Skocz do zawartości

Hamujący tył - nie ręczny

luk_byd

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze

Hej.

Kupiłem auto po kolizji - uszkodzony zderzak, drzwi kierowcy i tylny wahacz.

Naprawione, jeżdzi. Ale po czasie jazdy zaczyna auto rezonować i buczeć.

Doszedłem do tego że tył tarcze się nagrzewają.

Podniosłem auto na N i rzeczywiście tył daje duży opór.

Myślałem że to ręczny, ale nie.

Delikatnie 'odciągnąłem' zacisk od tarczy i już kołem można zakręcić bez problemu.

Wygląda jak by świeżo były zmienione klocki - wyglądają na dość nowe/nowe.

Wyczyściłem zacisk, prowadnice, jarzmo itp. Wypchnałem tłoczek, wcisnałem, dwa razy. Chyba troche ciężko chodzi? Choć nie mam porównania.

Bez zmian.

Co się dzieje? Dlaczego tył? i dwie strony na raz?

Przewody nie są nigdzie zagięte.

• Zasłużeni forumowicze

U znajomego zrobiliśmy to samo co ty bo grzały się hamulce tył.

Tłoczki nasmarowałem smarem ATE do tłoczków i też kilka razy wciskałem i wyciskałem tłoczek. Po tym zabiegu tłok chodził o niebo lepiej.

Niestety po kilku dniach użytkowania auta problem się powtórzył.

Suma summarum , tłoczki były zardzewiałe i najzwyczajniej w świecie klinowaty się . Korozja powodowała zwiększenie średnicy tłoczka.

Tą korozję można było zauważyć dopiero po demontażu .

Brak wymiany płynu hamulcowego doprowadza do korozji tłoczka.

Oczywiście ta awaria nie musi być powodem grzania się hamulców u ciebie.

Edytowane przez Burza1234

• Zasłużeni forumowicze

Dzięki za rady.

Gdyby problemem było jedno kolo to wiedziałbym co robić, ale jedna oś to już nie bardzo :) - chyba że to kwestia 'szczęścia'.

Płyn zmienię - nie zaszkodzi.

• Zasłużeni forumowicze

Ja ci powiem tak...

Do takich rzeczy należy zaglądnąć raz w roku nie rzadziej niż co dwa... ( oczywiście zależy od stylu jazdy bądź przebytych kilometrów ) .

Mój tata naście lat temu , bo dopiero wtedy zacząłem się interesować motoryzacją

będącc dzieckiem , na wolnym powietrzu serwisował cyklicznie układ hamulcowy w Mercedesie 124. Czyścił z pyłu czy rdzy jarzma , sanki klocków. Do tłoczków , pod osłonę przeciwpyłową aplikował WD-40 , wiem nie jest to odpowiedni środek do takich rzeczy .......

Ale..... ale ten układ hamulcowy wytrzymał bez regeneracji 20 lat , do momentu oddania auta na złom.

W dzisiejszych czasach wielu ludzi zagląda do auta dopiero , gdy ulegnie awarii. Wtedy dany element jest już do wymiany a nie do regeneracji/czyszczenia....

Ja właśnie dwa dni temu wyczyściłem tylny układ hamulcowy ponieważ zewnętrzna część tarczy była delikatnie skorodowana ( klocek swoją całą powierzchnią nie dotykał tarczy ).

Wszystko dało się odkręcić zwykłym kluczem , bez żadnych przedłużek. Tarcza zeszła z piasty po delikatnym szarpnięciu , a ostatni serwis tylnego układu hamulcowego robiłem niecałe dwa lata temu.

• Zasłużeni forumowicze
Ja ci powiem tak...

Do takich rzeczy należy zaglądnąć raz w roku nie rzadziej niż co dwa... ( oczywiście zależy od stylu jazdy bądź przebytych kilometrów ) .

Mój tata naście lat temu , bo dopiero wtedy zacząłem się interesować motoryzacją

będącc dzieckiem , na wolnym powietrzu serwisował cyklicznie układ hamulcowy w Mercedesie 124. Czyścił z pyłu czy rdzy jarzma , sanki klocków. Do tłoczków , pod osłonę przeciwpyłową aplikował WD-40 , wiem nie jest to odpowiedni środek do takich rzeczy .......

Ale..... ale ten układ hamulcowy wytrzymał bez regeneracji 20 lat , do momentu oddania auta na złom.

W dzisiejszych czasach wielu ludzi zagląda do auta dopiero , gdy ulegnie awarii. Wtedy dany element jest już do wymiany a nie do regeneracji/czyszczenia....

Ja właśnie dwa dni temu wyczyściłem tylny układ hamulcowy ponieważ zewnętrzna część tarczy była delikatnie skorodowana ( klocek swoją całą powierzchnią nie dotykał tarczy ).

Wszystko dało się odkręcić zwykłym kluczem , bez żadnych przedłużek. Tarcza zeszła z piasty po delikatnym szarpnięciu , a ostatni serwis tylnego układu hamulcowego robiłem niecałe dwa lata temu.

U mnie też wsio łatwo się odkręca i schodzi - na szczęście. Z pewnością ktoś 'zapomniał' o tym. Nie sprzyja również temu stosowanie płynów do mycia felg z efektami krwawej felgi - czyli deironizerów.

Tak czy inaczej, czeka mnie znów rozbiórka wszystkiego i czyszczenie, tym razem lewy przód.

A właśnie, zapomniałem o tym napisać...

Stosowanie krwawej - merry przyśpiesza korozję..... też to zauważyłem i przestałem korzystać z tej chemii...

A ja korzystam, ale na zdjętych kołach :) Czyszczę je po sezonie, to później też łatwiej utrzymać czystość.

• Zasłużeni forumowicze

Ogarnałem ten lewy przód, sprawdziłem prawy przód - to tam było bardzo ładnie.

No cóż. Spalanie spadło, zrobione. Uf.

Dziwny stan rzeczy w tak stosunkowo młodym aucie (2014).

Ja do mycia felg regularnie UWC od ExdeCe stosuje. Kwas na początek bo była masakra i jest ok.

Jak się zrobi cieplej dam powłokę. Tak mam w 7 i wystarczy spłukać wodą i są czyste. Neoxal mam.

• Zasłużeni forumowicze
a u mnie zabieg czyszczenia dal krótkotrwały efekt i skończyło się na wymianie tarcz, klocków, szczek i prawego zacisku z tylu.

W przyszłości trzeba będzie się zainteresować profilaktycznie przodem.

To trochę dziwne. Chyba że czynnik powodujący korozje nie został usunięty/rozwiązany. Bo skąd tak szybko miałoby znów wszystko wrócić?

U mnie po 500km na razie (któreś auto w domu), wszystko dobrze.

problem w tym ze jak hamulec nie odbija to tarcza się grzeje, a jak się grzeje to się lubi odkształcić a jak się odkształci to trzeba wymienić wszystko, i wychodzi na to ze jeszcze płyn hamulcowy będę musiał wymienić.

Jakis specjalny super drogi ;-) płyn hamulcowy do bmw?? czy wsio rawno??.

• Zasłużeni forumowicze
problem w tym ze jak hamulec nie odbija to tarcza się grzeje, a jak się grzeje to się lubi odkształcić a jak się odkształci to trzeba wymienić wszystko, i wychodzi na to ze jeszcze płyn hamulcowy będę musiał wymienić.

Jakis specjalny super drogi ;-) płyn hamulcowy do bmw?? czy wsio rawno??.