i jedyny, który mi nie odpala ze względu na tani kabel ;D Jednak spróbuje dziś znowu to ogarnąć może się uda.
Opublikowano
Jak się okazuje, jeden z wtrysków jest uszkodzony, trochę się z niego leje. Żaden program tego nie wykazał, a jedynie wskazał który cylinder. Delikatnie mówiąc kogoś powaliło z ceną na pojedynczy wtrysk, wiem że to skomplikowana budowa, bardzo precyzyjny uklad itd. Czy jest opcja naprawienia tego zestawem naprawczym za paredziesiat zł?
Opublikowano

Mam podobny problem co kolega wyżej

Wypadanie zapłonu kod P0301 wypadanie zapłonu na 1 cylindrze

Zamówiłem cewki i świece może pomoże miałem identyczna sytuację 2 lata temu

Problemem była cewka

Myślę że teraz też załatwi sprawę nowa cewka

Te mają 80tys km najechane świece 30tys.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wymieniłem cewkę, którą uważalem za wadliwą ale nic nie pomogło, a raczej myslalem ze pomogło ale po 20km problem wrocil.
Opublikowano

Siemka. Zazwyczaj bywa, że jak ktoś rozwiąże problem to już nie wraca do tematu ;D po czasie mi się przypomniało, aby to zrobić. No więc zanim wydałem jakikolwiek hajs na wtryski to naoglądałem się troche filmików na yt. A z nich dowiedzialem się że przeczyszczenie wtryskow moze pomoc. U mnie dysze (końcówki) były strasznie uwalone jakimś nalotem więc wziąłem dobrą mikrofibrę i preparat no i czyściłem, a nie było łatwo bardzo twardy był drań. Ale udało się i auto jeździ już 300km i dosłownie 0 szarpania. Trzeba przy tym trochę silnik zabezpieczyc bo wyciaganie wtryskow wiaze się z lejącym się paliwem, a cisnienie bylo takie ze mi w ryj prysło xD

PS. w najbliższym czasie mimo wszystko też wymienie świece i cewki, ale znaleźć klucz do wymiany swiec w tym bmw to jakas paranoja. Nie wiem co oni tam używają, ale nic nie wchodzi :D Chyba pojade z rozebranym silnikiem pare metrow do mechanika i niech mi to na miejscu ogarnie za pare dyszek.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wpisz na portalach, klucz do swiec 12to katny i cala masa tego. Fajnie ze podzieliles sie wynikiem napraw :cool2: Niestety, nie zdaza sie to, jak zauwazyles, czesto.
  • 1 rok później...
Opublikowano

Cyka ci tak pompa jak na tym filmiku czy to nie normalne ?

sprawdz czy pompa podaje prawidlowe cisnienie, jak tak to nie przejmowalbym sie cykaniem

wydaje sie ze u mnie cyka podobnie