Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam taki problem że zapalił mi się check, po czym zgasł po jakiś 40km, po czym znowu sie zapalił więc odrazu pojechałem to sprawdzić. Wyszło że mam błąd grzania sondy lambda w banku 1 i 2 przed katami. Teraz pytanie brzmi czy to może być jakokolwiek winna gazu bo go zakładałem z 3tyg przed całą sytuacją czy raczej jest to przypadek i poprostu się zużyły. Chyba że jest opcja że przy zakładaniu coś uszkodzili kable dlatego check raz się pali a raz nie. Dodam że jest różnie raz może sie swiecic przez 200km i zniknie nna 20km i znowu jest a raz miałem że świecił się chwile po czym zgasł na dobre 500km i nagle znowu się pojawił, czy to może być zwykły problem w kablach czy poprostu sondy zdychają?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sondy do wymiany.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bosch.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
A czy są jakieś rodzaje? Czy poprostu wpisać sonda lambda e46 bosch i nie będzie problemu? Wiadomo odpowiednie do silnika jedynie. Czy jak np z czujnikami abs ze trzeba było szukać nr?
Opublikowano
Prosiłbym o link bądź podpowiedź apropo jaką sonde brać do m54, czy musze patrzeć po vin vzy sam silnik wystarczy?
Opublikowano
Witam ponaglam pytanie, wymieniłem sondy lambda obie a auto po jakis 100km znowu wywaliło błąd grzałek, gdzie szukać przyczyny
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

https://czescidobmw.pl/wyniki-wyszukiwania?q=11781742050

Sprawdź bezpieczniki w skrzynce z dme (pod maską).

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, odswieżam ponieważ coś mnie z tym trafi, sondy działają dobrze, zero problemów z grzałkami, na kompie widać że pracują normlanie i check się nie świeci gdy komputer z gazu jest odłączony, ale gdy jednak podlącze (wsadzę bezpiecznik ponieważ nawet jazda na benzie z kompem podpiętym pod prąd powoduje wyrzucenie checka i błąd grzałki lambda) po czasie dziś np po 104km wywaliło mi ten błąd, auto po sprawdzeniu każdej sondy, 3 z nich nowe od boscha, wszystko na kablach jest okej, sondy też są okej. Gaz miał storojenie przy mnie idealnie pod moj styl jazdy. Nie mam pojęcia już co to może być. Auto ewidętnie coś sie gryzie z kompem od gazu ale czy to możliwe że komputer jest walnięty? Czy możliwe że coś zlę wgrało się badz co? gość sprawdzał podczas jazdy gaz, dawł lekko wyższe mieszanki specjalnie przy mnie, wszystko było robbione.

Dodam że błąd w kompie wskazuje na błąd grzałki raz sondy 2 przed katem raz obu a podczas spr inpą widać ewidętnie że im napięcie spada tak jakby uboga miszanka. Tyle tylko że auto nie ma żadnych problemów, chodzi równo, podczas przełączania na gaz nawet nie ma szarpnięcia, no nic. Jedynie co mi chodzi po głowie to ost gdzieś czytałem że podczas swapa automatu na manual (był taki swap u mnie) powinna być wgrana zmieniona mapa, ale czy to możliwe że to przez to? Przed załozeniem gazu nie było tego i jak piszę na odłączonym kompie gazu też błedu nie sypie. Proszę jakieś porady co z tym gazem? Myslałem o kompie na gwarancję ale gość mówi że żeby oddać musi mieć pewność że to jego wina...

Opublikowano

Poprawka, błąd dotyczy przekroczenia zakresu mieszanki, błąd

0000CA, 0000CB, 0000E3 i 0000E4

Chyba nadal zle wyregulowany gaz?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak, pokaż korekty paliwowe w inpa na gazie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Patrol adaption.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Okej już mam, niestety nie wiem jak wstawić zdj więc opisze to tak

Na benzie: lambdaintegrator 1 i 2 skocze od 6 do 10 ale głównie trzymało się w okolicy 7-9 raz wyskoczyło na 11.59 ale spadło odrazu jesli ma to w czymś pomóc

Na gazie: spada odrazu w okolice od -6 do 2 ale to tak max ta 2 przeważnie jest -4 do 0.16

Obserwowałem to na postoju

Krótkoterminowe tak samo obie 0.03

Długoterminowa 1: -7.31 a 2: -5.12

Dodam ze po jakiś 140km od zrobienia nowej mapy wyskoczył mi błąd i zrobiłem adaptacje przez inpe sond lambda i jezdzilem na gazie, dzis spróbuję to zrobić i pojeździć pierwsze 50km na benzie. Teraz przejechałem koło 200km po adaptacji i wyniki jak wyżej, auto nie wywaliło checka ale juz przez inpe widziałem błędy mieszanki (ale wywala je po jakimś czasie dłuższym, ze 100 może 120km musze przejechać a w każdym razie teraz tyle to zajęło. Tak nic nie pokazuje) auto wydaje mi się faktycznie lekko słabsze niż było i czuje ze to wina adaptacji i jezdzie na gazie bo uczył sie pod gaz nie benze ale mozecie poprawić jeśli się mylę. Co począć dalej? Jechać na strojenie znowu?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zdjęcie wrzucasz na jakiś hosting a później bezpośredni link do niego wklejasz między nawiasy po kliknięciu na Img.

Odłącz cewkę przy zbiorniku lpg, wypal resztę gazu, skasuj adaptacje i zrób ok 200 km na pb, wtedy wykluczysz lub potwierdzisz problem z instalacją.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zaczynam miec podejrzenia ze to sam komputer gazu

Tu moje wyniki

120km na benzynie z odpietym bezpiecznikiem:

Długotrwała korekta 0.04 i 0.07

Krótka 0 i 0

Potem 150km na benzie samej ale z wpiętym bezpiecznikiem od gazu

Krótkotrwała 0.15 i 0.17

Długotrwała -4.78 i -3.10

Jutro jade na strojenie znowu i poproszę zeby wkoncu dali mi komp na gwarancje albo zamienny bo mnie cos strzeli. Mam nowy gaz a nie moge korzystać bo sypie checkiem

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Przyczyną okazał sie wadliwy komputer gazu, coś co miało być niemożliwe sie potwierdziło. Te same ustawienia na nowym kompie i cisza także zamykam