Skocz do zawartości

BMW bez baterii. Nie mogę otworzyć auta.

ddaannttee

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem nowym posiadaczem starego BMW E46 316i, 2002 1.8L benzyna wer kombi.

Kupiłem ze słabym akumulatorem, więc zamknąłem centralny, wyciągnąłem akumulator naładowałem i... tragedia. Rano chcąc zainstalować beterie okazało się że Kluczyk nie działa manualnie, auto, maska, wszystko pozamykane !

Czy ktoś wie dlaczego zamek nie pracuje manualnie? To auto ma wejście na kluczyk od drzwi kierowcy ktore nie daje się otworzyć. Czy ktoś podpowie jak otworzyć BMW kombi bez akumulatora? Chociaż maske żeby wstawić akumulator....

Z góry dzięki za pomoc

Kluczyk kręci w obie strony ale "pin" od drzwi (ten co sie chowa gdy zamknkęte) nawet nie dygnie. Drzwi pozostają zamnkięte.

Klapa kombi nie ma zamka (chyba że gdzieś ukryty).

Jak wyciągnąć nerki żeby nie połamać plastików ?

Może zamek zamarzł lub zmieniony kluczyk, a bagażnik nie ma zamka manualnego? Sedany mają.

Myślałem też o zamarzniętym zamku ale widząc sytuacje nie chciałem wlewać niczego do drzwi. Co można ? WD40 czy specjalny do zamków ? Mieszkam w Bukareszcie i tu temperatura w nocy-3° a w dzień plus 2°C.

W dzień zakupu jestem pewien że facet otwierał kluczykiem gdyż auto stało długo nie ruszane. Uprzedził o padniętym aku, sam poprosiłem żeby nic nie tykał. Odpaĺiłem go z kabli bez problemu. Nie sądziełem że zamek padnie :mad2:

• Zasłużeni forumowicze
Jak masz oryginalne gniazdo przyczepki, to tam można podłączyć zasilanie żeby otworzyć auto, pin nr 9 to 12V akumulatora, masa pin 13 albo gdzieś do karoserii auta. Stare modele e34,e36 otwierało się następująco, wyciągamy klamkę do oporu, trzymając klamkę kręcimy kluczykiem w prawo do wyraźnego oporu, puszczamy klamkę nie odpuszczając kluczyka, przekręcamy kluczyk dalej w prawo aż rygiel się podniesie (czuć wyraźny opór).
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

• Zasłużeni forumowicze
Kiedyś widziałem film jak facet podpiął aku pod podświetlenie rejestracji w e39 touring i otworzył pilotem, ale osobiście nie testowałem :wink: można też od spodu na alternator lub rozrusznik, tam masz plusa.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Jak masz oryginalne gniazdo przyczepki, to tam można podłączyć zasilanie żeby otworzyć auto, pin nr 9 to 12V akumulatora, masa pin 13 albo gdzieś do karoserii auta. Stare modele e34,e36 otwierało się następująco, wyciągamy klamkę do oporu, trzymając klamkę kręcimy kluczykiem w prawo do wyraźnego oporu, puszczamy klamkę nie odpuszczając kluczyka, przekręcamy kluczyk dalej w prawo aż rygiel się podniesie (czuć wyraźny opór).

Mam hak i gniazdo. Czy oryginalne? Nie mam pojęcia- auto z Niemiec ale kupione od Gipsy (mieszkam w Rumunii). Jak zidentyfikować który to 9 pin a który 13 ? Jestem Chemikiem, wiem co nieco n/t aut (jeszcze w off road i sam naprawiam mechanike ale z elktryką jestem laik).

Dzięki wszytkim za rady. Do czwartku jestem na wyjeździe, więc dam znać w czw/pt czy coś poszło i którą metodą.

W razie potrzeby wtargnięcia przez maske- jak ściągnąć nerkę grila żeby nic nie połamać ? Głupie pytanie ale to moje pierwsze w życiu BMW (mam i miałem Fordy, Jeep, francizy, nawet Fiat ale nie Niemca)

• Zasłużeni forumowicze

Tylko oryginalne gniazdo 13pin ma stały plus na 9 pinie, przez inne piny nie radzę próbować. Przez pin 9 i 13 można ładować auto.

Tu masz schemat

https://forum.autokacik.pl/index.php?/topic/416642-13pinowe-gniazdo-przyczepy/

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Witam,

Udało się otworzyć za pomocą... kluczyka. Wielokrotne próbowanie aż zamek mechaniczny zaczął działać (prawie klucz połamałem).

Dziękuję serdecznie wszystkim za wsparcie.