Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam wszystkich. bylem u mechanika na diagnozie co dolega za sprawa C.Engine. wyszedl kod P0171, facet blad usunal, sonda wykazuje uboga mieszanke. od poczatku wskaznik temp nie jest nigdy w pionie. przypuszczam ze popsute, czujnik temp czy termostat? co dokl odpowiada za wskazowke temp? co ciekawe pierwszy raz zaczal wskaznik temp odchodzic od niebieskiego pola, prawie pion. nie wiem czy to zbieg okolicznosci bo bylo wczoraj 11 stopni tu gdzie jestem, ale nawet jak na zime brak pionu nie jest normalny. w kazdym razie auto przestalo poszarbywac w przedziale 1500-2000 obrotow. oraz podczas gwaltownego przyspieszania. zreeszta nie zawsze tak robi ale dzis znowu mi sie zdaje ze spadkowal moc. zastanawia uboga mieszanka. wszak daje mu paliwa wedle temp, wiec powinien dawac wiecej, i to by sie zgadzalo spalanie zdaje sie minimalnie za duze. jakies idee na dalsze dzialania? blad owy moze oznaczac okolo 7 roznych usterek ukladu pal. zaczalbym od tego czujnika temp.
  • 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Błąd owy oznacza tylko jedno:

P0171 272A Cyfrowy sterownik silnika: Multiplikatywna korekta mieszanki rząd 1 - granica regul 1 została osiągnięta

Zapewne masz nieszczelny dolot. Co do temperatury to sprawdź kiedy otwiera się termostat, pewnie cały czas jest otwarty a powinien to zrobić po osiągnięciu 105 stopni (sprawdź to w teście 7.0 w ukrytym menu). Wskaźnik pokazuje temperaturę czujnika w bloku, oczywiście orientacyjną, ponieważ pion jest w zakresie 75-115 stopni.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.