Skocz do zawartości

Intensywne zmywanie - cofa się płyn

Fuser

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze

Hej,

czy w instalacji z intensywnym myciem szyb jest gdzieś oryginalnie zawór zwrotny ? Zauważyłem, że zbiornik od intensywnego mycia napełnia się podczas mycia normalnego. Na schemacie

https://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=DL81-EUR-04-2002-E39-BMW-530d&diagId=61_0143

nie znalazłem żadnego zaworka, który miałby zapobiegać przelewaniu płynu z jednego układu do drugiego chyba, że tę rolę pełnią dysze spryskiwaczy, a u mnie są wtedy zepsute ? :think:

• Zasłużeni forumowicze

Kiedyś miałem to samo. Ratowałem się tym ,że zlewałem przy użyciu wężyka nadmiar płyn do szyb .

U mnie , rozwarstwiona była pompka , zamontowana na w/w zbiorniku ( oczywiscie nie działała ).

Podejrzewam ,że przez tą pompkę cofał się płyn?????

• 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
A ktoś się może orientuje czy kolanka, które wchodzą w dysze powinny mieć jakieś uszczelki ? Cieknie ze wszystkich czterech i one są jakieś takie luźne mimo, że zatrzaskują się na "klik". Ewentualnie może ktoś dorabiał jakieś "custom'owe" rozwiazanie ? :wink:

• Zasłużeni forumowicze

Ja do dwóch moich e39 wrzuciłem dysze z e60 - zamiast dwóch siurków leci mgiełka. Możesz zrobić cała instalację od zbiornika z pominięciem intensywnego jeśli nie używasz, bo tam trzeba jakiś specjalny koncentrat na rozpuszczanie robali lać, sam nigdy z tego nie korzystałem. Nowa pompka febi jak już tam jesteś też może pomóc - 25pln chyba kosztowała mnie.

Jeśli brakuje Ci stoperów przed cofaniem płynu na alle możesz dokupić zestaw, ja miałem jeden w połowie drogi zamiast trójnika na intensywne, i stoper w trójniku przed rozgałęzieniem na dysze. Używałem wężyków oryginalnych, bo są sztywne, jak założysz silicon to mogą być spadki ciśnienia.

Kolejny plus to zamiast 2 kolanek przy sprysku masz po jednym na sprysk. (o ile dobrze pamiętam jak to w e39 wyglada)

• Zasłużeni forumowicze
OK, ale zostawiłeś stary wężyk ? Mam zamiar założyć zaworki zwrotne tylko najpierw chcę skasować wycieki. Mi cieknie na wtyku kolanka do końcówki spryskiwacza. Chodzi mi o to czy tam w środku nie powinien być jakiś oring ? Fajne takie spryski mgłowe tyle, że ceny są kosmiczne - 200 zł za sztukę. Do E39 zresztą tak samo drogo do intensywnych. Od E60 pasuje spryskiwacz P&P na wymiar ?

• Zasłużeni forumowicze

No co ty, za 69 znalazłem już:

https://allegro.pl/oferta/dysza-spryskiwacz-szyby-7132969-bmw-e61-e60-e63-10432183278

Pasują wtyczki i otwory tak samo. Wydaje mi się, że nie są rozbieralne, jeśli cieknie Ci na kolankach to może miałeś wodę, która zamarzła i rozwaliła spryski.

Wężyki stare, spięte na zawory jednokierunkowe. Chyba, że masz mocno spękane, ale nie powinny być.