Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem ze sterownikiem świec w swoim e91 m47. Wymieniłem sterownik świec na nowy, komplet swiec i kabel zasilajacy ale dalej zostaje mi błąd 4203 grzanie świec. Co ciekawe kasuje błąd i odrazu się pojawia.

Ostatnio przy mrozach - 20 auto ciężko ale odpalało(spirala na chwile sie zapalała) silnik prawie wyszedł na spacer bo tak telepało przy odpalaniu.

Jakiś pomysł co moze byc? Jakiś bezpiecznik moze jest od sterownika?

Zastanawiam sie czy nie ściągnąć kolektora i nie sprawdzić połaczenia sterownik-świece. Gdzieś czytalem że ten przewod łączy sie w podszybiu ale sam z tego co pamietam czegoś takiego nie widziałem.

Dzięki za pomoc

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
przynajmniej w e87 plus leci ten co na rozrusznik i alternator .na podszybiu to tylko wyprowadzenie plusa do odpalania z kabli . ogólnie to ostrożnie z tym bo jak zewrzesz to nie będzie wesoło .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To jest błąd komunikacji ze sterownikiem.

The DDE control unit monitors communication with the glowplug control unit. In the event of a fault on the bit serial data interface, the DDE control unit stores the following fault code:

4203, Glowplug control unit, no communication via bit serial data interface

Kupiłeś sterownik od M47? Bezpiecznik jest jeden pod maską po stronie pasażare na podszybiu F02. Tylko jak on jest spalony to jest więcej błędów.

Opublikowano
Podłącze się pod temat chodzi mi o to jak sprawdzić czy świece grzeją poprawnie bo mam wrażenie że nie jest ok u mnie chociaż mam świece sprawne i sterownik też po naprawie.Próbowałem wymusić grzanie za pomocą inpy a także za pomącą bimmertool ale świece nie robią się nawet letnie.Miałem zdjęty kolektor świece wyjęte i nic.Błędów nie ma odnośnie świec czy sterownika
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dobrze masz naprawiony ten sterownik?

Zacząłbym od kupienia miernika i obmierzenia świec, czy są sprawne. Sprawne mają max fo 5ohm. Dziwne że nie ma błędu. Sterownik na dużej wtyczce, oprócz pinów 1234 odpowiedzialnych za kolejne świece ma podłączone jeszcze piny 5,6 i 12. Jak 12 jest urwany to jest błąd sterownika. Jak jest pin 5 urwany to jest też jakiś błąd komunikacji sterownika. Nie wiem co się dzieje jak jest pin 6 wyrwany. Pin 5 i 6 idzie do DDE bezpośrednio. Pin 12 idzie do bezpiecznika F02. Jak coś to naprawiam te sterowniki.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Można. Moja instrukcja.

Miernik na piszczenie lub mierzenie oporu. Dobre świece po przyłożeniu masy do silnika a plusa do czubka świecy mają do 5 ohm. Jak nic nie, pokazuje świeca do wymiany. Częściej pada tu sterownik. Najczęściej pokazuje błąd 4 świec. Żeby go obmierzyć wyjmujemy go. Miernik na piszczenie i po przyłożeniu minusa do pojedynczej wtyczki a plusa do pinów dużej wtyczki od 1 do 4 powinny być identyczne wyniki w zakresie 400-700. Piny 1234 to kolejne swiece. W 3 litrowych dieslach to piny 123478. Jak nic nie pokaże sterownik do naprawy lub wymiany. Polecam siebie:). Jeśli sterownik jest ok, według pomiarów i świece też a nadal masz błąd 4 świec to pozostaje upalony kabel zasilania, czyli ten który idzie od alternatora do pojedynczej wtyczki sterownika. Nie ma co go na pałę wymieniać, bo nie uszkadza się często. Świece można obmierzyć przez te dużą wtyczkę od sterownika. Piny 1234, jak już pisałem idą do świec, wiec nie trzeba zwalać kolektora. Naprawiony sterownik jest jak nowy, bedzie działał poprawnie tyle samo, a może i dłużej. Po takiej weryfikacji w 99,9% przypadków świece będą grzały.

Jak coś nie jasne to pytaj.

Opublikowano
Mechanik wymienił mi świece, sterownik i dalej nic. Następnie sam na wszelki wypadek sprawdziłem nowe świece multimetrem - są ok, sterownik mierzyłem tak jak piszesz niby też jest ok. Przewód zasilający sprawdzałem kon prąd. Bezpieczniki w komorze silnika - na podszycia też ok. Także kończą mi się pomysły.