Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam problem z moim BMW E60 a konkretnej z elektroniką. Mianowicie nie działa zamek centralny z kluczyka (otwieranie z środka za pomocą przycisku na desce rozdzielczej oraz manualnie poprzez przekręcenie kluczyka w drzwiach działa normalnie). Oprócz tego za każdym razem po odpaleniu auta iDrive (komputer, nawigacja) zmienia język z angielskiego na niemiecki, zauważyłem też że ustawienia radia resetują się do wartości domyślnych. Na razie niczego więcej oprócz wyżej wymienionych nie zauważyłem. Sprawdziłem bezpieczniki w bagażniku i wszystko jest ok. Ma ktoś jakiś pomysł co to może być?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To awaria diversity.
Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Awaria diversity nie wyjaśnia zmiany języka w radiu.

W E60 jest po prawej str. Tylnej szyby i tak często nie pada ja w e61

N8a

Screenshot_20210210_185616.jpg

Sprawdź na początek w jaki stanie masz akumulator i spróbuj drugim kluczykiem.

Sprawdź też ładowanie w ukrytym menu

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Awaria diversity nie wyjaśnia zmiany języka w radiu.

W E60 jest po prawej str. Tylnej szyby i tak często nie pada ja w e61

N8a

Screenshot_20210210_185616.jpg

Sprawdź na początek w jaki stanie masz akumulator i spróbuj drugim kluczykiem.

Sprawdź też ładowanie w ukrytym menu

Akumulator wymieniany był w maju 2020 r., więc raczej to nie będzie to. Jeśli chodzi o napięcie w ukrytym menu to waha się między 14.9V - 15.1V.

Odnośnie kluczyków - obydwa nie działają (wcześniej działały oba).

Jedyne problemy jakie sam zauważyłem to tak jak mówiłem, niedziałające kluczyki (otwieranie z kluczyka), zmiana języka w nawigacji, komputerze pokładowym (nie wiem jak to się dokładnie nazywa) z angielskiego na niemiecki (za każdym razem jak odpalę auto to jest język niemiecki, zmieniam na angielski, ale gdy zgaszę auto i odpalę za chwile ponownie to jest znów niemiecki, i tak w kółko), oraz reset tak jak w przypadku języka ustawień audio (tj. bas, sopran, itp.)

Opublikowano
Odłączyłem akumulator, podładowałem go i problem zmieniającego się języka oraz resetu ustawień audio znikł. Pozostaje jednak nadal sprawa otwierania z kluczyka bo to nadal nie działa. Jakieś pomysły?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Możliwe że IBS świrował.

No to teraz zostaje diversity ale spróbuj odłączyć IBS. Może jest padnięty i blokuję coś.

Zanim wymienisz diversity to jedz do kogoś na kompa i niech sprawdzi czy sygnał jest odbierany. To 5 min pracy

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
odlacz wtyczke od diversity ta szeroka. sprawdz miernikiem czy masz napiecia na wtyczce. powinno byc 12v, 5v, i okolice 5v (w zaleznosci jakie masz wyposazenie) no i masa. jak wtyczka ok to rozmontuj ja i sprawdz jeszcze raz na podllaczonej wtyczce do modulu ale bez obudowy zebys mial dostep do pinow.