Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z elektyczna klapą bagażnika. Mianowicie nie podnosi mi bagażnika. Siłownik prawy wymieniony na nowy. Stary też był ok. Pompa sprawna olej sprawdzony. Nie ma wycieków. Dodam że gdy ręką podniosę klapę do połowy to później po wciśnięciu przycisku w klapie do otwierania klapa idzie do góry normalnie. Nie mam już pomysłów. Czy może to być coś z modułem HKL? Coś źle ustawione albo coś?

Proszę o pomoc bo nie chce w ślepo wymieniać bo części do klapy nie są tanie. Będę bardzo zobowiązany za ewentualne rady.

Pozdrawiam

Opublikowano

up

Nie moge sobie z tym poradzic.

Przekodowane pustym manem i nic wiazka sprawdzona i nic. wyglada to tak jak by silownik pchal i stawal co kilka cm. po podniesieniu reka klapy do polowy idzie do gory do samego konca

Opublikowano
Jest na pompie albo zbiorniczku jakis odpowietrznik? jak pompa pracuje nie slychac zadnych dzwiekow jak z zapowietrzenia wiec mysle ze jest odpowietrzona... generalnie klapa sie trzyma na zadanej wysokosci, nie wazne czy ja zostawie u gory czy w polowie otwarcia
Opublikowano
dzisiaj walczyłem z klapą i zauważyłem że tam gdzie jest siłownik tak jak by chciał klape wypchnąć bo aż ją przegina. wyglada to tak jak by zamek nie chciał puścić tylko dopiero poźniej ljak się ją szarpnie ręką. jak klapy nie podniosę ręcznie do polowy to zawsze ciągnie ją w dół, czasami ruszy kilka cm do góry i tyle. Od połowy wysokości idzie do góry normalnie
Opublikowano
sterownik nie był zalany patrzyłem w bagażniku jest sucho. Wygląda ok. wiązka jest ok olej tez. siłownik pneumatyczny też jest ok. Pomożcie bo nie mam jak wózka do bagażnika wkladać. O ile ja to spoko ale żona ma problem...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Stawiam na agregat chyba że masz spory wyciek oleju spod spodu to uszczelka na kolbie.

Jaki stan oleju?

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
olej jest ok powiedzmy do "plusa". ogolnie podnosi od polowy elegancko. jak chce jej pomoc reka to wyglada tak jak by zamek jej nie puszczal od razu tylko po chwili. tzn zamek puszcza ale nie odbija klapy. probowalem zrobic ja ppustym MAN-em i nic. Klape silownik pcha ten chydrauliczny bo az ja przegina tylko tak jak by jej cos nie puszczalo jakby zamek. Ale zamek sie otwiera
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Możliwe że agregat nie jest już na tyle wydajny.

Możesz poczekać do wiosny, u mnie też świrował jak mrozy przyszły ale już jest Oki

A masz zakodowane na kluczyku odprowadzanie do domu

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
mam zakodowane odprowadzanie do domu z pilota ale jak przytrzymam dluzej to słychać ze sie otwiera, roleta sie podnosi i bagaznik tak jakby jest otwarty ale jak bys chcial podniesc klape reka to jest tak jak by ja cos trzymalo, tak jak czasem drzwi nie domkniesz i nie sa ani otwarte ani zamkniete, jak przycisne wlacznik jeszcze raz to mozna ja reka podniesc ale wlacznik zamiast podnosic d gory to ciagnie w dol. jest jakis patent jak sprawdzic wydajnosc agregatu?
Opublikowano
wczesniej nie mialem odprowadzania i bylo to samo. @speed moglbys mi podeslac swoj plik fsw-psw z modulu klapy? porownalbym z moim. moze kodowanie jest zwalone... Wyglada jak by zamek nie chcial calkiem puscic i w dolnym polozeniu za kazdym razzem ciagnie klape w dol. dopiero od polowy klapa po szybkim nacisnieciu 2 razy przycisku od otwierania w klapie idzie w gore. jak jest nisko to nawet sie bagaznik nie domknie musi schodzic z gory wtedy sie domyka
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Moduł przeflashowany ale daje jest to samo. wyglada to tak że siłownik lewy (patrząc od tyłu) próbuje pchac klape że aż ją przeskasza ale zaraz przestaje bo Chyba zamek ją trzyma. jak po wciśnięciu przycisku do otwierania, gdy siłownik nie podnosi klapy jak próbuję ją podnieść ręką wygląda tak jak by zamek ją trzymał. tzn jak przy niedomkniętych drzwiach. Co jeszcze sprawdzić?