Skocz do zawartości

E39 530D Stuki po wymianie drążków (maglownica)

Pioczes

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W mojej E39 zaczęło stukać na nierównościach. Zdiagnozowałem wywalone obie końcówki drążków (luz góra dół), jeden drążek. Wymieniłem komplet (drążki i końcówki). Niedawno doszły nowe solidne łączniki i gumy. Po zmontowaniu wszystkiego w kole jest nadal luz, ale mniejszy, kiedy dynamicznie szarpię koło lewo-prawo. W czasie szarpania koła złapałem drążek blisko maglownicy, okazało się że to w niej stuka. Auto w górze, kierownica prawo-lewo - słychać stuki. Sworznie jak i wahacze okej. Na nierównościach dalej są stuki. Czy jest możliwe że to jakiś przegub przy kolumnie? Jeśli to magiel a na to wychodzi to polecacie regenerację czy kupno używki?

Tylko bez przesady z tą śrubą, bo jak za mocno ją skręcisz to pompa wspomagania pożegna się z życiem, a i sama przekładnia szybciej się zużyje. W zeszłym roku sam miałem problem z przekładnią i wymyśliłem sobie nowy zamiennik za 900zł. Nigdy, przenigdy, przenigdy, nigdy więcej tego nie zrobię i każdemu będę to odradzał wszelkimi możliwymi sposobami :mad2: Przekładnia po niecałym roku ma straszny luz, praktycznie nie do zniwelowania śrubą. Oczywiście nieoryginalnej przekładni nikt nie zregeneruje, więc kupiłem pierwszą z brzegu oryginalną używkę z myślą o jej regeneracji, ale po jej odebraniu okazało się, że za 150zł kupiłem używaną przekładnię w eleganckim stanie, wystarczyło tylko ją umyć, bo w aucie z której ją wyciągnięto olej z silnika lał się litrami :mrgreen: Tobie polecam to samo, regeneracja kosztuje około 1000zł, a używki da się znaleźć za około 200-300zł, więc myślę że warto zaryzykować :cool2: jedyny warunek jest taki, że przekładnia musi być oryginalna

• 2 tygodnie później...

Dokręcenie nakrętki kasującej luz nie przyniosło efektu. Posiadam nowszy typ maglownicy z servotronic niestety. Co ciekawe w starszych maglownicach była dokładana z dwóch stron tulejka trzymająca listwę sztywno, żeby nie było stuków na dziurach. W nowszej wersji pozbyli się tego i tulejka jest tylko z jeden strony w dodatku z innego materiału i szybciej się wyrabia. Jedyny mądry sposób na dobrą regenerację jest dołożenie tulejek ze starszej wersji magla. W tym filmiku jest ten patent super opisany i zdaje egzamin: https://youtu.be/FcQ8Xk_vhhA.

Czy ktoś borykał się z tym problemem co ja i mógłby się wypowiedzieć czy regenerował/szukał używki i jakie były efekty?

Tylko bez przesady z tą śrubą, bo jak za mocno ją skręcisz to pompa wspomagania pożegna się z życiem, a i sama przekładnia szybciej się zużyje. W zeszłym roku sam miałem problem z przekładnią i wymyśliłem sobie nowy zamiennik za 900zł. Nigdy, przenigdy, przenigdy, nigdy więcej tego nie zrobię i każdemu będę to odradzał wszelkimi możliwymi sposobami :mad2: Przekładnia po niecałym roku ma straszny luz, praktycznie nie do zniwelowania śrubą. Oczywiście nieoryginalnej przekładni nikt nie zregeneruje, więc kupiłem pierwszą z brzegu oryginalną używkę z myślą o jej regeneracji, ale po jej odebraniu okazało się, że za 150zł kupiłem używaną przekładnię w eleganckim stanie, wystarczyło tylko ją umyć, bo w aucie z której ją wyciągnięto olej z silnika lał się litrami :mrgreen: Tobie polecam to samo, regeneracja kosztuje około 1000zł, a używki da się znaleźć za około 200-300zł, więc myślę że warto zaryzykować :cool2: jedyny warunek jest taki, że przekładnia musi być oryginalna

Posiadasz wersję z servotronic? Bo to w nich jest dużo większy problem ze stukaniem, przez to co zrobili projektanci (odpowiedź wyżej). Znalezienie takiej używanej mija się z celem według mnie, chyba że starszy typ magla. Po numerze znajduję jedynie regenerowane kilka sztuk na allegro i nie wiadomo co będzie za kilka tys. km.

• Zasłużeni forumowicze
To teraz wiem dlaczego u mnie stuka na kostce. Na kierownicy też czuć wtedy drgania, a dodatkowo mam M-tech. Pytanie tylko czy nie prościej zapytać w firmie gdzie regenerują czy znają ten problem, bo może są w stanie zrobić taki upgrade.