Skocz do zawartości

Stuk w przednim zawieszeniu Prośba o Pomoc

Wahol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie, jestem nowy na forum i to mój Pierwszy post.

Moje auto to bmw f30 320d m sport 2014 20" koła i m sport zawieszenie, wszytsko seria.

Chciałby was prosić o pomoc w namirzeniu stukania w przednim zawieszeniu, stuk pojawia się w momencie kiedy gwałtownie przyspieszam i przód auta unosi się do góry i opada, w momencie kiedy opada słychać głośny i odczuwalny głuchy stuk dochodzący z przedniego zawieszenia.

Mam kilka swoich typów ale chciałbym was prosić o jakieś rady

Zanim sam wymienię niepotrzebnie połowę zawieszenia :D

Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze

Na forum raczej niczego nie usłyszymy.

Dźwięk przy przyspieszaniu czy dodawaniu gazu pod obciążeniem?

Poduszki silnika, może coś innego.

Wypadało by podjechać chociażby na SKP gdzie za darmo lub za symboliczną opłatę sprawdzą zawieszenie.

spacer.png

Hej Kuj0n, mieszkam w UK i tu nie ma nic takiego jak darmowe sprawdzenie ale za to mamy od groma ala mechaników i nie chciałbym wydawać kupe kasy na daremnie.

Tez podejrzewam poduszki silnika albo górne mocowanie amortyzator, da radę sprawdzić samemu?? Auto ma przejechane około 130tyś kilometrów.

Łożysko amortyzatora spróbuj sprawdzić dotykając go ręką a druga osoba niech buja autem góra-dół, powinieneś poczuć stuki. Dodatkowo jak będziesz miał koła w górze, można skręcić prawo-lewo i też trzymać za łożysko amortyzatora. Nie zawsze wyczujesz ale może akurat. Próbuj jeszcze przejechać z większą prędkością przez poprzeczne nierówności, żeby całym samochodem mocno bujało (ja mam takie stuki z prawego tylnego koła i jest to albo amortyzator albo poduszka amort i słychać tylko podczas szybkiej jazdy przez tory kolejowe albo poprzeczną nierówność - na progach zwalniających cisza).

Jednak przy dodawaniu i puszczaniu gazu podczas przyśpieszania, nie ma aż tak dużych ruchów zawieszenia, żebyś słyszał elementy zawieszenia. Raczej obstawiałbym poduszki pod silnikiem.