Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dieselek przestał tak z nienacka ciągnąć jak zwykle. Węże pod maską wyglądają na całe, na jałowym biegu normalnie wchodzi na obroty. Skrzynia to automat, oczywiście GM. Gdzie zacząć szukać przyczyny?

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Trzeba zacząć od podłączenia komputera i sprawdzić ciśnienie wstępne paliwa oraz aktualne ciśnienie doładowania w odniesieniu do oczekiwanego pod obciążeniem.
Opublikowano
Dzięki za podpowiedź, narazie z objawów jakie zaobserwowałem dodatkowo to troszkę dłużej trzeba kręcić silnik aby odpalił.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak leży pompa progowa to faktycznie są takie objawy, że nie można odpalić, a jak już pracuje to będzie odcinać przy wysokich obrotach. Drugi powód gdy nie może odpalić to wtryski dające na przelew (na powrót) czyli to samo - za niskie ciśnienie wstępne.

PS. Jeszcze zawór powrotny może nie trzymać ciśnienia.

Opublikowano
Pompa progowa była wymieniana z 2 miesiące temu. Jak padła to wogóle odpalić się nie dało. Teraz nie odpala jakoś ciężko, tylko troszkę dłużej zakręcić trzeba.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zawór zwrotny sprawdza się jak masz za niskie ciśnienie wstępne. Wystarczy zacisnąć wężyk za zaworem. Jeśli jest dobre ciśnienie to nie ma sensu tego robić. Jakie masz ciśnienie wstępne ?
Opublikowano
Tego nie wiem, nie mam obecnie możliwość podłączenia auta do kompa. Jedyna wskazówka to słabiej odpala i czasem na zimnym obroty falują przez chwilę.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
... nie mam obecnie możliwość podłączenia auta do kompa.

Trzeba sobie zorganizować swój własny, bo to podstawowe narzędzie.

• 4 tygodnie później...