Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Podczas intensywnej jazdy ok100 km trasa wyskoczył taki oto komunikat:Skrzynia biegów przegrzana,zatrzymaj pojazd wybierz pozycję P wybieraka.Z czerwona ikonka zebatki.

po zgaszeniu odpaleniu znikł. Ze skrzynia nic niepokojącego się nie dzieje.

Czego mogę się spodziewać?

EDIT:

Tak myślę jeszcze ponieważ też to bmw posiadam jakieś 2 miesiące i jakiś czas temu po odpaleniu z rana i przejechaniu pierwszych paru km (delikatna jazda) skrzynia przerzucala biegi w górnej partii obrotów powyżej 4tys.Tylko raz się tak zdarzyło. Kolejnym objawem jakim zauważyłem to przy zmianie biegu z 1 na 2 przy bardzo powolnym przyspieszeniu czuc szarpniecie. Poprzedni właściciel zapewniał że zmieniał olej skrzyni.

Edytowane przez ToKaRx
Opublikowano

Stary olej w najlepszym wypadku, lub jego ubytek. Przy przegrzanej skrzyni odkształca się taka wtyczka w której jest wiązka podpięta do skrzyni , jak mocno przegrzana z tego będzie ciekło, radzę czym prędzej sprawdzić olej, jeżeli nie miałeś innych objawów.

Przy niskim poziomie powinno szarpać, u mnie dodatkowo falowanie się pojawiło.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W ramce zamrożonej błędu powinna być informacja o zmierzonej temperaturze oleju.

Warto też porównać po nocy czy ten czujnik pokazuje prawidłowo(np. porównując z innymi temperaturami, jak temperatura silnika czy zewnętrzna)

Opublikowano

jakie błędy na diagnostyce?

sprzęgła sie pewnie ślizgają przez spadek cisnienia i dlatego rosnie temperatura.

Poprzedni właściciel mógł nie zresetować adaptacji i albo nie zrobił przyuczenia skrzyni po wymianie oleju.

Wiadomo co wlał do skrzyni? filtr oryginał? masz jakieś rachunek za serwis skrzyni? albo rachunek za części użyte?

Przyczyn może być co najmniej kilka od źle przeprowadzonej procedury wymiany oleju, wycieku ze skrzyni, tanich czesci, uszkodzonego okulara( polaczenia między skrzunia a mechatroniką) lub wyrobionych tuleji na kosztach przez co skrzynia nie trzyma ciśnienia.

Jack_Strong-
Opublikowano

Rozmawialem z poprzednim właścicielem I jednak olej i serwis robił poprzedni właściciel czyli ok 2.5r temu.

Błędy jeszcze nie sprawdzane za parę dni będę miał możliwość podejrzenia tego.

• 2 lata później...