Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. W moim e61 525d nie podoba mi się dźwięk silnika zarówno przy spokojnej jeździe jak i podczas przyspieszania. Czasem (rzadko) odgłos jest aksamitnie gładki ale większość czasu poprostu pracuje jak stary Golf.

Sprawdzone wtryski, map sensor, wyczyszczony EGR, wymienione koło pasowe, olej. Obroty nie falują, przyspiesza równomiernie. Ktoś ma jakieś doświadczenia z taką sytuacją ? Czemu zdarza się że jest perfect a za chwilę włącza się sieczkarnia ??

Opublikowano
Ciężko powiedzieć co to może być bez osłuchania, wtryski tają taki charakterystyczny klekot. Te wtryski to jak były sprawdzane? Jak wtrysk w złym momencie podaje paliwo albo daje go za dużo, za mało, źle rozpyla, za małe ciśnienie to właśnie takie stukanie typowe dla starego diesla będzie występować.
Opublikowano

Wydaje mi się że może mieć to jakiś związek z temperaturą otoczenia ponieważ czasem jest idealnie gładko przy dużym mrozie albo w lato przy upale.

Nie wiem jak wtryski sprawdzał mechanik ale na pewno jeździł z podpiętym kompem i coś tam sprawdzał.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Dzisiaj temperatura pokazywała na zewnątrz 27° i auto chodzi cichutko i gładko. Czemu tak może być że jak na dworze lekko chłodniej to znowu rechocze jak Golf II ? Czy któryś czujnik temperatury wariuje ?
Opublikowano
Dzisiaj temperatura pokazywała na zewnątrz 27° i auto chodzi cichutko i gładko. Czemu tak może być że jak na dworze lekko chłodniej to znowu rechocze jak Golf II ? Czy któryś czujnik temperatury wariuje ?

Duzo robia oslony silnika. Wystarczy ze kawalek gabki z pod oslon usuniesz albo te gabki wszystkie to bedzie sie to w e60 telepac jak w 1.9 TDI 98 rok.

b28nl6U.png