Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Sprawa ma się tak, że "mam" chyba ślady oleju jakieś małe drobinki w cieczy chłodzącej. Pierwsza myśl uszczelka pod głowicą ? Ale byłby może jakieś symptomy a raczej nie ma choć to nie ja jeżdżę tym autem. Do tego nie dalej jak miesiąc temu była sprawdzana kompresja w cylindrach i wyszła ponadksiążkowo równo na wszystkich 4 cylindrach. Więc jakby uszczelka to mogłoby coś nie trzymać. Druga myśl może chłodniczka oleju, ale hmm ten model N45b16A nie ma chłodniczki oleju. Więc gdzie tu by jeszcze szukać połączenia cieczy ? Chyba, że może jednak ta uszczelka pod głowicą? Jakieś pomysły?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zintegrowana pompa wodna ze wspomaganiem? A olej to nie silnikowy tylko plyn od wspomagania? To jedyne takie polaczenie w tym silniku.
Opublikowano

Być może, patrzyłem na diagramach i faktycznie są połączone i na jednym kole pasowym to i pewnie mają jakąś jedną oś. I to gdzieś na łączeniu mogło by dochodzić do połączenia cieczy?

Chyba trzeba jakiś może białym tamponem, wacikiem spróbować troszkę złapać płynu chłodniczego czy nawet samych drobinek oleju i jeśli będą różowe to sprawa chyba jasna.

Tym autem jeździ moja siostra więc go nie widuję bo mieszka w innym mieście, ale kiedy widziałem je ostatnio wydawało mi się jakby pompa wspomagania właśnie delikatnie buczała przy maksymalnych skrętach więc może coś jest na rzeczy. Na razie chyba trzeba złapać drobinki oleju i w miarę możliwości zweryfikować.