Skocz do zawartości

G20 318i mrowienie, drobne wibracje

AX77

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do użytkowników 318i z asb, czy odczuwacie mrowienie, drobne wibracje (pochodzą z silnika lub skrzyni) przy prędkości w zakresie 50 - 60 km/h ? Zanim zgłoszę w aso jestem ciekawy, czy to indywidualny przypadek, czy ten typ tak ma ?

Pytanie do użytkowników 318i z asb, czy odczuwacie mrowienie, drobne wibracje (pochodzą z silnika lub skrzyni) przy prędkości w zakresie 50 - 60 km/h ? Zanim zgłoszę w aso jestem ciekawy, czy to indywidualny przypadek, czy ten typ tak ma ?

Było chyba to już opisywane na forum, problem jest w trybie comfort przy prędkościach w okolicach 50 auto jedzie na wysokim biegu i niskich obrotach i faktycznie cała buda delikatnie wibruje. Rozwiązanie jest takie, konfigurujesz tryb sport indyvidual silnik kierownica ustawiasz na comfort a skrzynię na sport - wtedy jest niższy bieg trochę wyższe obroty i problemu z wibracjami nie ma.

• Zasłużeni forumowicze

Dokładnie jak pisze kolega @woltan

dziś miałem te wibracje przez 30 km snując się po drogach lokalnych małopolski , działają bardzo relaksacyjnie.. prawie zasnąłem :lol:

• 1 miesiąc temu...
Opisane rozwiązanie rzeczywiście pomaga, ale nie sądzicie, że BMW powinno coś z tym zrobić? Z tego co widziałem w innym temacie Randall opisywał, że wydarzyło się to po którejś aktualizacji, więc to chyba kwestia softu. Widziałem też artykuł o włoskim przedsiębiorcy, który między innymi z powodu wibracji spowodowanych automatyczną skrzynią biegów na znak protestu spalił swoje auto pod siedzibą BMW w Monachium... (https://wrc.net.pl/ak-spalil-swoje-bmw-pod-siedziba-marki-w-monachium-byl-wsciekly-bo-jego-m6-ciagle-sie-psulo-wideo) Niestety w trybie sport individual nie działają pewne funkcje samochodu jak na przykład żeglowanie, słabo też samochód się zachowuje podczas dojeżdżania na przykład na czerwonym świetle gdzie samochód powinien hamować, a on obniża bieg i nadal próbuje utrzymywać obroty w zakresie 1500 - 2000.

słabo też samochód się zachowuje podczas dojeżdżania na przykład na czerwonym świetle gdzie samochód powinien hamować, a on obniża bieg i nadal próbuje utrzymywać obroty w zakresie 1500 - 2000.

Akurat to właśnie pomaga w zwolnieniu auta. Hamujesz silnikiem.

• Moderatorzy
Dodam że mimo porady od Hamera i jazdy na sport individual (która niestety ma swoje minusy) utrzymywanie za niskich obrotów w czasie jazdy było NAJGORSZĄ rzeczą która wręcz zepsuła mi radość z jazdy BMW G20. Może kiedyś się opamiętają w co wątpię albo powstanie wersja softu xhp która to zniweluje. Mam teraz auto z tym samym silnikiem którego osiągi przez masę, xdrive i opory powietrza nie maja najmniejszego podejścia do 330i ale nigdy nie odczuwam tych cholernych wibracji.