Skocz do zawartości

Alternator i napiecie ładowania

mil66

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie

Mam takie pytanie, czy w x5 e53 3.0i z 2004r alternatory bosch i valeo są zamienne czy raczej nie. Spotkał sie może ktoś z tym?:-)

Problem mam taki że napięcie ładowania mam strasznie słabe a przy max obciążeniu to go w zasadzie nie ma. Czy oprócz alternatora ktoś sie spotkał moze jeszcze z jakimś słabym punktem odpowiadającym za taki problem?

Sprawdzone miernikiem przy akumulatorze i przy silniku i bez obciażenia jest 13,4- 13,5 V a pod obciazenie tzn swiatla, tylna szyba itd jest 12,2V wiec bidusia. Jeszcze sprawdze bezposrednio przy alternatorze ale nie spodziewam sie innego wyniku

Ja osobiście jestem zwolennikiem regeneracji takich podzespołów, oddać do dobrego zakładu i na ładnych pare lat zapominasz o temacie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

BMW - Bardzo Mądry Wybór ;-)

http://forum-lines.ru/rez/ab278744.gif

To tak przy okazji zapytam.

U mnie napięcie ładowania trzyma poprawnie, 14V, pod obciążeniem (powłączane grzanie itp) spada o 0,1-0,2V

Jednak jest mały objaw który mnie niepokoi - jak zrobię przegazówkę to napięcie na ułamek sekundy dosyć mocno spada gdy zdejmę nogę z gazu (aż widać jak lekko lampki oświetlenia przygasają).

Czym to może być spowodowane?

Przyszło mi do głowy sprzęgiełko na alternatorze.

Jeśli jesteś pewien że masz u siebie założone takie sprzęgiełko to może być to, gdy się kończy to zaczyna się ślizgać i kontrolka może się pojawiać

Odebralem w piatek alternator z regeneracji, wymienione lożyska, jedna dioda, i pierscienie na wirniku i mialo byc dobrze. Na wolnych obrotach bez obciążenia 14V, pod obciążeniem tak jak wcześniej. Doładuje akumulator i sprawdze jeszcze. Masakra

• Zasłużeni forumowicze
jedzcie na program i poproście o podniesienie wolnych obrotów o 100, może to pomoże
Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW

Zwracam honor Panowie, davidwebb dobrze piszesz, dziś sprawdziłem u siebie i także przy max obciążeniu na wolnych obrotach mam w okolicy 12.6 V, dopiero po zwiększeniu obrotów wraca na ok. 13.8-13.9 V, a alternator mam świeżo po regeneracji czyli tak musi być najwyraźniej.

no dziwne troche ze tak jest ale juz 3 osoby na tym watku w tym i ja maja tak samo

w sobote jade wymienic tuleje plywajace tyl to poprosze aby sprawdzili napiecie ladowania na alternatorze i wtedy napisze czy jest ok wszystko i potwierdze czy mamy dobrze to napiecia

Ja też w wekeend to dopiero sprawdze jeszcze raz, ale według mnie raczej niepowinno mieć to miejsca. Jeżeli ktoś jeździ dużo w zakorkowanym mieście to większość na wolnych obrotach. Akumulator padł by po paru dniach. W okresie zimowym była by potrzeba wymieniać go albo ładowac co drugi dzień albo i codziennie. Grzanie szyb, nadmuch, fotele, radio, światła itd itp codziennie.