Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy w BMW E87 trzeba adaptować akumulator?

Mam zwykły akumulator ponieważ nie mam systemu Start-stop.

Opublikowano
Na 99% jestem przekonany że tak ponieważ jeśli masz klemę IBS to po wymianie akumulatora sterownik będzie myślał że jest stary aku i będzie podawał zły prąd ładowania.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Próbowałem się ostatnio dowiedzieć jak wygląda sprawa adaptacji jak siè nie ma klemy IBS i jednoznacznej ofpowiedzi w materiałach nie ma. Na pewno jak jest klema IBS to trzeba. Jak nie ma to akumulator też jest w FA zakodowany, więc niby by wypadało. Ciekawi mnie tylko, czy jak się przekoduje auto bez klemy IBS, z akumulatora zwykłego na AGM, to czy akumulator jest ładowany wyższym napięciem.
Opublikowano

Witam

Chciałem zarobić adaptację akumulatora

Istą d i wyskoczyło takie coś.

Zakłócenie komunikacji z następującymi

Sterownikami DME/DDE.

CO to może być?

Opublikowano
Witam

Chciałem zarobić adaptację akumulatora

Istą d i wyskoczyło takie coś.

Zakłócenie komunikacji z następującymi

Sterownikami DME/DDE.

CO to może być?

Temperatura nie ma nic do tego. A sprawdź czy masz IBS, jest na minusowej klemie z taką plastikową puszką.

Próbowałem się ostatnio dowiedzieć jak wygląda sprawa adaptacji jak siè nie ma klemy IBS i jednoznacznej ofpowiedzi w materiałach nie ma. Na pewno jak jest klema IBS to trzeba. Jak nie ma to akumulator też jest w FA zakodowany, więc niby by wypadało. Ciekawi mnie tylko, czy jak się przekoduje auto bez klemy IBS, z akumulatora zwykłego na AGM, to czy akumulator jest ładowany wyższym napięciem.

Moim zdaniem nie powinno się zakładać aku AGM to aut bez SS bo to nieopłacalne, bo cena jest 2 razy większa i to samo w drugą stronę, aku kwasowy nie wytrzyma długo przy S/S. Więc pewnie w zamyśle producent nie przewidział takiego rozwiązania.

Opublikowano

Ja zakładałem zwykły akumulator bo miałem zwykły oryginalny BMW.

A na akumulatorze jest takie coś czerwone i tam dużo kabelków.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zakładasz taki sam akumulator jaki był obecnie . Wymianę akumulatora robisz ISTA , INPA albo programem btool na Androida .

W zasadzie można zmienić typ akumulatora w FA tylko szkoda kasy na AGM bez start-stopu .

Opublikowano

Akurat nie ma teraz takich samych akumulatorów

Miałem akumulator 80ah i 800 rozruchu

Oryginalny bmw 2008 rok

Teraz jak chciałem kupić 80ah to ma 740 rozruchu.

To kupiłem 85ah i ma też 800 rozruchu.