Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam natsępujący problem z pomiarem poziomu oleju - podczas jazdy wchodząc w menu pokazuje 5 kropek, czyli maks. Po przejechaniu powidzmy 15 - 20 km wywała komunikat olej ponizej min dolej 1 l. Gaszę podłączam kompa, w ISTA sprawdzam stan oleju na zgaszonym silniku jest ok 70 mm, wg danych musi byc powyżej 60 mm. Wtedy tez w idrive jest komuniat, że w silniku jest wystarczająca ilość oleju i zielona miska olejowa. Po odpaleniu i chwili pracy znów to samo, dolej 1 l oleju. Jak ostygnie mocniej jest przez chwilę znowu 5 kropek. Czujnik? W EDS znalazłem jeszcze coś takiego: <

Kondensacja z krótkich przejazdów w bloku silnika może spowodować przepuszczalność. Ponieważ woda ma większą gęstość niż olej, gromadzi się ona wokół czujnika stanu oleju.

Jeśli w bloku cylindrów zgromadziło się zbyt dużo wody:

W niektórych przypadkach może to prowadzić do błędnego wskazania poziomu oleju i ostrzeżenia o konieczności uzupełnienia oleju.

To „fałszywe ostrzeżenie o poziomie oleju” można rozwiązać, wybierając wzór błędu w testerze BMW, w którym mierzona jest również stała dielektryczna oleju. Nie ma bezpośredniego wskazania wartości stałej dielektrycznej. Stała dielektryczna zależy między innymi od lepkości i wieku oleju. Dlatego nie można zagwarantować dokładnej oceny jakości oleju.>>

Ma ktoś jakiś pomysł :mad2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Prawidłowy poziom oleju pokazuje się zawsze po ok. 20km jazdy. Poziomu nie sprawdza się w tym silniku po uruchomieniu albo na zgaszonym silniku.
Opublikowano

Po części się zgodzę. Pomiar dokładny jest tak wykonywany jak piszesz, po dłuższej jeździe. Jednak nigdy nie miałem różnicy większej niż jedna kropka na idrive, a tutaj było od pięciu zielonych do czerwonej miski, czyli komunikatu poniżej minimum. Pomiar statyczny wykonywany jest po to aby było wiadmo, że można bezpiecznie uruchomić silnik, jest wystarczająca ilość oleju. Jest to jak podaje ISTA >60mm. Drugi pomiar w ISTA następuje po minucie i jest nazywany krótkotrwałym. I stąd był mój dylemat jak możliwa jest taka różnica? Jeszcze jedna ciekawostka, że w ISTA można odczytać zapisane komuniaty z systemu check control i tam nie ma nic o oleju poniżej minimum... Nie zapisało takiego komunikatu.

Miałem już spuszczać olej aby pomierzyć co ścieknie, ale jeszcze wlałem 0,5 l i pokazuje w tej chwili 1/4 czyli dwie zielone kropki. Wygląda jakby pomiar i komunikat o poniżej poziomu był prawdziwy a 5 kropek fantazją. Nie rozumiem tylko powodu z jakiego takie skrajne wskazania na przemian się pojawiały.