Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy jest możliwe dodanie 3AG, bez kodowania FEM ? chodzi mi o to co zmienić za pomocą kodowania FDL, nie bardzo uśmiecha mi się kodowanie na nowo całego fem bo auto z US i coś czuje że skończy się to na kilku wieczora bo co chwile się kapnę że czegoś nie zmieniłem

dodam że HU_NBT, REM, TRSVC potraktowałem przyciskiem "CODE" jednak dalej po wrzuceniu wstecznego nic na nbt się nie zmienia

dodam że robię samo 3AG bez PDC, REM został zmieniony (na F4A) wg instrukcji z bimmerforum

w ista+ mam błąd

CA9428 Message (PDC function, 0x377) incorrect, reciver TRSVC, transmiter PDC / REM

CA9429 No message (reverse gear, 0x3B0), reciver TRSVC, transmiter FRM / FEM

miałem też spore problemy z wrzuceniem CAFD do trsvc, jakoś się udało choć pewien nie jestem czy tu jakiś jaj też nie ma

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Bez pdc z tyłu to nie zadziała.

W G01 spotkałem się z samą kamerą bez PDC, ale auto US

Zmień klucz kodowy samochodu z US(xxx3) na ECE(xxx1) i wtedy przekoduj FEM. Będziesz kodować od razu na europę. Co najwyżej pojawi się błąd niewłaściwego lusterka wewnętrznego(z racji kompasu i pilota do bram(UGDO w esys)), ale to niewiele roboty, żeby pozbyć się błędu

Opublikowano
Bez pdc z tyłu to nie zadziała./quote]

wg poniższego linka da się, a kluczem do sukcesu jest posiadanie odpowiedniego REM, pewnie dorzucę pdc w przyszłości ale na ten moment chce tylko kamerę odpalić

https://f30.bimmerpost.com/forums/showthread.php?t=1444907

Zmień klucz kodowy samochodu z US(xxx3) na ECE(xxx1) i wtedy przekoduj FEM. Będziesz kodować od razu na europę. Co najwyżej pojawi się błąd niewłaściwego lusterka wewnętrznego(z racji kompasu i pilota do bram(UGDO w esys)), ale to niewiele roboty, żeby pozbyć się błędu

podobno to nie najlepszy pomysł zmieniać klucz kodowy... jednak nie zmienia to faktu że chciał bym wiedzieć czy da się obejść kodowanie VO FEM aby odpalić kamerę ?, czy nie ma wyjścia i trzeba zrobić VO ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bez pdc z tyłu to nie zadziała./quote]

wg poniższego linka da się, a kluczem do sukcesu jest posiadanie odpowiedniego REM, pewnie dorzucę pdc w przyszłości ale na ten moment chce tylko kamerę odpalić

podobno to nie najlepszy pomysł zmieniać klucz kodowy... jednak nie zmienia to faktu że chciał bym wiedzieć czy da się obejść kodowanie VO FEM aby odpalić kamerę ?, czy nie ma wyjścia i trzeba zrobić VO ?

ncdcafd tool czy jakos tak.

Mozesz wlepic swoje FA i podejrzec jakie parametry sie zmieniaja dla kodu wyposazenia

Opublikowano

ncdcafd tool czy jakos tak.

Mozesz wlepic swoje FA i podejrzec jakie parametry sie zmieniaja dla kodu wyposazenia

ale to proponujesz bym ściągnął aktualny cafd fem z auta wrzucił i sprawdził zmiany dla 3ag ?

czy ściągnąć cafd zrobić code 3ag do fem i następnie pobrać cafd fem i porównać ze starym ? żeby wiedzieć co zmienić by przywrócić ?

Opublikowano
ps. czy ktoś tym toolem mógł by mi sprawdzić różnice dla 3AG, dla cafd z FEM, nie wiem czemu ale tylko przy cafd z fem cafdtool wali błedami i nie mogę sprawdzić różnic :(
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ps. czy ktoś tym toolem mógł by mi sprawdzić różnice dla 3AG, dla cafd z FEM, nie wiem czemu ale tylko przy cafd z fem cafdtool wali błedami i nie mogę sprawdzić różnic :(

Tam nie wrzucasz cafd pliku tylko VO/FA jesli sie nie myle.

Chyba wybierasz zly ekran. Nie mam programu przed oczami ale chyba 3 opcja od dołu (tam co jest do wyboru po lewej).

Wybierasz plik, zaznaczasz model, miesiac i rok (w jednym polu), dalej pojawia sie sie mozliwa lista kodow wyposazenia, zaznaczasz 3AG i po prawej stronie masz - jakie poszczegolne opcje (kody?) w danych modulach ten glowny kod (3AG) zmienia.

Opublikowano

Tam nie wrzucasz cafd pliku tylko VO/FA jesli sie nie myle.

Chyba wybierasz zly ekran. Nie mam programu przed oczami ale chyba 3 opcja od dołu (tam co jest do wyboru po lewej).

