Skocz do zawartości

Usztywnienie kierownicy w trybie sport

Rhett

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, ostatnio zauważyłem, że po zmianie trybu jazdy z Comfort na Sport nie usztywnia się kierownica. Dalej działa lekko i miękko jak w trybie Comfort. Nie wiem jak długo już tak jeżdżę ponieważ tryb sport wrzucam bardzo rzadko. Co do dynamiki jazdy to uważam że wszystko jest ok. Auto jest znacznie bardziej żwawe i trzyma podwyższone obroty. Jeżeli był temat to przepraszam, ale nie znalazłem. Parkuję w hali garażowej i podłoga sucha, nie mam żadnych wycieków. Błędów też żadnych nie wyświetla. :?: U mojego brata jak się rozszczelniły amortyzatory to leżał smar na podjeździe.

U mnie nie ma personalizacji trybów jazdy. Wiem, że w nowych bmw są, ale ja mam problem z rocznikiem 2011 także tylko przełącznik ECO, Comfort, sport, ewentualnie wajcha w prawo i wtedy DS, nie mam ustawień w menu. Ewidentnie odczuwam, że w trybie sport kierownica jest za luźna. Prędkość nie ma znaczenia. Jakby ktoś mógł sprawdzić na real oem, to może coś doradzi. końcówka vin to DW60400. Przy okazji, czy real oem uzyskuje jakies informacje z serwisowania auta? stad tam takie informacje, że np. amortyzator jest do wymiany?

U mnie nie ma personalizacji trybów jazdy. Wiem, że w nowych bmw są, ale ja mam problem z rocznikiem 2011 także tylko przełącznik ECO, Comfort, sport, ewentualnie wajcha w prawo i wtedy DS, nie mam ustawień w menu. Ewidentnie odczuwam, że w trybie sport kierownica jest za luźna. Prędkość nie ma znaczenia. Jakby ktoś mógł sprawdzić na real oem, to może coś doradzi. końcówka vin to DW60400.

Wygląda,że masz elektryczne wspomaganie.

https://www.realoem.com/bmw/enUS/partgrp?id=XA31-EUR-11-2011-F10-BMW-525d&mg=32

Przy okazji, czy real oem uzyskuje jakies informacje z serwisowania auta? stad tam takie informacje, że np. amortyzator jest do wymiany?

Z tego co wiem to nie uzyskuje informacji. A gdzie Ci się coś takiego wyświetliło, że amortyzator do wymiany?

Retrofity: 2VB - TPMS (RPA -> RDC); 302 - alarm; 5AC - HBA; 5AS (Driving Assistant: LDW+FCW); 5AS -> 5AT (Driving Assistant Plus: ACC+LDW+FCW); 5AR - TJA; 6UK+5A3 - NIVI3 + Targeted illumination

w realoem jak wejdziesz w konkretny rysunek:

"01 Amortyzator tylny lewy

Konieczne do naprawy"

Jeżeli chodzi o stronę:

https://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=XA31-EUR-11-2011-F10-BMW-525d&diagId=31_0877

To mam wrażenie, że tam pisze, że przy wymianie amortyzatora też potrzebne są jakieś inne graty i tyle.

o dziwo jak zmieniam realoem język na angielski to nic o wymianie nie ma.

w wersji angielskiej https://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=XA31-EUR-11-2011-F10-BMW-525d&diagId=31_0877

też jest "Left front spring strut Required for repair"

Retrofity: 2VB - TPMS (RPA -> RDC); 302 - alarm; 5AC - HBA; 5AS (Driving Assistant: LDW+FCW); 5AS -> 5AT (Driving Assistant Plus: ACC+LDW+FCW); 5AR - TJA; 6UK+5A3 - NIVI3 + Targeted illumination

• 1 miesiąc temu...

A czy możliwe, że EDC w jakiś sposób się zepsuło? nie czuje jakiś objawów zużycia amortyzatorów, auto równo jedzie, nie ściaga na żadną stronę, nic nie stuka. Zastanawiam się co trzeba sprawdzić. Wiem, że coś się zepsuło, ale nie wiem co sprawdzić. Poczytałem o tym edc i jak to mam to koszt amortyzatorów to jakaś masakra, tylko oryginały?

Btw. na logikę nie wydaje mi się, żeby edc miało wpływ na "sztywność" kierownicy, a na 100% po wrzuceniu trybu sport ona się usztywniała, a teraz między comfort, a sport nie ma roznicy.