Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ostatnio borykam się z problemem z bunią wygląda o tak że po odpaleniu na zimnym auto lekko zabuja pojawia się dużo białego dymu razem z parą czuć spaliny

- auto trzyma moim zdaniem niskie obroty na jałowym jakieś 600 lekko poniżej przez co lekko zadrży budą raz na jakiś czas

- normy emisji przekroczone podwójnie

- błędy kata P0420 P0430 tyle że dopiero po dłuższej trasie

- przepływka obie disy cewki swiece sa nowe a elekro zawory vanos wyczyszczone

Sondy pod komputerem wszystkie pracują w zakresie tyle ze skład mieszanki jest bardzo niski, ostatnio zdejmowałem cały dolot wszystko uszczelniałem nie wydaje mi się żeby to tam kwił problem lewego powietrza, auto ogólnie trzyma moc więc nie wiem co może być przyczyną

(jest jedna rzecz ale nie wiem czy może mieć związek ale na filtrze zaworów vanos wrobił się torks chcąc wykręcić z kolegą wiertło utknęło w filterku zapieczone i jest tam do dziś pisze o tym bo o tym wiem :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak sondy pracują prawidłowo 2.0V/0.7V a zmierzony skład mieszanki jest nieprawidłowy to ja bym wymienił sondy. Sondy po ok. 200 tys kilometrów tracą sprawność. Wcześniej bym posprawdzał czy są dobrze podłączone (można pomylić wtyczki) oraz zajrzał do katalizatorów czy są całe.

Obroty 600 po nagrzaniu są ok.