Wybierasz plik, zaznaczasz model, miesiac i rok (w jednym polu), dalej pojawia sie sie mozliwa lista kodow wyposazenia, zaznaczasz 3AG i po prawej stronie masz - jakie poszczegolne opcje (kody?) w danych modulach ten glowny kod (3AG) zmienia.

nie ma czegoś takiego jak VO/FA

jest FA/PA i tam pokazuje możliwe opcje

jest coś takiego jak FA-CAFD lub SVT-CAFD i tam pokazuje, tylko nie wiem czemu u mnie wywala bład cafd z fem i nie chce pokazać nic :(

Opublikowano
Kamera cofania nie ruszy bez PDC. W serii G jest to możliwe, w serii F nie
Opublikowano
Kamera cofania nie ruszy bez PDC. W serii G jest to możliwe, w serii F nie

Na pewno ruszy bez fizycznych PDC (zakodowane 507 wystarczy), błąd czujników w ISTA denerwuje ale dale da się z tym żyć.

Czy ktoś wie jak wyłączyć komunikat na idrive o nie działających PDC bez wyłączenia PDC :) ?

Opublikowano

Skad ta pewność że ruszy?

W module PDC można wyłączyć sprawdzanie, nie pamietam dokładnie gdzie

Opublikowano
Skad ta pewność że ruszy?

No bo tak to odpaliłem, pewnie nawet nie trzeba kodować VO 507 tylko zrobić aktiv w rem na pdc ale tak na wszelki wypadek już zakodowałem 3AG i 507 do FEM,HU,REM,TRVSC

wada tego rozwiązania to przy każdym wrzuceniu wstecznego jest błąd działania PDC który trzeba potwierdzić oraz w ISTA błąd czujników że ich nie widzi

mam też cały czas

CA9429 No message (reverse gear, 0x3B0), reciver TRSVC, transmiter FRM / FEM

ale nie wiem czemu i to tyle

W module PDC można wyłączyć sprawdzanie, nie pamietam dokładnie gdzie

a kojarzysz cokolwiek bym spróbował to namierzyć ?

narazie wyłączyłem w HU opcje MACRO_CAM_LEGALDISCLAIMER licząc że pomoże ale niestety lipa:(

Opublikowano

No to jeśli ruszyło to chyba jesteś pionierem :D

Poszukam i dam znać jak coś znajdę, u nas na forum na bank coś jest i na chyba bimmerfest. Na bank w dziale F10 gdzie sam coś na ten temat pisałem

Opublikowano

Nie sądzę, zwłaszcza że jest wątek w tym temacie bimmerpost, jednak tam nie wspominają o konieczności aktywacji pdc by to działało ale też informacje o samym kodowaniu są skromne

Poszukam i dam znać jak coś znajdę, u nas na forum na bank coś jest i na chyba bimmerfest. Na bank w dziale F10 gdzie sam coś na ten temat pisałem

szukałem ogólnie info o PDC ale nigdzie nie namierzyłem info jak się pozbyć komunikatów... :(

ps.

F10 chyba ma trochę inaczej rozwiązane PDC

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie.

Sa opisy na forach gdzie ludzie to uruchomili.

Tylko jeśli dobrze pamiętam, wymieniali moduł BDC.

Jest parametr gdzie PDC nie wywala bledu czy dziala mimo bledu, trzeba poszukac.

Tutaj link:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie sądzę, zwłaszcza że jest wątek w tym temacie bimmerpost, jednak tam nie wspominają o konieczności aktywacji pdc by to działało ale też informacje o samym kodowaniu są skromne

szukałem ogólnie info o PDC ale nigdzie nie namierzyłem info jak się pozbyć komunikatów... :(

ps.

F10 chyba ma trochę inaczej rozwiązane PDC

F10 ma identycznie tak samo, jeśli mowa o F30 do 2016 gdzie kamera jest podlaczana przez modul sygnalem analogowym.

Opublikowano

Sa opisy na forach gdzie ludzie to uruchomili.

Tylko jeśli dobrze pamiętam, wymieniali moduł BDC.

Jest parametr gdzie PDC nie wywala bledu czy dziala mimo bledu, trzeba poszukac.

Tutaj link:

tak, jeśli się nie ma REM pod pdc to trzeba zmienić i tak też było w moim przypadku

zakodowałem też poniższe opcje

LEGAL_DISCLAIMER_TIME kein_ld Removes iDrive Initial Disclaimer

MACRO_CAM_LEGALDISCLAIMER kein_ld Removes disclaimer for all cameras and PDC

MACRO_TRAILER _COUPLING aktiv Enabling trailer mode when camera is active

ale mimo wszystko jak wrzucę wsteczny to mam

http://speedtest.liv.pl/IMG_20210302_102623.jpg

a po kliknięciu "ok" mam

http://speedtest.liv.pl/IMG_20210302_102633.jpg

jak widać kamerka pięknie działa bez pdc w f30 przed lift ale nie ukrywam że komunikat wkurza i chętnie bym się go pozbył albo skrócił czas wyświetlania np. do 1 sec :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź czy w którymś z modułów nie ma opcji związanej z monitorowaniem PDC
Opublikowano
ANZAHL_WANDLER_HINTEN Dla F10 wyłącza komunikat, nie wiem jak jest w F30
Opublikowano
ANZAHL_WANDLER_HINTEN Dla F10 wyłącza komunikat, nie wiem jak jest w F30

niestety ani w rem, ani w hu nbt tej opcji nie znalazłem w F30