Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam problem, mianowicie ostatnio po dłuższym postoju 8-9 dni, po ruszeniu zapaliła mi się kontrolka od trakcji a przy hamowaniu pojawiło spore bicie na kierownicy. Przy większych prędkościach bicie silne, czuć na kierownicy i na budzie, przy niższych prędkościach jest efekt jakby spłaszczonej opony. Oczywiście wszystkie objawy przy wciśniętym hamulcu. Po ponownym odpaleniu, kontrolka zgasła, bicie było nieco lżejsze. Następnie wymieniłem klocki, bo stare były już dość zużyte. Po wymianie bicie nie ustało, może ciut delikatnie się zmniejszyło. Mam tez wrażenie że bicie jest mniejsze jak hamulce jeszcze są zimne. Oczywiście co mi przychodzi do głowy to tarcze do wymiany, ale dziwi mnie to ze przed dłuższym postojem wszystko było w porządku. Profilaktycznie sprawdziłem ciśnienie w oponach - jest w porządku. Od momentu wystąpienia bicia zrobiłem jakieś 150 km, jakieś 80 km od wymiany klocków. Dzięki za wszelkie sugestie :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
I czego oczekujesz od użytkowników forum w związku z tym?

pzdr

yaz

Opublikowano
I czego oczekujesz od użytkowników forum w związku z tym?

Szukam pomocy w rozwiązaniu problemu. Może ktoś miał podobny problem? Przed tym jak auto chwile postało nie było grama wyczuwalnego bicia, a nagle kierownice chce urwać przy hamowaniu. Do czego w takim razie forum służy?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Naturalnie, że forum służy do pomocy, ale

- po pierwsze primo, opisałeś swój przypadek i nie zadałeś żadnego pytania

- po drugie primo, takich przypadków jak twój (z biciem podczas hamowania) jest na forum kilka jak nie kilkanaście i są tam opisane również kroki, które można i/lub należy sprawdzić

- po trzecie primo, nie sprawdziłeś podstawowych spraw, chociażby zasugerowanego przez danielxc717 pomiaru tarcz i lecisz na forum prosić o porady

Za chwilę ten temat będzie kolejnym, w którym jest kilka stron pisania o tym co już, jak wspomniałem, jest wypisane w kilku jak nie kilkunastu podobnych tematach.

Im więcej informacji dasz w tym temacie od siebie tym lepszą pomoc dostaniesz, a jeżeli rzucisz, za przeproszeniem, ochłapem to nie licz, że osoby siedzące na forum od kilku lat będą pisały któryś raz z kolei to samo.

Tobie by się chciało wypisywać po raz kolejny, sprawdź tarcze, piasty, wyważenie kół, drążki kierownicze i co tam jeszcze może mieć wpływ?

pzdr

yaz

Opublikowano
Dobra stary dzięki za pomoc. W poprzednich samochodach jak się coś działo z hamulcami nie było to tak nagłe jak w tym przypadku, na forum też nie znalazłem przypadku, w którym stało się to w taki sposób. Nie chce tutaj wchodzić w prywatna dyskusje z Tobą, bo szkoda mi na to czasu, a to forum do tego nie służy :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Oczywiście, że każdy przypadek trzeba traktować indywidualnie i takiego jak twój - powstanie bicia od postoju auta, nie znalazłeś na forum.

Ale czy Ty chcesz usunąć bicie przy hamowaniu czy poznać genezę jego powstania, bo się zgubiłem?

Jeżeli chcesz usunąć bicie, albo dowiedzieć się co można/trzeba sprawdzić w takim przypadku to takich tematów jest w opór.

Za chwilę będziesz płakał, że nikt nie odpisuje w twoim temacie i to forum jest złe i nikt tu nie chce pomagać, podczas kiedy sam nie napisałeś co sprawdziłeś/wymieniłeś ponad informację o wymienionych klockach i tego efektach.

Nie zrozum mnie źle, nie czerpię przyjemności z wypisywania tych "mądrości".

Chodzi tylko o to, żeby jak najszybciej i skutecznie pomóc innym, a nie przerabiać w kółko te same, podstawowe punkty.

pzdr

yaz